Estetisk ridestevne

01.06.2010
Estetisk ridestevne
Brigitte Børrestad fra Sørlandsparken Rideklubb forsøker å sanke poeng hos dommerne som sitter i bilen i bakgrunnen. Dressurridning krever en optimal kommunikasjon mellom hest og rytter.

Første helgen i juni var det duket for landsstevne i dressurridning på Sandnes og Jæren rideklubb. En fin oppkjøring i forkant av NM i dressur som også skal være på anlegget på Fosseikeland den 12. til 15. august.

Ved sekretariatet treffer vi Grete Thu Christiansen. Hun gir Jærbuen en liten innføring i hva hestedressur egentlig dreier seg om.

- Dressur dreier seg om lydighet på forskjellige nivå. Det er mange forskjellige klasser og vanskelighetsgrader, og kravene går på både hest og rytter. Altså på hele ekvipasjen. Vi har faktisk også en egen klasse for handicappede, understreker Christiansen. Grethe Rognøy forklarer videre:

- Dressur er egentlig den optimale dans med hest og rytter. Det gjelder å gjøre en del øvelser som inngår i et program. Jo mer samkjørte hest og rytter er, jo høyere klasse skal de delta i. Det skal også være harmoni i utdanningstakten til hest og rytter, understreker Rognøy.

 

Nesten som ballett

Hun trekker fram noen håpefulle kandidater til NM:

- Louise Reiersen er en av dem som skal til NM. Hun er en av dem som virkelig kan gjøre det bra. Og så har du lokale Ingelin Egeskog som er fra Sandnes. Hun vant klassen i går, sier Rognøy, og tar oss med bort til banen hvor Brigitte Børrestad fra Sørlandsparken Rideklubb akkurat er i ferd med å gjennomføre et av sine løp.

- Hva er det som skjer her nå?

- Nå gjør hun en travers. Du ser det er nesten litt ballett i bevegelsene, sier Rognøy. Hesten går diagonalt over banen.

- Hun er her for å prøve å kvalifisere til NM for juniorer, sier Rognøy, som foruten å være med i Sandnes og Jæren Rideklubb også er leder i Rogaland Rytterkrets.

 

Store krefter

Rognøy trekker fram vekt for å understreke hvilken utfordring det er å drive med dressurridning.

- Tenk på kreftene i en hest som veier mellom fem og syv hundre kilo. Jentene veier kanskje bare femti til seksti kilo, og så skal de mestre dette store dyret.

På banen står rytteren nå foran dommerne. Det er en del av programmet å hilse på dommerne. Så gjør sørlandsrytteren noen perfekte sirkler, traverserer, og får så hesten til å rygge fire steg bakover. Dommerne følger med på hver minste bevegelse, og noterer poeng. Rognøy trekker fram et annet lokalt talent:

- Marie Håland er en av Norges beste ponniryttere. Hun er bare tolv år, og er en av de mest stabile vi har i Norge. Hesten heter Kokkedalsintempo, men vi kaller den også Sophus.

 

Prestasjon og skjønnhet

Ingelin Egeskog er ikke helt i mål med kvalifiseringen til NM. Det unge talentet forteller litt om dagens øvelser:

- Jeg er ikke helt fornøyd med ridningen i dag.

- Hvorfor?

- Det ble litt tull innimellom. Vi ble litt uenige. Hun er veldig glad i gallopp. Hvis jeg rir for hastig, vil hun bare forstette fortere og fortere, sier Egeskog om den elleve år gamle hoppen Deasaphira. Hesten har hun hatt i to år, og hun trener den hver dag.

Egeskog og Rognøy tar oss med til stallen for å vise oss hesten. Hun tar på salen, og leier hesten ut. Å se en slikt praktfullt dyr på nært hold er imponerende. Ikke bare er seletøyet nydelig. Den svartbrune hesten er høy, slank og atletisk sett helt fullkommen. Sammen med de flotte rideklærne til Egeskog forstår vi at dressurridning virkelig er for de med sans for koblingen prestasjon og skjønnhet.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Jæren rideklubb, hestedressur,

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...