Små glimt fra Lauvås landhandel

10.06.2008
Små glimt fra Lauvås landhandel
Foran, fra venstre: Gerda gift Huth, Retsine Cederstrøm (mor selv), Anna (Annemor) gift Birkedal, Edel gift Hogstad. og William.. Bak står Pitter som død ganske ung, og Cari Wiihelm Cederstrøm (far selv). Hilding var ikke født den gang.

Christian Sjøthun skriver her fra livet på Lauvås Landhandel. Hans minner fra svunnen tid blir presentert i en serie i de neste utgavene av Bryggeposten. Dette er del 9 i serien.

I en tidligere utgave av Bryggeposten skreiv jeg litt om da far kjøpte hest på Forsand, og leide den hjem gjennom Hamarsdalen, før veien kom. Vi hadde ikke staliplass selv til hesten, men før i tiden var det nokså vanlig at der var stallplass i bedehusene, og slik også på Lauvås bedehus.Vi fikk da leie plass til hesten der. Men det var jo en del uro med hesten under møtene, når hes-ten knegget og trekte i kjettingen.Vi fikk da avtale med Cederstrøm, om at hesten kunne stå i fjøset hans, mot at han brukte hesten på gården sin, og vi til våre gjøremål på butikken.

Carl Wilhelm Cederstrøm var hans navn. Han var en hjelpsom, kjent og kjær person på Lauvås. Og alle barna likte han, de kalte han bare for bestefar.
Cederstrøm var opprinnelig fra Skåne i Sverige, født i 1890 og død i 1963, han var sjømann.
Han kjøpte dette gårdsbruket på Lauvås i 1922 og arbeidet samtidig på Støperi & Dokk i Stavanger, der han var båtfører. Cederstrøm rodde til Stavanger om søndagskveldene eller tidlig mandag morgen, for å være på jobb på Støperi & dokk.
Han bodde i ukene hos sin datter Randi i Stavanger, og om kveldene kjørte han rundt i byen med hånd-kjerra og samlet “Sydrer” til dyrefor, som han så tømte løst oppi robåten sin, og tok med seg, da han rodde hjem til Lauvås på fredagskvelden.

Det var den samme Cederstrøm som far kjøpte hyttetomt av i 1934, der vi flyttet inn under krigen, før han i 1940 begynte å bygge opp huset der han startet med butikken.
Han var en omgjengelig og koselig mann, som likte å prate med folk, enten det var fastboende, eller hytte-folk. Familien Cederstrøm var faste kunder på Lauvås Landhandel i alle år...

 

Redaktør -

Nyheter

Taktløse tekster og viltre vers

Taktløse tekster og viltre vers

Du skal høre mye ...

Gjøgler

Gjøgler

En bok for alle ...

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

«Feelgood og folkehelse for deg og meg»!

Samspel

Samspel

Har du fleire hemmelige rom i livshuset ditt, ...

Jeg kan høre en melodi

Jeg kan høre en melodi

Tonene vil aldri dø - never ever .....

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...