Vi er dårlige løgnere

14.10.2009
Vi er dårlige løgnere
danske filosofen Arno Victor Nielsen

Den danske filosofen Arno Victor Nielsen mener at løgnen har havnet aldeles i skyggen av den såkalte sannheten. Lyvekunsten har rett og slett forfalt, og det setter han fokus på i sitt foredrag på Kinokino lørdag 24. oktober.

- Vi som filosofer har vært mest opptatt av sannheten, men jeg mener at vi også bør interessere oss for løgnen. Det finnes jo så mange typer løgner, svarte, hvite, grove, og så har du livsløgnen. Den er jo spesielt interessant for Norge, det var jo Ibsen som fant opp den, minner Nielsen om. Han sier videre at løgnen har en egen kultur, og at vi er dårlige løgnere fordi vi ikke kjenner til kulturen.

- Vi lærer å si sannheten, men vi må også lære å lyve. Men siden det ikke er lov å lyve, så har vi heller ikke lært å lyve skikkelig, påstår Nielsen.

 

Primitive løgnere

Den danske filosofen trekker fram et par eksempler på dårlige løgnere.

- Hitler var en grov og primitiv løgner. Han kjente ikke til løgnens kultur, og manglet eleganse i sine løgner. Bush var også en slik primitiv løgner når det gjaldt Irak, men han hadde såpass mye makt at han ble bare sittende, ser Nielsen. Filosofen trekker videre fram den danske forsvarssjefen som nylig måtte trekke seg som følge av en bokutgivelse.

- Det var en kjempeskandale med den boken. Forsvaret produserte primitive løgner som viste at de mangler øvelse i løgn.

- Hadde forsvarssjefen blitt sittende dersom han hadde behersket løgnen?

- Ja, med en sofistikert løgn så hadde han blitt sittende, mener Nielsen.

 

Oscar Wilde

Navnet på foredraget, ”Lyvekunstens forfald”, har han hentet fra den engelske forfatteren Oscar Wilde.

- Han sa at alt det vi tror er sannhet er i virkeligheten løgn. Det er egentlig bare kunstnere som sier sannheten fordi de er ”dobbelt løgnere”. Hele Oscar Wilde sitt poeng var at fordi kunsten er løgn, så står den fritt til å si sannheten. En annen filosof sa at kunsten er befridd fra den løgn at den skal være sannhet. Vitenskapsmenn tror de sier sannheten, men det gjør de jo ikke. De har kun funnet opp en metode, og det er den som bestemmer hva vi kan si. Dette var også Nietzche sitt poeng. All vitenskap er løgn, de vet det bare ikke. Dersom det er tilstrekkelig mange som lyver på samme måten, så kaller vi det sannhet, sier Nielsen.

 

Kameleon og kvinnelist

- Er det noen i dag som behersker løgnen, da?

- Nei. Det har å gjøre med at politikken ikke lenger er et spill, det er noe moralsk. Det betyr at du ikke lenger kan forvente en elegant løgner i politikken. Jeg kan ikke finne noe annet eksempel på en godt utviklet løgnkultur i annet enn reklamen. Selv innenfor undervisning er løgnen degenerert, hevder den danske filosofen, og trekker fram noen naturlige løgnere:

- I dyrenes verden er det mye løgn og bedrag. Kameleonen er jo berømt for å være en kjempeløgner, og skifter farge etter omgivelsene. Noen små innsekter utgjør seg for å være veps. Og så er det noen dyr som blåser luft i seg selv for å gjøre seg større. Det er jo løgn.

- Så har du dette med ”kvinnelist”. Kvinner har normalt ikke hatt en så sterk stilling som menn, derfor har de utviklet kvinnelist. Det er et annet ord for løgn. Dersom de vil ha sin vilje, har de måttet lære seg å lyve. Kvinner er egentlig ikke så vakre som de ser ut. De lyver med kosmetikk. Men vi elsker det jo. En subtil løgner er ingen forbryter, men en kunstner. Det finnes psykopater som er kunstnere, de har kultivert løgnen, og snyter og bedrar hele tiden, avslutter Nielsen, og vi forstår at han med sitt foredrag nok vil generere mange spørsmål.

Redaktør -

Nyheter

Taktløse tekster og viltre vers

Taktløse tekster og viltre vers

Du skal høre mye ...

Gjøgler

Gjøgler

En bok for alle ...

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

«Feelgood og folkehelse for deg og meg»!

Samspel

Samspel

Har du fleire hemmelige rom i livshuset ditt, ...

Jeg kan høre en melodi

Jeg kan høre en melodi

Tonene vil aldri dø - never ever .....

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...