Tar nye storheter til Stadion

18.08.2004
Tar nye storheter til Stadion
John Ingvar Skåtøy

John Ingvar Skåtøy skal ha mye av æren for at Elton John kom til Stavanger. Rockeren fra Egersund punkterer musikermyten ved å holde fødselen av hans fire måneder gamle datter som sitt største øyeblikk. Neste år kommer et nytt stort band til stadion.

– Jeg trodde bare det var floskler. Alt folk som ble foreldre fortalte om hvordan det var å få barn. Forsto ikke alt oppstyr rundt unger, kunne ikke begripe at et lite menneske kunne få meg så på knærne. Det er helt klart det beste som har hendt meg. Nå i ettertid skulle jeg bare ønske at jeg kom i gang tidligere. Alle burde få seg en unge, smiler John Ingvar Skåtøy. Etter han ble samboer og stiftet familie blir det ikke like mye jobbing. Helgene forsøker han i så stor grad som mulig å ha sammen med familien. Folken har fått flere ansatte og frivillige, så arbeidspresset er ikke like stort som tidligere. Da bodde han nesten på jobben. Skåtøy hadde siviltjenesten sin på studentstedet. Etter dette fortsatte han å jobbe i baren ved siden av studiene i kulturforvaltning.
– Er ikke helt ferdig med studiene enda. Har kandidatoppgaven igjen. Det har vel blitt mye praksis og lite teori, ler Skåtøy. I 1998 ble han fast ansatt, fra 1999 som booking og markedsansvarlig. Han stortrives i jobben, som innbær hektiske dager, men lite rutinearbeid. De fleste vil nok peke på Elton John konserten som en stor triumf, men selv går han tilbake i tid for å finne sin egen favoritt.
– Skunk Anansi booket vi før de ble store. Det var en sinnsykt bra konsert, sier Skåtøy. Han tror at sommerens store stadionkonserter vil sette Stavanger på konsertkartet, og gjøre det mulig å ta hit andre store artister.
– Det var en barriere som ble brutt i Stavanger i sommer. Det nytter ikke bare å slenge millionene i bordet, og tro at de store artistene kommer. Som konsertarrangør må du bygge opp et godt rykte. Vise at du kan gjennomføre så store arrangementer prikkfritt. De største artistene kan velge og vrake blant storbyer, så det gjelder å yte litt ekstra for å få dem til Stavanger, påpeker Skåtøy. Elton John var booket allerede i mai i fjor, men publikum fikk ikke rede på det før i oktober. Også neste år blir det stor konsert i Stavanger.
– Jeg kan ikke si hvem som kommer, men kan strekke meg så langt som å si at det er et band, med mer ungdommelig profil, smiler Skåtøy. Han ser virkelig stolt ut, og har egentlig forferdelig lyst å fortelle mer, men tross påtrykninger, løfter og lokkelser vil han ikke ut med bandets navn. Det eneste han vil ut med er at det ikke er ”Stones”. Dagene går ellers med til planlegging av høsten på Folken. Ash, Ove Ottesen og Manfred Manns Earth Band er i boks. For metalfansen kommer Machinehead.

Kjell Johnny
For musikkelskeren Skåtøy er det ikke nok å arrangere konserter. Han er i tillegg trommeslager i tungrockbandet ”Pawnshop”. De har gitt ut tre plater, og vært på flere Europaturneer. De største bandene i hans ungdom var ”Slade” og ”Sweet”.
– Vi hadde en helt i gaten. Kjell Johnny var den tøffeste gutten. Han likte ”Slade”, så da gjorde vi også det, smiler Skåtøy. Trommene begynte han å banke på i fjerde klasse. Også ”Police” ble etter hvert en stor inspirasjonskilde. Nå går det mye i rock i ulike sjangre. ”Monster Magnets” og ”Hellacopters” er noen favoritter. Ellers har trommisen et særlig forhold til Metallica.
– Det var noe helt unikt da det kom i ´81. De har klart å fornye seg tross at de har holt på i over tyve år. Imponerende, sier Skåtøy. ”Pawnshop” skal snart til Tyskland for å spille inn sitt fjerde album. De har fått nytt plateselskap, og håper dette kan bli et løft.
– Det er klart at målet er å leve av musikken, men jeg har vel ikke helt troen på det, skal nå ta det så langt det går. Musikken er det kanonkjekt. Hele livet på en måte. Utenom familien da selvfølgelig, sier Skåtøy.

Idol
– Jeg så alle episodene. Har sansen, ”Idol” er bra TV-messig. Men det var nok litt spesielt i år, med så mange rogalendinger. Liker en del realityshow. Ikke disse, ”Gjør om meg så jeg bli lykkelig”, eller ”Streit eller homo” greiene. ”Paradise hotell” er helt verst, men ”The Apprentice” er skitbra. Donald Trumph er helt konge, ler Skåtøy nå vi kommer inn på TV vaner. Skåtøy har verken kabel eller parabol, så programutvalget er ganske begrenset.

Syvende far?
Folken har en stor spennvidde i publikum. Det er ikke et rent studentsted. Til det er det for få studenter i buen. Det er elever fra St. Olav på dagtid, på ettermiddagen kommer en del stammiser, og om kvelden er det mye frivillig arbeid, i mang ulike aktiviteter. Alt fra diskusjonsgrupper til kunstgrupper og fotogrupper. Skåtøy er fornøyd med den utviklingen Folken har hatt, og synes de har fått til et kjempefint miljø. Han vet også at han ikke kan være der for evig.
– Det er steinbra å være i et så ungdommelig miljø. Det holder meg ung. Har ingen planer på å slutte. Regner med at jeg får høre det, dersom jeg ikke selv ikke merker når jeg har vært her lenge nok. Tror ikke jeg blir noen ”syvende far i huset”.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...