Ferie for alle

14.10.2011
Ferie for alle
Sissel Rishaug er koordinator for Ferie for alle.

Første skoledag etter sommerferien kommer spørsmålet: Hva har du gjort i ferien?
De fleste barn har spennende historier å fortelle fra ferien sammen med familien. Men et voksende antall barn får aldri reist på ferie. Derfor arrangerer Røde Kors Ferie for alle.

Forskere sier at voksnes ferieminner ikke bare er hyggelige, de er til gjengjeld de sterkeste minnene vi har. Da er det bekymringsfullt at enkelte ikke får ta med seg slike verdifulle minner inn i sitt voksne liv. Sissel Rishaug er koordinator for Ferie for alle, og forklarer hvordan ordningen kom i stand:
- Det var i 2001 at Norges Røde Kors startet opp med Ferie for alle, og det var et resultat av en undersøkelse som ble kalt Sosial puls som sa mye om barnefattigdommen i Norge, forklarer Rishaug. Hun fortsetter:

Veldig populært tilbud
- Ferie for alle er et gratis ferietilbud til vanskeligstilte barn og barnefamilier. Det er mange barn i Norge som aldri får reist på ferie, og ikke har noe å fortelle om når de kommer tilbake til skolen. Det handler ikke nødvendigvis alltid bare om økonomi. Det kan vel så gjerne være vanskelige livssituasjoner generelt, knyttet til for eksempel rus, psykiatri eller vold, forklarer hun.
- Hvordan er etterspørselen etter tilbudet?
- Den har bare vokst. Jeg har jobbet med dette siden 2003, og nå har vi ofte dobbelt så mange søkere som det vi har plass til. Dersom vi skulle ha dekket behovet på sommerferien på Sørlandet, for eksempel, så måtte vi ha kjørt det to ganger i stedet for en, forklarer Rishaug.

Sommer på Sørlandet
Rogaland Røde Kors sitt tilbud med Ferie for alle inkluderer et sommeropphold på øya Haraldvigen utenfor Kristiansand.
- Det er en fantastisk fin plass på en øy med mange hytter. Her kan vi ha mange aktiviteter knyttet til sjøen, med båt, bading og fisking, blant annet. Oppholdet varer i en uke og er for hele familier. Det er til sammen plass til 75 deltakere. Så har vi pleid å ha høstferien bare for barn, altså ikke for hele familier. Da har vi reist et par ganger til Eidene senter på Tjøme, og til senteret Merket i Valdres. Begge stedene er langt å dra, og det kan være slitsomt for barn som skal sitte ti timer i en buss. Derfor prøvde vi noe nytt i fjor, og reist til Utsira. Det var en kjempesuksess. De frivillige, hovedsakelig fra Karmøy, gjorde en kjempejobb, og hele lokalsamfunnet stilte opp. Så det kommer vi også til å gjøre i år, lover Rishaug.
- Med kortere vei er det også lettere å skaffe frivillige, legger hun til. Turen til Utsira har plass til tretti barn. Femten frivillige er med.

Sirdal og Kongeparken
En helg i Sirdal i vinterferien er også et tilbud kun for barna, og på den turen er det også plass til tretti barn. I tillegg forklarer Rishaug at de hadde rundt fire hundre barn og foreldre med til Kongeparken den 13. desember. Der besøkte de julenissens hemmelige verden.
- Tilbudet gikk ut til hele fylket, så det kom nærmest inn busser fra alle himmelretninger, og alle ble også fraktet hjem igjen. Vi skal også ha en dag i Kongeparken nå i mai. Da vil det være en øvre grense på åtte hundre deltakere, forklarer hun.

”Glemmer dere aldri”
På et skjema med tilbakemeldinger fra barn som har vært med på Ferie for alle, fant vi denne formuleringen: ”Glemmer dere aldri!! Dette har vært det beste som har hendt meg. Jeg har fått nye venner, både guttevenner og jentevenner, og jeg har hatt det veldig bra og morsomt. Takk for meg. Jeg elsket ferien!”.
- Hvordan opplever barna en tur med Ferie for alle?
- Det er helt fantastisk. De takker og bukker, og sier at det er det kjekkeste de har opplevd. Det vil jo alltid dukke opp ting som skaper problemer, men det er jo alltid en grunn til det, og det har med forhistorien til barna å gjøre, forklarer Rishaug.
- Hvordan er det å være frivillig på en slik tur?
- De opplever det som veldig givende, men også slitsomt. Selv om de er utslitt etter en uke med tretti barn på Utsira, så kommer de ofte tilbake igjen. De fleste av dem brenner veldig for dette, og de gjør en kjempeinnsats, slår Rishaug fornøyd fast.

Ønsker flere menn
Ferie for alle ønsker hele tiden nye frivillige velkomne, og det er spesielt en kategori som er ønsket:
- Vi trenger hele tiden flere selv om vi har fått opp en grunnstamme. Spesielt trenger vi mannlige frivillige. Det er kjekt å reise på tur med ”tantene” fra Karmøy, men mange av barna, og kanskje spesielt guttene i 10-12 års alderen synes det er veldig stats om de kan dra ut og fiske sammen med en ”storebror”, sier Rishaug. Dermed er oppfordringen til unge menn gitt.
- Vi ønsker jo å få opp kapasiteten enda mer, og ønsker for eksempel å få til flere kortere helgeturer. Kanskje en fjelltur en søndag, eller en reise på Svanevatn aktivitetssenter i Egersund. For at vi skal klare det må vi ha flere frivillige. Vi kan ikke bruke opp de vi har, understreker Rishaug. Avslutningsvis sier hun at alle frivillige i Ferie for alle får all nødvendig informasjon under temakvelder i forkant av turene, og at et eget fagkurs er under utarbeiding

Redaktør -

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...