Våland skole pusses opp for millioner

22.08.2003
Våland skole pusses opp for millioner
Skolebestyrer Rasmus Tveteraas på sitt kontor i 1911. Tveteraas var skolens leder fra 1910 til 1922.

Våland skoles første rektor het Rasmus Tveteraas. Han ledet skolen i 12 år, og hadde undervisningsansvaret for opptil 2000 elever per år. Her er historien om da Våland skole kom til verden

På grunn av stor mangel på skoleplasser i Stavanger ved forrige århundreskifte, vedtok Stavanger bystyre ved ordfører J.S. Kielland 27. juli 1908, at det skulle bygges en ny skole i byen. Valget falt på en 5980 kvadratemeter stor tomt mellom Schivesgate, Kong Carls gate og Erlands gate.
30. mars 1911 ble Våland skole offisielt åpnet. Da hadde 32 klasser og deres lærere fungert på skolen allerede siden oktober 1910. Skolemangelen i byen var da blitt så stor at man kunne ikke vente med å ta den nye skolen i bruk Til tross for at den ikke var helt ferdig.

Best i Skandinavia
I 1911 sto 30 klasserom ferdige. Med om lag 30 elever i hver klasse gikk 900 elever på skolen om formiddagen, og 900 elever om ettermiddagen. Mange klasser var overfylte, slik at det i 1911 var opptil 2000 elever som kalte Våland for ”sin”skole.
Til sammen hadde byggingen av Våland skole kostet kommunen 322 846 kroner. En uhyre sum i de dager. Men skolen ble da også veldig bra. I avisene den gang kunne man ikke få fullrost Våland skole nok.
” Ti det tør med fulle ret sies, at Vaaland skole er den bedste og mest tidsmæssige, ikke alene her i landet, men ogsaa i vaare nabolande. Saa sier ialfald fagfolk, som har betingelser for at udtale sig herom. Med udstyr – og det er jo hovedsagen – staar Vaaland som en smuk numer 1.”

”Tran” på brystet
Forholdene på skolen den gang var en smule annerledes enn i dag. Blant annet var det dusjanlegg i kjelleren hvor alle elever måtte dusje en gang i måneden. ”Lusakånå” holdt strengt oppsyn, og passet på at alle ble ordentlig rene. Elevene måtte også ofte til skolelegen for kontroll. Var noen for tynne, fikk de ”TRAN” skrevet på brystkassen. Lenge ble det også ansett som korrekt at mannlige lærere gikk i lagerfrakker og at de kvinnelige lærerne brukte forklær. Fram til cirka 1970 var det også rene jente- og gutteklasser på Våland. Ting har forandret seg siden den gang. Heldigvis, vil vel noen si

Frank Bertelsen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...