Rik fotballhistorie

01.10.2008
Rik fotballhistorie
Kamp på Bryne stadion ca 1950.

Fra oppstarten i 1926 og fram til krigen var det stort sett beiteforholdene som bestemte hvilken utmark som skulle brukes til bane. Spillerne skiftet i ly av steingardene. Da det første garderobeanlegget ble reist fikk spillerne to rom. Brønnen og elven fungerte som dusj.

I de første årene ble det bare spilt privatkamper, og lagets offisielle navn var Bryne Fotball-lag. Den første offisielle kampen var mot Klepp den 12. april 1929. Resultatet ble 4-4. Fra slutten av tjueårene ble de fleste kampene spilt ved Bryne Mølle etter at det ble inngått en tiårig leieavtale med Sven Tollaksen Bryne. Dette området var tilstrekkelig flatt, og fungerte derfor fint som bane uten at det var nødvendig å gjøre så mye arbeid. Det første garderobeanlegget besto av to rom og en utedo. Dommeren hadde ikke eget rom, og måtte skifte i hjemmegarderoben. Med det som utgangspunkt ser ikke klubben bort fra at en god porsjon av tvilstilfellene gikk i hjemmelagets favør. Pionerene var ukjent med dusj og den slags fasiliteter. En brønn med kaldt vann, eller elven som gikk like ved fungerte som vask etter kampene. I slutten av 30-årene ble området som i dag er Bryne stadion kjøpt opp. I de første årene spilte laget på grus, men i 1946 ble en av landets største grasbaner innviet. Dette året fikk også klubben nytt garderobebygg. I tjue år framover ble det brukt en demontert ”tyskerbrakke” med to store garderober og fire dusjer. Dommerne måtte fremdeles bruke hjemmegarderoben, men det ble etter hvert en uholdbar situasjon, så det ble reist et mindre tilbygg. I 1966 hadde klubben førtiårs jubileum, og i den forbindelse ble det nok en gang bygget nye garderober og nytt klubbhus. Det nåværende garderobebygget og klubbhuset ble bygget i 1986, og påbygd i 90-årene med en andre etasje som fremdeles ikke er helt ferdig.

 

Toppfotball

Det var i slutten av 30-årene at klubben begynte å utmerke seg. I 1937 ble laget kretsmester i klasse C ved å slå Vard 3-1 i finalen. To år seinere gikk Bryne til topps i den lokale 2. divisjon (nivå 3). Etter krigen fikk laget en stor sportslig framgang. Juniorlaget ble Vestlandsmester i 1946 da de slo Pallas med 2-1 i Bergen. Dette laget ble stammen i A-laget i flere år framover, og i 1949 vant laget 2. divisjon og rykket opp i 1. divisjon (nåværende 2. divisjon). Opprykket til 2. divisjon (nåværende 1. divisjon) kom i 1964, og laget har siden da tilhørt topp- og mellomsjiktet i norsk fotball. Med seier over Vard i 1975 hadde laget endelig klatret helt opp til eliteserien, og innledet med det gullalderen til klubben, med seriesølv i både 1980 og 1982. I kampen mot Viking i 1980 var det bare målforskjellen som gjorde at gullet glapp. I denne kampen satte også laget publikumsrekord med 13 621 betalende tilskuere. I 1987 vant Bryne cupen ved å slå Brann 2-1, og i 2001 ble det cup-sølv etter 0-3 for Viking. Oppholdet på nest øverste hylle i serien varte i 11 år før en i 1999 igjen sørget for opprykk til eliteserien etter seier mot Lyn på overtid. Med sine 596 kamper for laget troner Gabriel Høyland på toppen over de spillerne med flest klubbkamper. Johannes Vold er tidenes toppscorer for klubben med sine 274 mål.

 

Hvorfor ledende på Jæren?

Hvorfor er det akkurat Bryne som har vært det ledende fotballaget utenom Viking her i regionen? Andre lag i distriktet og byene hadde i utgangspunktet de samme mulighetene.

På klubbens egen hjemmeside lanseres noen mulige forklaringer: Stikkord kan være hardt og systematisk arbeid over tid, dyktige og framsynte ledere, solide og kunnskapsrike trenere, og sist men ikke minst talentfulle og treningsvillige spillere. Hver epoke har hatt sine store spillere som har dannet ryggraden i laget.

Med denne rike historien, får vi bare krysse fingrene og håpe at Bryne anno 2009 nok en gang kan løfte laget opp til en ny periode blant eliten i norsk fotball.

Kilde: www.brynefk.no

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...