Positivt hundekurs

21.10.2009
Positivt hundekurs
Marit og Jan Inge Malmin

I tradisjonelt hundehold har ”Nei!” og ”Fy!” vært vanlige kommandoer for å oppnå ønsket atferd. På Malmins Hundekurs må du legge fra deg de negative kommandoene. Det er kun positiv belønning som gir trygge og lydige hunder, og som skaper et godt forhold mellom hund og eier.

Marit Malmin har sammen med ektemannen, Jan Inge Malmin, til sammen godt over femti års erfaring med hund. Nå har de startet hundeskole på Hommersåk.
- Dette er et tilbud til eiere av alle typer hunder, og alle er velkomne på våre kurs. Det som er spesielt med våre kurs er at vi trener kun positivt, sånn at bruk av ”nei” og ”fy” blir overflødig. Målsetningen med kurset er å skape et godt forhold og samspill mellom hund og eier, sier Marit Malmin.
- Hvorfor skal en ikke bruke ”nei” og ”fy”?
- Det skaper bare avstand mellom hund og eier. Det kan godt føre til at hunden lystrer, men da gjør den det fordi den er redd. Med positiv innlæring får du en hund som lystrer fordi den synes samhandlingen med eier blir morsom, understreker Malmin. Hun har bakgrunn som hundeinstruktør, har tatt mange kurs selv, og har spesiell kompetanse på problemhunder.
Hun har jobbet på Siddis Hundeskole i mange år, og har altså nå startet egen hundeskole i Hommersåk.

Læring ved assosiasjon
- Vi startet nå i august, og kjører allerede fem kurs kontinuerlig, og har fri kun fredag og lørdag. Praksisen har vi hver kveld ved Ullvaren på Fosseikeland, og teorien kjører vi her inne på Hommersåk. Det som også er spesielt er at alle får en privat veiledningstime i forkant av praksisen, både for å komme med spesifikke problemer og for å lære inn positiv belønning ved hjelp ”klikker”.
- Hva er en ”klikker”?
- Det er en liten metalldings som du klikker med, etterfulgt av en belønning. Det er ren assosiasjonslærling kan du si. Hunden vil gjenta atferd som den erfarer vil resultere i noe positivt, sier Malmin. For de spesielt teoriinteresserte kan hun fortelle at metoden er fundamentert på såkalt klassisk betinging innen læringsteorien.
- Det er ikke nødvendig at folk skjønner akkurat det. Det viktigste er at de ser at det funker. Det er mer pedagogikk i det, egentlig, sier hundeeksperten.
- Er det et populært tilbud?
- Ja, det virker sånn. Flere og flere blir nysgjerrige på hvordan metoden fungerer, og det synes vi er kjempespennende, sier Malmin engasjert.

Skikkelig belønning
Malmin gir et lite innblikk i hva som foregår under praksisen.
- Hundeeierne skal lære å belønne hunden på forskjellige måter ved å bruke godbiter, altså fersk mat som pølser, kjøttkaker og sånt. De skal også lære å leke med hunden. Og når hunden lærer å komme på innkalling, og klarer å utelukke forstyrrelser for eksempel fra andre hunder, så skal det resultere i en jackpot belønning. Da er det julaften, leker og tjo og hei, sier Malmin for å illustrere en skikkelig belønning.
- Har bruk av ”fy” og ”nei” vært vanlig i hundeopplæringen?
- Ja, det var sånn vi trente tidligere. Jeg kaller det ”røsk og riv”, eller tradisjonell trening. Vi har funnet ut at det ikke fører til det ønskede resultater, og vi har også sett hvilke bivirkninger det påfører hundene på sikt å trene på den måten. Hunden blir mer redd og stresset, og prøver å unngå ting for å unngå straff. Atferden blir dermed styrt ut fra ønsket om unngå straff, sier Malmin.
På parets hjemmeside kan du lese mer om Malmins hundekurs: www.malminshundekurs.net

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...