Opprykksfest for jubileumslaget

01.11.2007
Opprykksfest for jubileumslaget
Henning Aastvedt kan mer enn å balansere fotballen på kneet. Han har de to seneste årene ført Austrått IL fra 5. til 3. divisjon

Austrått IL er for første gang i klubbens 30-årige historie klar for å spille i 3. divisjon. Mannen som styrer skuta til suksess er Henning Aastvedt, og er opprinnelig Bergenser (44).

For bare to år siden spilte fotballaget til Austrått IL i 5. divisjon, men etter to opprykk de påfølgende sesongene kan austråttbuen endelig få se 3. divisjonsfotball ved Iglemyr Stadion på Austrått.

Henning Aastvedt med fortid som enten hoved- eller hjelpetrener i Etne IL, Skån, Sandnes FK, Riska og Hana, samt en tidligere periode i Austrått IL, var treneren bak begge opprykkene og har all grunn til å være fornøyd med sin og lagets prestasjoner.

En slik bragd kan vekke oppsikt og skape interesse blant større klubber, men Aastvedt har ingen planer om å gjøre noen stor karriere som fotballtrener.

- Jeg har ingen ambisjoner utover jobben i Austrått IL, det har jeg ikke tid eller ønske om. Jeg trives veldig godt i miljøet her, sier han.

 

Stabilitet

Selv om laget har ligget helt i toppen av tabellen de to foregående sesongene, tror Aastvedt på en tøffere utfordring til neste år.

- Det handler først og fremst om å beholde plassen i divisjonen, og bli et stabilt 3. divisjonslag. Ting har gått fort de siste årene, så det blir viktig å videreutvikle spillerne, laget og rammen rundt klubben til neste sesong, forklarer han.

Selv om det skal spilles på et høyere nivå, betyr det ikke nødvendigvis at det blir flere treningsøkter, men å jobbe videre i samme spor.

- Bli bedre kjent med spillsystemet og mer effektive, samt ha et godt oppmøte på treningene og samspill i gruppen, er vel så viktig som å intensivere treningsmengden. Og det er dette vi nå skal bruke høsten og vinteren frem til neste sesong på å jobbe med, påpeker han.

Kvalitet i stedet for kvantitet, er en velkjent frase som passer godt i den forbindelse.

 

Lokalt

Noe som ikke gjør opprykksbragden mindre, er at laget faktisk består av nesten utelukkende lokale spillere som har gått gradene i klubben. Bare en av dem spiller utenfor lokalkvoten. Han er fra Australia.

- Vi har en god blanding av unge og eldre spillere. Flere spillere fra juniorlaget har fått slippe til i kamper denne sesongen for å skaffe seg mer erfaring til å utvikle seg videre. Her er også de eldre spillerne viktige i prosessen med å hjelpe de yngre, forteller Aastvedt.

Juniorlaget til Austrått har også rykket opp. Det samme gjelder Sandnes-Ulf, som er byens største lag, og som nå er klar for spill i 1. divisjon.

- Veldig bra for Sandnes-fotballen generelt at vi får et lag i 1. divisjon, og jeg ser gjerne at vi utvikler spillere på Austrått som kan bidra for Ulf og hjelpe dem til å gjøre det bra. Så kan de heller etter noen år komme tilbake igjen her og spillere senere. Vi har en fin gjeng, godt miljø og lovende juniorlag, så det skal bli en spennende sportslig utfordrende sesong neste år, hvor vi skal prøve å bite godt i fra oss, sier han.

Austrått er den største bydel i Sandnes, og fortjener et fotballag det står respekt av.

- Det virker som nysgjerrigheten har økt med opprykkene, folk gleder seg over det, og vi håper på å være en av de to-tre lokale klubbene som regnes med som de beste under Sandnes-Ulf. Det er ikke så gode forhold på anlegget her, vi skulle gjerne hatt en kunstgressbane, men for å sitere Brann-trener Mons Ivar Mjelde; det gjelder å bygge stein på stein for å få suksess, smiler han.

Kjent for de fleste sportsinteresserte, tok Brann fra Bergen gull i årets tippeliga, noe også bergenser Aastvedt brukte natten til å feire.

 

Aktiv fra benken

En treners rolle i en fotballklubb er å skape en sammensveiset gjeng, med god disiplin, en gjeng som støtter hverandre i tykt og tynt. I tillegg kommer den taktiske biten, med å finne en fungerende formasjon og mønster som passer for de spillerne man har i klubben. Det er mye som tyder på at Aastvedt har lykkes med mye av dette i Austrått IL.

- Det er nok motivasjonen og evnen til å skape tenning og trøkk som er min sterkeste side som trener, men jeg tror også jeg har en grei taktisk ballast. Det er viktig å lytte, involvere spillere og få hver mann til å bidra til et sterkere samarbeid. Hver spiller er der for å tilhøre gruppen, sier han.

Fra benken er det viktig å vise engasjement, og leve seg godt inn i spillets gang. Her sparer han ikke på noe.

- Det er viktig med engasjement. Etter en kamp er jeg som regel utslitt og trenger litt hvile på sofaen hjemme, det blir som en kondisjonsøkt. Vi har hatt en del spennende kamper, og det er min jobb å motivere og gire opp spillerne til kamp, sier han.

Æren for opprykkene vil han derimot ikke ta hele ansvaret for, men dele med hele laget og klubben.

- Klubben har mange ildsjeler som står på og arbeider, de gjør jobben min som trener lett. Det var enkelt å takke ja til dette trenertilbudet, med det gode miljøet og engasjementet vi har i laget. Fotball må være gøy, og det bidrar alle til det er her i Austrått, skryter han.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...