500 på matta – 250 i kø

10.09.2012
500 på matta – 250 i kø
Det er flest jenter som trener turn, og i teamgym er det bare jenter. –Guttene er heller med på tilbudet salto, men udet salto, men i apparatturn er det nærmere 50/50, sier leder Arne Kjetil Nilsen.

Sandnes Turnforening har 500 aktive turnere i sine rekker. Hadde de hatt flere trenere, kunne de tatt imot 100 til. Men enda hadde det vært 150 på venteliste.

Turnforeningen har inntak av nye medlemmer om sommeren og ved nyttår. Ventelistene gjelder barn. De fleste turnerne i Vågen idrettshall er barn under 18 år, men det er også 50-60 voksne som trener turn. Turnerne er på alle nivåer, og omfatter både troppsturnere, apparatturnere og mosjonister. De yngste er under to år når de starter.

-Vi er en ganske stor klubb i vår krets, og har også turnere som hevder seg. Vi har to gutter som er med på guttelandslaget, og jentene i teamgym-partiet vinner det meste i kretsen. De er unge ennå, men med litt mer rutine skal de være med og kjempe i norgestoppen, sier avtroppende leder Arne Kjetil Nilsen.

 

Store arrangementer

Det er tre år siden turnforeningen flyttet inn i nye lokaler i Vågen. De deler hallen med andre idretter, men har en apparathall som er deres egen. De gode fasilitetene har vitalisert foreningen.

-Vi har merket at pågangen er større, og vi er veldig fornøyde med hvordan vi har det i Vågen. De nye lokalene har også satt oss i stand til å ta på oss store arrangementer. Vi arrangerte Barnas turnfestival med 650 deltakere i sommer, og i november er vi vertskap for NM i troppsturn med 250-300 deltakere, forteller Nilsen, som skryter av Sandnes kommune sin innsats for å sikre at turnforeningen får bruke hallen som er i fylkeskommunens eie.

Nilsen forteller også at en gruppe med tidligere aktive turnere har startet opp igjen som godt trente mosjonister i voksen alder. Det er viktig å holde kontakt med tidligere aktive for en klubb som trenger flere trenere, og selv om kapasiteten er helt sprengt for barn, er det plass til flere voksne.

-Vi har fire hovedtrenere og rundt 25 hjelpetrenere. I tillegg er det mange foreldre som hjelper til, men det er krav til turntrenere. Alle trenerne har utdanning, og skal for eksempel vite hvordan de hjelper en utøver som gjør et feil sprang til å lande på føttene i stedet for på nakken. I tillegg til flere trenere, er vi på utkikk etter en daglig leder, sier Nilsen.

 

God trening

For andre enn de aktive, er kanskje ikke turn den idretten som sitter lengst framme i hjernebarken hvis man skal komme seg i form. Den var det en gang, men både en joggebølge og en sykkelbølge og en bølge av treningsstudioer har skylt over den siden. Arne Kjetil Nilsen mener turn er ideelt som mosjonsidrett.

-Turn er allsidig basistrening. Utøverne er veldig sterke. Det er mange topputøvere i andre idretter som trener turn i tillegg. Turn er dessuten en publikumsvennlig og severdig idrett som gjør seg godt på TV eller fra tribunen, sier han.

For dem som følger sport fra stresslessen foran TV, er det lett å si at «det skulle jeg ha gjort bedre selv» når man ser en fotballkamp. Det er sjelden noen sier det når de ser en turner i svingstangen.

-Er terskelen for å begynne med turn høyere, fordi det ser teknisk vanskelig ut?

-Det er nok riktig for enkelte, men det er ingen som begynner med apparatturn i voksen alder. Da er det mosjon som er tingen, og vi har grupper med voksne – blant annet et parti med 15 menn – som trener allsidig turn på mattene og avslutter med ballspill. Det har blitt vist mye turn fra OL nå i sommer. Jeg tror det lokker flere til sporten enn det skremmer bort, sier Nilsen.

-Er det lettere å rekruttere jenter enn gutter til turn?

-Det er så å si bare jenter som trener teamgym, men i apparatturn er det nærmere 50/50. Vi har dessuten et nytt tilbud som vi bare kaller salto. Det er turn på gulvet med saltoer og flikk-flakker og myk landing. Det er populært blant gutter, forteller Arne Kjetil Nilsen.

 

Ny trener

Nilsen har inntrykk av at de fleste som begynner med turn, fortsetter med turn. Det er ikke sånn at fotballen «tar dem» etter en stund.

-Men vi merker at det er litt avskalling når de blir 12-13 år og både kropp og interesser forandrer seg, sier han.

De beste apparatturnerne fra Sandnes skal delta i en nasjonal rekruttkonkurranse i Stavanger i oktober. Den lokale turnforeningen stiller med vel 10 turnere som må overbevise for å få delta på landslagene. Arne Kjetil Nilsen har tro på at flere vil klare seg gjennom det nåløyet.

-Det er veldig høyt nivå, men vi har nylig ansatt en trener fra Ukraina. Det har vært viktig for de beste apparatturnerne. De har løftet seg et hakk, sier han.

 

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...