Med bil til Polens hovedsteder

12.05.2003
Med bil til Polens hovedsteder
Tom Gaudland
Den gamle basaren i sentrum av Krakow er et skue både utvendig og innvendig.

Polen er kanskje mest kjent for sitt dystre krigsminnesmerke Auschwitz. Men landet har mer å by på…

Kulturskattene står i kø i Polen. Krakow er en av verdens kulturbyer, noe som understrekes av universitetet Jagiellonian, som er et av verdens eldste universiteter, grunnlagt i 1364. Hovedstaden Warszawa rommer selveste Kulturpalasset, som under Stalins tid ble gitt som ”gave” til byen. Småbyen Wieliczka huser noen av de mest spesielle kulturskattene i Polen, skjult flere hundre meter under bakken. Og byen Poznan betegner seg selv som ”Polens vugge”.

Polen nås både med bil, tog og fly. Vi anbefaler førstnevnte, og lar ferden gå gjennom Danmark og Tyskland, for så å ta snarveien gjennom Sverige på tilbaketuren. De modige vil kanskje velge å ha campingvogna på slep, men dette er kanskje ikke å anbefale ved førstegangs besøk i landet. Det finnes campingplasser i Polen, men de er svært dårlig skiltet. Dette er imidlertid et problem man jobber med å løse, så kanskje skiltingen er bedre om noen år?

 

Ferden går med bilferge fra Egersund eller Kristiansand til henholdsvis Hanstholm eller Hirtshals. Det er også mulig å kjøre via Oslo og Malmø, over Øresundbroen til København. Første overnatting blir i Fredericia, hvor Fredericia Sømandshjem kan anbefales dersom man ønsker rimelig overnatting. Frokostbuffeten her er noe sparsommelig, men det er værelseprisene også.

Fra Fredericia er det passelig å kjøre en dagsetappe til Berlin. Kjøreturen går tvers gjennom det gamle Øst-Tyskland. Selv om det snart er 15 år siden murens fall er forskjellene mellom Øst- og Vest-Tyskland ganske merkbare. Motorveien som baner vei gjennom det gamle øst holder god standard, men hvis du tar av og kjører inn i en av de mange landsbyene vil du merke ulikhetene.

 

Sett av et par dager til oppholdet i Berlin. Tysklands hovedstad byr på mange severdigheter. Det enkleste er kanskje å hoppe på en av de mange sightseeingbussene. På tre timer får du se mye av det som er verd å se i byen, blant annet Brandenburger Tor, Riksdagsbygningen og restene av den forhatte Berlinmuren. Hvis du setter av en dag på egenhånd, anbefales å ta t-banen til bydelen Sachsenhausen, som under krigen rommet en av de verste konsentrasjonsleirene i Tyskland. Grusomhetene som utspant seg her er over enhver fatteevne, og museet er et taust vitne om det som skjedde.

I Berlin kan Hotell Forum anbefales. Hotellet ligger nær Alexanderplatz, som med sitt spesielle tidsur er en opplevelse i seg selv.

 

Fra Berlin fortsetter turen videre i retning Krakow. Denne byen er virkelig en opplevelse, med sitt jødiske kvarter, den store basarhallen og trompetisten som bare blåser en halv revelje.

Krakow er Polens gamle hovedstad med et av verdens eldste universiteter, Jagiellonian- universitetet, som ble grunnlagt i 1364. På høyden over byen ligger Wawelslottet med domkirken, og midt i sentrum det store torget fra middelalderen med sin gamle basarhall. En handletur i denne basarhallen anbefales, selv om souvenirbutikkene begynner å ta overhånd i den tradisjonsrike torghallen.

 

Øst for torget står St. Maria-kirken, Koscil Mariacki, med sine to ulike tårn. Fra det høyeste tårnet på 81 meter blåses det et vaktsignal hver time hele døgnet. Slik har det vært siden middelalderen. I 1257 invaderte tartarene byen. Angrepet kom overraskende, men legenden sier at en mann grep trompeten sin og begynte å blåse faresignalet. Han rakk aldri å bli ferdig, for en pil traff ham i halsen. Mannen døde, melodien ble avbrutt, men borgerne i Krakow ble varslet av signalet og de lyktes i å drive tartarene tilbake. Melodien spilles nå på samme måte, og den avbrytes brått som minne om det som skjedde for 750 år siden.

 

Bymuren i Krakow er også verd et besøk. Den ble revet for nesten 200 år siden, men litt av den står igjen, omkranset av en park. Hele den gamle byen står på UNESCOs lister over verneverdige bygg. Årsaken til dette er svært opplagt: Byen ble ikke bombet under siste verdenskrig, og fremstår derfor som uvanlig velbevart i polsk sammenheng.

I Krakow anbefales overnatting på Ibis Hotell. Brukbar standard og rimelige priser. Og maten i restauranten smaker godt, om du ikke ønsker å bevege deg utenfor hotellet for å spise.

 

Oppholdet i Krakow kan med fordel vare 3-4 dager. Har du tid, så anbefales et besøk i de kjente saltgruvene i byen Wieliczka en halvtimes kjøring utenfor byen. En helt spesiell opplevelse venter dypt under jorden. Her er det nemlig hugget ut et stort antall kunstverk, hvor den store ”kirkehallen” er det absolutte høydepunkt. Alle figurene er hugget ut i saltstein, og foruten den kulturelle opplevelsen byr gruvene på en skildring av hvordan livet fortonte seg for de som jobbet i de mørke gruvegangene i forrige århundre.

 

”Arbeit macht frei” er en av historiens største løgner. Og konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau stod i bresjen for denne løgnen. Når man besøker Krakow, er det nesten ikke mulig å komme utenom et besøk i Auschwitz. Denne fryktede konsentrasjonsleiren var alene ansvarlig for utryddelsen av to millioner jøder under den 2. verdenskrig, en drapsmaskin i ordets rette forstand. Store deler av leiren er bevart, herunder også gasskamrene og krematoriene. Haugene av skosåler, proteser, kofferter og klær gir et sterkt inntrykk. Det var faktisk mennesker som brukte disse skosålene. Det var faktisk mennesker som eide disse koffertene. Og få av dem kom levende ut av leiren.

 

Fra Krakow går turen videre til Polens hovestad Warszawa. Gjennom forhandlinger om EU-medlemsskap rykker polakkenes hovedstad stadig nærmere Brussel, men den byr like fullt på spennende stevnemøter mellom kulturene fra den gang Europa var delt i øst og vest. Byen var i nesten en mannsalder et viktig element i østblokken, og ga blant annet navn til Warszawapakten, de øst-europeiske landenes svar på NATO.

Men disse tider er et tilbakelagt kapittel. Nå fremstår byen i all sin prakt. Nye byggverk rager mot himmelen, og konkurrerer om oppmerksomheten med eldre bygninger. En av sistnevnte er kulturpalasset, som i sin tid ble reist av Stalin. Noe polsk varemerke fikk ikke bygningen før muren falt. Fire nye millenniumsur er montert på bygningene, og viserne på disse gigantiske klokkene sies å være lengre enn Big Bens. Det er fullt mulig å komme til topps i kulturpalasset. Heisen opp til 30. etasje er unnagjort på et blunk. I palasset er det utstillinger om både det jødiske og katolske Warszawa, og utsikten fra toppen er helt fantastisk!

 

I Warszava kan vi anbefale Hotell Metropol, som ligger i gangavstand fra byens sentrum. Bruk en dag bare på å rusle rundt i den polske hovedstaden. Følg bredden av Vistula og kikk opp på den flotte barokkbebyggelsen i gamlebyen Stare Miasto. Her er også det kongelige slott. Men vær klar over at alle praktbyggene er av nyere dato. Krigen sørget effektivt for å legge Warszawa i ruiner, og byggene er gjenreist på basis av gamle fotografier og malerier. I likhet med Krakow, er også mange av byggene i Warszawa på UNESCOs verneliste.

Også den jødiske ghettoen bør avlegges et besøk. Monumentet over jødenes oppstand ved Willy Brandt-plassen står som et sterkt symbol. Det var her Brandt som vesttysk forbundskansler ble overveldet av historien og falt på kne for 30 år siden. Besøkende fra mange land har fulgt hans eksempel gjennom årene.

 

Er du morgenfugl, kan vi anbefale et besøk i den østlige bydelen Praga. Fotballstadion rommer nemlig det såkalte russer-markedet, hvor folk fra blant annet Hviterussland og Ukraina kommer tidlig på morgenkvisten for å fallby sine varer. Blant kremmere og handlelystne finner du alt fra sovjetiske militæreffekter til ”merkeklær” i piratutforming. Dette er levebrød for den lutfattige befolkningen i Polens naboland. Spørsmålet er hva som skjer når Polen blir med i EU, og grensene mot nabolandene i øst blokkeres av Schengen.

 

Alt må ta en ende. Det gjelder også oppholdet i Warszawa. Vi anbefaler at du legger hjemturen via Poznan, den polske statens vugge. Dette er en flott polsk by, med et herlig sentrum å spasere i. Og i likhet med mye annet i Polen, har også Poznan historiske linjer langt tilbake i tid. Det var nemlig her Polen som nasjon ble grunnlagt, og Poznan var den aller første hovedstaden. Her ble også landets første konge kronet. Han fikk navnet Boleslaw den tapre, og hans levninger ligger i en sarkofag under St. Peter og St. Paul-katedralen i Poznan. Foruten denne katedralen er også byens rådhus fra 1600-tallet verdt å se.

Poznan er for øvrig studentbyen fremfor noen. Byen rommer ti ulike høyskoler og 50.000 studenter.

 

Noen timers kjøring fra Poznan ligger byen Swinoujscie. Herfra går det hurtigferge til Malmø. Fra Malmø kjører du videre til Gøteborg, hvor en overnatting på Spar Hotell kan anbefales. Som navnet antyder, så er dette et rimelig hotell, med brukbar standard og god frokostbuffet. I Gøteborg er det nok å oppleve, dersom du har tid til å bli her noen dager. Hva med en bedre middag, etterfulgt av en tur i operaen? For de som vil ha mer utagerende fornøyelser, ligger fornøyelsesparken Liseberg sentralt. Eller du kan ta en båttur ut til Elfsborgs festning, som har en svært spennende forhistorie.

 

Fra Gøteborg er det fullt mulig å kjøre via Oslo og hjemover. Det er en etappe på drøye 12 timer, så den kan med fordel deles i to. Da anbefales overnatting i Risør, for eksempel med utsikt over sjøen fra hotellvinduet på Risør Hotell. Dette hotellet ligger midt i den eldste trehusbebyggelsen i Risør, og er du heldig får du med deg den årlige trebåtfestivalen som arrangeres i byen.

Alternativet til å kjøre hele distansen, er å ta ferge fra Gøteborg til Kristiansand, og kjøre hjem fra Kristiansand til Stavanger. Svært avslappende måte å reise på! Ikke glem svenskehandelen før du forlater landet!

Tom Gaudland

Stikkord i denne artikkelen
polen, krakow,

Nyheter

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Reidar Lund er en forfatter som ikke bare ...

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...