Unge talere på 17. mai

01.04.2007
Unge talere på 17. mai
Malin Østevik og Hilde Brattveit gleder seg til å holde talen på 17.mai

Forhåpentligvis er bunadsskjorta strøken, og flagget på plass. Fordi - nå er den her igjen - selve dagen da vi feirer oss selv med pomp og prakt.

Denne dagen da ungene kan spise så mye is som de bare orker. Denne dagen da vi går mann av huse for å gå i tog, og sier gratulerer både til høyre, og til venstre. Denne dagen som er hele nasjonens bursdag, for hele folket, både store som små. Og vi gleder oss, og vi håper på at sola skal skinne, og nordavinden skal holder seg hjemme, og at regnet tar seg fri, og feirer et annet sted - denne dagen.

 

Ny vri

Anne Karin Braut, sekretær i 17. mai-komiteen på Bryne forteller at feiringen på Bryne blir nokså tradisjonell med barnetog, folketog, russetog og aktiviteter på skolene. Men noe blir allikevel annerledes.

- Det som er nytt av i år er at vi satser på de unge når det gjelder hvem som skal holde talene, sier Braut.

Jentene Malin Østevik og Hilde Brattveit fra 10. klasse på Bryne ungdomsskole, skal holde hovedtalen, og Ragnhild Woll fra Bryne videregående skole skal holde morgentalen ved Fredsmonumentet.

 

Viktig med tradisjoner

- Det var 17.mai- komiteen som kontaktet skolen for å høre om det var noen av elevene som hadde lyst til å holde talen, sier jentene Malin og Hilde når Jærbuen treffer de to på Bryne ungdomsskole.

- Vi hadde lyst til å prøve, det hørtes både spennende og utfordrene ut, sier jentene ivrige, og forteller at de står ganske fritt til å velge hva de skal snakke om.

Malin Østevik har stort sett sine røtter fra Jæren, mens Hilde Brattveit kan vise til aner både fra Bergen og Haug i Dalane.  Men begge to er innfødte Brynejenter, og brenner for byens fremtid.

- Vi vil fortelle litt om Bryne, og ta utgangspunkt i den tiden som vi lever i, sier jentene.  Forandringene skjer veldig fort, og vi er opptatt av å få frem det med tradisjoner, slike som f.eks. 17. mai.  Det er viktig for oss å holde på tradisjonene. Trender kommer og går, men tradisjoner består, fortsetter de ivrig.

Det er viktig å kjenne sin egen historie og kultur for å forstå andre, og også for å kunne forstå sin egen samtid, sier jentene. De synes begge det er positivt at Bryne blir mer urban, og mindre bondsk med tiden.

De gleder seg til å gå sammen med 17.maikomiteen i folketoget, og de gleder seg spesielt mye til selve talen. Litt sommerfugler har de selvfølgelig i magen, men mest gleder de seg.

- Vi tropper opp i fullt 17.mai utstyr, sier de, og mener med det Rogalandsbunad som begge skal ha på seg. Og så skal vi spise masse is. Ingen 17. mai uten, lover de begge til slutt.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
17. mai, Hilde Brattveit, Malin Østevik,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...