Hillevåg i motgang og medgang

01.11.2019
Hillevåg i motgang og medgang
Commentum
Jan Gjerde

Jan Gjerde burde være et kjent navn for mange. I tillegg til sakprosabøker har han skrevet hundrevis av artikler i aviser og tidsskrifter. Nå er han aktuell med boka «Industriforstaden Hillevåg 1894–1960» som kommer ut på Commentum.

Jan Gjerde er selv fra Hillevåg, og han ønsker å formidle den unike historien om bydelens fremvekst på 1900-tallet. – Det har vært viktig å fortelle at Hillevåg har en stolt historie. Den er med på å gi bydelen Hillevåg dens identitet, forteller han.

Ideen til boka fikk han under en fest i Køhlerhuset i november 2017. Her hadde fire folkeskoleklasser samlet seg for å markere at det var 60 år siden de var avgangselever på Kvaleberg skole. – Jeg drøste litt med Michael Nygaard, som fortalte om familiebakeriets grunnleggelse i 1912, forteller forfatteren. – Mange fortalte om «sitt Hillevåg» fra 1950-tallet. Det slo meg at disse beretningene måtte samles, registreres og formidles.

Over en periode på 16 måneder inviterte Gjerde grupper av informanter til møter hjemme hos seg selv. – Jeg introduserte et tema, stilte spørsmål og lot drøsen gå rundt kaffebordet. Det er disse informantene som er mine primærkilder. I tiden videre holdt vi kontakt på e-post. Hillevåg under krigen har fått mye plass i boka. Krigsårene satte sitt særlige preg på Hillevåg, kanskje mer enn noen annen bydel i Stavanger.

Det finnes allerede flere bøker om Hillevåg, men «Industriforstaden Hillevåg» skiller seg ut fra andre ved at den har fokus på næringslivets rolle i utviklingen av bydelen. – Det fantes over 250 foretak i perioden boka dekker, forteller Gjerde. – Sammen med utdanningsrevolusjonen ga disse rammene for utviklingen. Nyskapning, vekst og konkurransekraft var en del av hverdagen.

– Jeg mener bokas budskap angår alle generasjoner, både de med røtter i Hillevåg og de som er tilflyttere. Situasjonen i dag kan på mange vis minne om slik den var omkring århundreskiftet 1900. Jeg håper boka blir lest av de unge, men også at bydelens eldre kan bli inspirert til å fylle ut fortellingene. Jeg håper på tilbakemeldinger som kan gi grunnlag for oppfølgingsartikler, forteller Gjerde.

Redaktør -

Nyheter

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har sommerferie

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har ...

Røde Kors sitt samtaletilbud Kors på ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...