Innebandy - en idrett i vekst

02.06.2006
Innebandy - en idrett i vekst
leder for Hommersåk Innebandyklubb, Jostein Jonassen.

Innebandy er en relativt ung sport i Norge. Den spede begynnelsen var på tidlig syttitall. På nittitallet kom sporten til Hommersåk. Nå satses det på ungdommen i Hommersåk Innebandyklubb.

- Miljøet vokser godt på Hommersåk og i Norge for øvrig, forteller leder for Hommersåk Innebandyklubb, Jostein Jonassen.

Han og noen kamerater startet i 1991 Kondis IL, en uformell kompisgjeng som spilte innebandy i gymsaler rundt i distriktet. I 1993 ønsket en del av gjengen å formalisere klubben. De dannet så Hommersåk innebandy og startet på bunn, i 3. divisjon.  Nå har laget rykket opp i 2.divisjon og har befestet seg på midten av tabellen. Jonassen er den eneste gjenværende fra Kondistiden.

Hvorfor spiller dere innebandy?

- Det er en utrolig spennende og fartsfylt idrett. Det går veldig kjapt og er høy intensitet. For å spille må man være kvikk i hodet og ha rask reaksjonsevne. I tillegg er sesongen på vinteren, da er det pause fra fotballen og slik har vi mulighet til å drive idrett hele året, sier Jonassen, som selv spiller for klubbens seniorlag.

 

Satser på de yngste

I den siste tiden har den lokale bandyklubben satset på de unge. De har bygget opp et 10-årslag, et 12-årslag og et 16-årslag. Satsingen på 10-årslaget er svært viktig for fortsettelsen på Hommersåk.

- På denne måten rekrutterer vi folk mens de er unge. Disse vil etter hvert bli eldre, og vi får flere aldersbestemte lag. Vi kan ikke etablere lag i alle aldersklasser i dag. En årsak er at det ikke er så mange foreldre som kjenner til sporten, derfor er det oss spillere som må trene dem. I så måte må vi være forsiktige så vi ikke brenner ut folk. En annen årsak er at det ikke er god nok kapasitet i Riskahallen, forteller Jonassen.

 

Rogaland i vekst

På Hommersåk er det per i dag om lag 40 aktive i klubben. De får stadig nye medlemmer, selv om det i skandinavisk sammenheng er smått. Sporten har tradisjonelt vært svært stor i Sverige. I slutten av mai var det VM. Da var en plass mellom 13.000 og 14.000 tilskuere tilstede i Globen for å få med seg finalen mellom Sverige og Finland. Jonassen ser ikke for seg at slike tall er realistiske i Norge på lang tid, men han observerer større interesse for sporten, spesielt her i Rogaland:

- Tradisjonelt har sporten vært større på Østlandet enn ellers i Norge, men nå er det bare Østfold som er større enn Rogaland, forteller Jonassen.

Kverneland har hatt lag i eliteserien i flere år, og i år rykket også Sola Innebandyklubb opp på det høyeste nivået. På sikt har Hommersåklubben ambisjoner om å rykke opp i førstedivisjon.

- Vi har etablert oss på midten av tabellen i 2. divisjon, men vi har et svært godt 16-årslag. Tre av dem er på kretslaget, så etter hvert håper vi på opprykk, forteller Jonassen.

 

 

 

 

Dette er innebandy:

Innebandy er et ballspill hvor to lag deltar. Hvert lag kan stille med maksimalt 20 (normalt 11-12) spillere. Av disse er 6 på banen samtidig, 5 utespillere med kølle og en keeper uten. Keeperen har maske, polstret overdel og bukse og fanger ballen med hendene.. Sporten er intensiv og fartsfylt, noe som gjør det nødvendig med hyppige bytter, tilsvarende ishockey.

Kampene spilles på baner på størrelse med håndballbaner, og målene er på størrelse med hockeymål. Spilletiden er på 3 ganger 20 minutter. Klokkene stoppes kun under time-out, scoring, utvisning, straffeslag eller ved tegn fra dommer. Kampen ledes av to dommere.

Reglene i innebandy er strenge, det er for eksempel ikke tillatt med harde kroppstaklinger, hekting, slag på motstandernes kølle eller å løfte køllen over hoftehøyde. Det er derfor få skader i innebandy. Overtredelser medfører frislag eller i grovere tilfeller utvisninger på henholdsvis 2, 5 eller 10 minutter. Det kan også idømmes matchstraff.

Innebandykøllen er laget av plast eller andre kunstoffer. Skaftet er ikke lengre enn 95 cm, vekten må ikke overstige 380 gram. Bladet kan være 35 cm langt og 8 cm høyt. Køllebladet skal ikke ha en bøy som overstiger 3 cm.

Innebandyballen er laget av plast og er hul innvendig, den er 7,2 cm i diameter. Ballen kan maksimalt veie 23 gram.

 

Kilde: Sola Innebandyklubb

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...