Landsbygdas Formel 1 og motorsportens Se & Hør

01.04.2006
Landsbygdas Formel 1 og motorsportens Se & Hør
Traktorpulling

Traktorpulling er Jærens store motorsport. På arrangementene deres kommer det mellom to og fire tusen betalende tilskuere. Traktorpulling er i så måte en publikumsmagnet bare slått av fotballen

- Vi driver med en motorsport, men ikke alle klarer å ta det på alvor. Traktorpulling er en motorsport som favner alle som klarer å se forbi ordet traktor. Når ordet traktor nevnes tar vi på oss en ryggsekk som forbindes med bønder, så veldig mange klarer ikke oss på alvor. Men dette er en skikkelig sport, faktisk er det den sterkeste motorsporten i verden, sier leder for Jæren Tractor Pulling Klubb, Kristian Vinningland.

Og Vinningland overdriver ikke. I de tyngste klassene jobber hele 10,000 hestekrefter.

 

Leser du Se & Hør?

Til tross for stort oppmøte på tilstelningene ute på Jæren, så har ikke traktorpulling fått oppmerksomhet i media enn som en kuriositet, der deltagerne er bønder som leker seg med gårdsredskapet sitt. Jærbuens utsendte får straks beskjed om at sporten bør tas på alvor.

- Da sportskanalen Eurosport hadde sin storhetstid, ble det gjennomført meningsmålinger på hva folk likte å se på. Her kom ikke traktorpulling høyt opp på listene, men da de undersøkte hva folk faktisk så på, så viste det seg at traktorpulling bare ble slått av Formel 1. Vi driver med en sport som er litt som Se og Hør. Ingen tør innrømme at de leser Se og Hør og ingen tør si at de liker traktorpulling, men det er tydelig at vi har publikumsappell, sier Vinningland.

 

Importert fra USA

Jæren Tractor Pulling ble etablert i 1987 av Vinningland og kameraten Nils Oma. De to hadde vært i USA som utvekslingsstudenter og sett denne sporten.

- Jeg var leder for Bondeungdomslaget på den tiden, og formann i Jærdagene, Jan Refnes, spurte om vi hadde forslag til aktiviteter på Jærdagene.

Vinningland og Oma foreslo traktorpulling, det slo an allerede første året. Mange av de som deltok på første stevnet er med fortsatt. Da de startet opp hadde guttene lite kunnskap om sporten og hva de egentlig drev på med.

- Vi visste ikke hvordan traktorene skulle være og fikk dem bygget litt etter hvordan vi husket dem fra USA. Vi hadde ingen idé om kreftene som rådet. I dag kan vi være svært glade for at det ikke ble noen skader på folk. Vi hadde helt klart flaks. Tannhjul, girkasser og hjul sprutet rundt. Når 10,000 hestekrefter er i sving, og traktoren stopper på tre meter, så er det klart det blir voldsomt. I dag er sikkerheten svært mye bedre. Vi har fått forståelse og kunnskap om det vi driver på med, sier Vinningland.

 

Tæring etter næring

Jæren Tractor Pulling Klubb er den desidert største og mest aktive klubben i Norge. Norges Traktor Pulling Forbund kaller Jæren for sportens storstove i Norge. Mange av dem som ble med da organisasjonen ble etablert, er fortsatt aktive.

- Det er veldig gøy, vi har hatt veldig liten utskiftning. Storhetstiden vår var på midten av nittitallet. Organisasjonen ble sakte med sikkert bygget opp og i 1997 avholdt vi det første nordiske mesterskapet. Det var veldig stort, sier Vinningland.

En av grunnene til at organisasjonen har klart seg over tid er i følge Vinningland at guttene som har drevet den har vært aktive i organisasjoner tidligere:

- Vi hadde kjennskap til organisasjonsarbeid og visste hva som måtte til. Medlemmene her usedvanlig dyktige og ressurssterke. De har evne til å ta i et tak. Et arrangement koster gjerne 200.000 – 300.000 å arrangere, og så kan det bokstavelig talt regne vekk. Vi har hele veien hatt økonomi til å kunne overleve avlysninger, det har vært avgjørende.

Flere andre steder i landet har organisasjoner vært opprettet og nedlagt. Jæren Tractor Pulling Klubb har hele tiden vært behjelpelige med å bistå dem i deres arbeid og å drive informasjonsdeling.

 

Uten bane

Klubben fra Jæren deltar i konkurranser i hele Nord-Europa. Danmark, Tyskland og Frankrike er landene de har besøkt. De norske traktorpullerne er på høyt europeisk nivå. Men i dag er det lavere aktivitet i Jæren Tractor Pulling enn noen gang. Banen de har fått disponere er for tiden stengt.

- Vi har ikke hatt arrangement her ute på to år. Nå håper vi at Time kommune som nå eier tomta vi pleide å bruke, beslutter å la oss bruke den. Det skal opp i kommunestyret før sommeren. Vi er spente på avgjørelsen, men er veldig positive. 

Redaktør -

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...