En barnebok om et høyst aktuelt tema.

30.08.2019
En barnebok om et høyst aktuelt tema.
Forlagshuset Publica
Per Jan Ingebrigtsen og Adina Kristensen

Flere hundre mindreårige har forsvunnet og fortsetter å forsvinne fra norske asylmottak uten at styresmaktene kan gjøre rede for hvor det blir av dem. Dette gjør «Gulla på rømmen» til en høyst aktuell bok.

 

Vi er to likestilte forfattere i dette prosjektet, derfor svarer vi både hver for oss, og, i noen tilfeller, sammen.

 

1) Skriv kort om hvem du er som person:

ADINA: Jeg er en elleve år gammel jente som til høsten skal opp i syvende klasse på Slettebakken skole i Bergen. Jeg spiller håndball, og jeg er glad i å skrive og å synge, og så liker jeg å være sammen med venner. Og så er jeg veldig glad i å besøke besten og hunden min, Tassen, på Stord.

 

PER JAN: Jeg er en syttitre år gammel pensjonert lærer, men fremdeles aktiv teaterinstruktør\dramatiker og forfatter. Jeg er besten til Adina. Vi skriver Gulla-bøkene sammen.  Jeg bor på Stord, der jeg i mange år har vært aktiv i kulturlivet. I 2011 ble jeg tildelt Stord kommune sin kulturpris.

 

2) Har du utgitt bøker tidligere?

ADINA: Ja, jeg har gitt ut en bok som heter “Gulla og den fortrolla hesten”, sammen med besten.

 

PER JAN: Ja, så mange at jeg snart har kommet ut av tellingen, men jeg tror jeg har gitt ut 16 bøker, inkludert en lydbok, og det på seks forskjellige forlag. I tillegg har jeg vært representert med dikt, sanger, eventyr og noveller i mange antologier, fra rundt 1970 og fram til i dag. Jeg har også skrevet sangtekster til 13 LP-\ CD-plater, og jeg har skrevet, eller vært medforfatter til flere læreverk i fagene norsk og \drama\film\musikk. Jeg har fått oppført skuespill på mange forskjellige scener kringom i hele landet, blant annet på Den Nationale Scene i Bergen.

 

3) Hvordan fikk du ideen til boka:

ADINA\PER JAN: Etter at vi hadde skrevet “Gulla og den fortrolla hesten”, satt vi tilbake med to personer vi ikke ville gi slipp på, og vi snakket om hvordan det er å bo på et asylmottak, slik Galip gjorde, og hvorfor det forsvinner så mange barn fra slike institusjoner, uten at myndighetene vet noe om hvor de blir av. Da ble det naturlig å skrive “Gulla på rømmen”.

 

3) Fortell kort om bokas handling og målgruppe:

ADINA: Hovedpersonen i boka, Gulla, er en tøff jente som må redde bestevennen sin, Galip, som bor på et asylmottak. Han er blitt tatt til fange av noen skumle menn. Jeg synes boken kan passe til aldersgruppen 8 – 14 år, kanskje.

PER JAN: Jeg synes at dette er en bok som voksne også kan ha godt av å lese, gjerne sammen med barna sine, så jeg vil kalle det en familie-bok.

 

4) Hva er budskapet i boka?

ADINA: Budskapet kan være at folk prøver å bli flinkere til å finne ut hvor barn blir av når de forsvinner fra asylmottak. Og at alle er med og tar ansvar.

 

PER JAN: Budskapet må være, slik Adina skriver, at vi må bry oss om barn som lever som enslige i Norge, og verne om dem. Barn er barn, hvor de enn kommer fra i verden.

 

5) Hvor mye er fiksjon og hvor mye er hentet fra virkeligheten.

PER JAN: Alt er fiksjon, i den forstand at både personer og handling er oppdiktet, men det hele bygger på en virkelighet som kan være grusom nok for den det gjelder.

 

6) Hvilke forventninger har du til utgivelsen?

ADINA: At mange kjøper boken, og at den får folk til å tenke over hvordan vi kan være med å beskytte barn som bor alene på asylmottak. Jeg håper at boken kan være med å øke respekten for barn som har det vanskelig. Slike som Galip.

 

 7) Hvorfor bør folk kjøpe denne boka?

ADINA\PER JAN: Fordi det er en spennende bok som kombinerer underholdning med et aktuelt tema. En bok til å tenke over, selv når den er ferdiglest. Og så går forfatterhonoraret til Redd Barna.

 

8) Har du flere prosjekt på gang? Oppfølgere?

ADINA: Jeg og besten er i lag om å skrive flere Gulla-bøker, men jeg holder også på med to egne bøker.

PER JAN: Flere ulike prosjekt, både innen skjønnlitteratur og drama.

Redaktør -

Nyheter

Dødsskyggens daler

Dødsskyggens daler

Møte med forbryterne, ofrene, de som ...

Gjørme

Gjørme

Om livet, døden, veden og mennesket...

Et annerledes liv

Et annerledes liv

Om det å føle seg alene og ute...

Sjelebilde

Sjelebilde

Fred er alltid tilgjengelig inni oss sel...

Høye damer i høye hæler

Høye damer i høye hæler

Varmt, humoristisk og dypt alvorlig om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...