Første møte med Røde Kors

09.11.2009
Første møte med Røde Kors
Bente Dickhausen

Et knippe kursdeltakere er samlet i Røde Kors sitt hus i Sandnes. Kjell Berge gir en grunnleggende innføring i organisasjonens historie. En kort film viser hvordan den sveitsiske forretningsmannen Henry Dunant klarte å få gjennomslag for den nesten litt absurde ideen om å bringe menneskelighet inn på slagmarken.

– Det er viktig at vi som medlemmer kjenner til bakgrunnen til Røde Kors, sier Berge innledningsvis.

– Henry Dunant var på vei til et møte da han passerte landsbyen Solferino i 1859. Han havnet midt i slagmarken mellom franske og østerrikske styrker, og det var titusenvis av sårede. Dette gjorde et voldsomt inntrykk på ham. Sanitetstroppene klarte ikke å ta seg av alle, og de fleste hadde nok med seg selv. Han glemte helt ut sitt egentlige oppdrag, og fikk satt opp et sykehus i en kirke. Landsbeboere kom og hjalp til så godt de kunne, og alle de sårede soldatene ble behandlet likt, forklarer Berge, og legger til at dette var helt unikt. Dunant var bare 26 år gammel da han var i Solferino.  

– Da han senere kom hjem, skrev han boken ”Minner fra Solferino” om opplevelsene på slagmarken. I boken forslår han opprettelsen av en internasjonal organisasjon. Dunant og fire andre opprettet Den internasjonale Røde Kors Komiteen, som igjen la grunnlaget for Genevekonvensjonen, forklarer Berge. Kursdeltakerne følger nøye med.  

 

”Mønsterkrig”

Berge beveger seg videre framover i historien, og ser på hvilke følger Dunants ideer har fått innen internasjonal humanitær rett. En ny kort film viser hvordan både Argentina og Storbritannia tilsynelatende respekterte spillereglene under Falklandskrigen i 1982. Stridende på begge sider forteller sine historier om hvordan de opplevde å få skikkelig sykehusbehandling av motparten etter å ha blitt tatt til fange.

– Jeg sier ikke at det ikke var brudd på Genevekonvensjonene under denne krigen, men dette er likevel et eksempel på en krig der begge parter forsøkte å holde seg til reglene. Det gjorde også det diplomatiske arbeidet etter krigen mye enklere, understreker Berge.

 

Fire Genevekonvensjoner

I kurset får vi videre høre at Genevekonvensjonene kom til i fire omganger, alle etter en krig som avdekket nye behov for humanitære spilleregler.

– Den første kom i 1864 og omhandlet rettigheter til soldater i krig. Denne var et direkte resultat av hva Dunant opplevde på slagmarken ved Solferino. Etter en sjøkrig mellom Russland og Japan i 1907 kom det en tilsvarende konvensjon for krigførende på sjøen. I 1929, etter første verdenskrig, ble det satt fokus på krigsfanger. De skulle ha krav på medisinsk hjelp, gode fengselsforhold, kontakt med familie, og de skulle ha rett på besøk fra Røde Kors, forklarer Berge, før han kommer til den fjerde konvensjonen som var et resultat av andre verdenskrig.

– Etter denne krigen var det et tydelig behov for en konvensjon som beskytter de sivile i en krig, sier han, og minner om at rundt halvparten av ofrene fra andre verdenskrig var sivile. Berge legger til at to tilleggsprotokoller i 1977 ytterligere forbedret beskyttelsen for sivile, i tillegg til å gi bedre beskyttelse til geriljagrupper.

 

Den Røde Krystall

Introduksjonskurset trekker videre fram de syv grunnleggende prinsippene i Røde Kors: Humanitet, upartiskhet, nøytralitet, uavhengighet, frivillighet, enhet og universalitet.

Kirjan Krågeland forteller om organisasjonens forskjellige emblemer.

– Det røde korset er veldig kjent på verdensbasis. Så har du den Røde Halvmåne. Det ble tatt i bruk på slutten av attenhundretallet fordi korset kunne virke skremmende eller fremmed for muslimske soldater. Disse to er verdens mest kjente beskyttelsesmerker. Det er ikke en logo, men et beskyttelsesemblem, understreker Krågeland.

– Men er det noen som har sett denne? spør han, og viser en rød firkant med sidene diagonalt stilt opp. Kursdeltakerne trekker på skuldrene.

– Den Røde Krystall ble lansert i 2005, og den skal brukes i situasjoner der verken korset eller halvmånen blir respektert, forklarer han, og trekker fram konflikter i Midtøsten som et eksempel.

 

Frivillighet og organisasjon

Introduksjonskurset tar videre for seg menneskerettighetene, barnekonvensjonen og kvinnekonvensjonen. Berge og Krågeland snakker også om hva det vil si å være frivillig, og hvilken rolle du trer inn i som representant for Røde Kors. De tar en gjennomgang av organisasjonens forskjellige aktiviteter i lokalsamfunnet, med spesiell vekt på det som er mest aktuelt i det området kurset holdes. Og de ser på hvordan Røde Kors er organisert både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. 

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...