Setter hele kroppen i fokus

09.11.2013
Setter hele kroppen i fokus
Naturterapeut Tor Gabrielsen

Tor Gabrielsen har drevet Refleks Helse i 11 år. Han har merket at holdningene til naturmedisin og alternativ behandling har endret seg gjennom den perioden.

Behandlingsformene vi tilbyr er mer aksepterte i dag enn de var for 11 år siden. Et av de sikreste tegnene er at vi har flere mannlige pasienter i dag – og mange av dem kommer hit uten å bli presset til det hjemme og uten å ha prøvd alt annet først. Det var ikke vanlig i 2002, sier han.
Tor Gabrielsen driver Refleks Helse sammen med kona Ann-Turid Lie Gabrielsen. Det mener han også er en fordel.
-Vi har pasienter som ønsker enten en mannlig eller en kvinnelig terapeut. Her kan de velge, sier Gabrielsen.

Mange typer behandling
Et annet tegn er at pasienter blir anbefalt å oppsøke Gabrielsen av sine leger.
-Massasje er akseptert som behandlingsform av de fleste. Øreakupunktur er heller ikke særlig omstridt, men det er fortsatt en profesjonskamp mellom den offisielle medisinen og de alternative behandlingsformene i mange land. Slik er det også i Norge. Men vi sender også mange pasienter til lege. Vi legger mye vekt på å snakke med pasientene for å klarlegge årsaksforholdet til lidelsene. Det har ikke fastlegen alltid tid til på samme måten. Dessuten tar vi mye på pasientene. Da hender det vi oppdager kuler eller andre ting som bør sjekkes nærmere rundt om på kroppen, forteller Gabrielsen.
Tor Gabrielsens pasienter får ingen refusjoner fra det offentlige, men han har pasienter som får behandlingen dekket av arbeidsgiver.
-Det er stadig flere bedrifter som betaler for de ansattes behandlinger enten de velger det offentlige helsevesenet eller alternativ behandling, sier Gabrielsen.
Refleks Helse tilbyr en rekke forskjellige behandlingsformer – massasje, akupunktur, refleksologi og naturmedisin, for å nevne noen.
-Vi finner som regel en behandlingsform som hjelper, og ofte kombinerer vi flere behandlingsformer, men vi gir ingen garantier om at vi kan kurere pasienten, understreker han.

Tenk på hva du spiser
Årsakene til en lidelse er ofte også en kombinasjon av flere ting. Tor Gabrielsen bruker derfor tid på samtalen i forkant av behandlingen.
-Pasienten har kanskje vondt i hodet eller ryggen. Det er greit nok, men det viktigste er å finne ut hvorfor det er vondt. Det kan være både fysiske og psykiske ting, og ofte begge deler. Refleksologer setter hele kroppen i fokus. Vi er opptatt av sammenhengene, og ser også på ting som riktig kosthold og trening – både som forebygging og som behandlingsform, sier han.
-Det er mange som har plager på grunn av matintoleranse de ikke vet om. Vi tilbyr tester for matintoleranse. De vanligste produktene folk er intolerante mot er hvetemel og gjær, men vi passer på at vi ikke bare fjerner matvarer fra kostholdet, men også erstatter det med noe annet. Det er vanskelig for de fleste å bare kutte ut. Vi er for eksempel lært opp til å spise brød fra vi ble født, sier Gabrielsen.
Refleks Helse setter også opp dietter for folk som vil gå ned i vekt. Tor Gabrielsen er bekymret over «fedme-epidemien», særlig blant barn og unge.
-Det burde vært gym på skolen hver dag og mye høyere avgifter på sukker. Det er de viktigste tiltakene, mener han.

For mye fritt fram
Tor Gabrielsen har hatt nokså stabilt med pasienter de seneste årene. Selv om behandlingsformene blir mer aksepterte, blir det også flere terapeuter som konkurrerer om kundene. Gabrielsen skulle gjerne sett at det kom en sertifiseringsordning for alternative behandlere.
-Det er dessverre litt for mye fritt fram. Alle terapeuter bør være tilsluttet en organisasjon. Det gir visshet om at de har den utdanning de trenger, det betyr at pasientene får en klageinstans og det betyr at behandlingen er omfattet av en forsikringsordning, sier Tor Gabrielsen.
Han er selv medlem i Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon (NNH). Der er det krav om grunnfag i medisin for å være medlem.
-Det er viktig at terapeuter kan litt medisin og kjenner til grunnleggende anatomi, mener han.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...