Seilmaker i Hommersåk

21.10.2009
Seilmaker i Hommersåk
Amerikaneren Paul Serrie har kastet anker i Hommersåk. Der skal han bygge opp Hommersåk seilmakerservice sammen med makker Alf Frafjord.

Den amerikanske seilmakeren og eventyreren har seilt verden rundt i flere år. Nå kan det se ut som om han har kastet anker i Hommersåk. Sammen med kompanjong Alf Frafjord har Paul Serrie startet Hommersåk Seilmakerservice.

Serrie er ikke helt sikker på hva han skal svare når vi spør om hvor i USA han kommer fra.
- Jeg er vel opprinnelig fra Connecticut og Florida, anslår mannen, og vi forstår at han har reist mye.
Når vi spør ham om hva som førte ham i land akkurat i Hommersåk, får vi en lang historie fra de syv verdenshav, og vi bestemmer oss for å la den historien ligge til en annen utgave av Bryggeposten. Nå skal vi nemlig fokusere på forretningen. Frafjord forklarer:
- Vi startet nå i juli. Maskinene kom i august, og da startet vi sånn gradvis opp.
- Og hva er din bakgrunn?
- Jeg har ingen bakgrunn relatert til seilmaking, så dette er helt nytt for meg.
- Så det er din amerikanske kompanjong som står for kompetansen?
- Ja, jeg står for salg og markedsføring. Vi trenger to mann til mange ting. Jeg har hatt forskjellige forretninger, og har bakgrunn fra både bygningsbransjen, eiendomsbransjen, bilbransjen og hotellbransjen, forklarer Frafjord.

Få skikkelige seilmakere
- Hvorfor akkurat seil?
- Det var noe som kom over meg. Det er færre som reparerer og syr nye kalesjer enn for bare få år siden, og det er få skikkelige seilmakere, sier Frafjord, og Serrie bryter inn:
- Jeg tror ikke det er noen egentlig. Jeg vil ikke fornærme noen, men jeg vet ikke om noen skikkelige seilmakere som har brukt veldig mye tid på seil, sier amerikaneren som selv har 20 års erfaring fra faget. Når han seilte jorden rundt, tjente han penger på å reparere seil om bord i båten.
- Teknologien innen konkurranseseil har forandret seg drastisk bare på de siste ti årene, og jeg har ikke møtt noen seilmakere i dette området som er i takt med denne utviklingen. Jeg har selv jobbet for Mathisen seilmaker, men han har satset mer innen oljebransjen, og det var litt utenom mitt område. Du trenger egentlig ingen seilmaker for å lage en presenning. Det kan hvem som helst som har en symaskin gjøre. Men når du skal forme et stykke flatt tøy i tre dimensjoner, da blir det noe helt annet, forklarer Serrie om operasjonen med å lage kalesjer til båter.

Aero- og hydrodynamikk
Kompetanse innen seilmakeri krever naturligvis kunnskaper om aerodynamikk, og hvordan vinden virker. Men det kreves også kunnskaper om hydrodynamikk, altså hvordan ting oppfører seg i vann. Den allsidige amerikaneren har praktisk erfaring fra begge områdene. Foruten å være en aktiv seiler, har han i tillegg jobbet i amerikansk flyindustri.
Serrie og Frafjord er i forhandlinger med en av de største seilprodusentene i Skandinavia, og regner med at de snart får halt i land en avtale.
- Det er litt tidlig å gå ut med hvilket merke dette er, men de er veldig store. De har ingen representant her i distriktet, så vi satser på å få en avtale. Da vil vi i tilfelle selge og drive service på disse seilene, forklarer Frafjord, som legger vekt på at en del av servicen består i å komme til kunden når det trengs.
- Vi har både båt og bil sånn at vi kan dra ut og treffe kunden der han er.

Markedsføring
- Hvordan har dere tenkt å gjøre dere kjent i distriktet?
- Vi har trykket opp flyveblader og laminerte plakater som vi leverer ut og henger opp rundt på havnene. Så tar vi selvsagt også kontakt med de forskjellige båtforeningene. Men det tar jo litt tid å bli kjente i markedet.
- Har dere allerede litt å gjøre?
- Ja, det kommer inn jobber. Men vi kan ta mer, sier Frafjord, og legger til at de på sikt ikke ser bort fra at de må ansette flere.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...