Populære damer på besøk

09.11.2009
Populære damer på besøk
Besøkstjenesten i Bryne Røde Kors har fått elektrisk rullestol av hjelpemiddelsentralen

Olav Salte og en annen beboer på Bryneheimen sitter og venter på Randi T. Haugland og Eli Kvassheim. Et lite smil lurer i munnviken på de to seniorene idet de to frivillige møter opp for å ta dem med på en runde i frisk høstsol.

– Har dere ikke hansker? Se her, ta disse, sier Haugland og fisker fram sine egne. De to beboerne på eldresenteret har pakket seg inn med ulltepper, og sitter i henholdsvis en manuell og en elektrisk rullestol. Den elektriske versjonen har besøkstjenesten fått gratis fra hjelpemiddelsentralen, og de får snart en til. Cecilie Løyning jobber på Bryneheimen, og hun er ikke i tvil om at de eldre setter pris på tiltaket fra Røde Kors.

– Dette er veldig positivt! De eldre liker det veldig godt, det kan vi se på smilene, sier hun, og retter litt på ullteppene til de to beboerne. Løyning sier videre at det er begrenset hvor mye betjeningen på heimen kan få til av slike aktiviteter.

 

Tur en gang i uken

– Oi, det er litt uvant, sier Haugland idet hun setter den elektriske stolen i bevegelse. Det er ikke så lenge siden de begynte å ta den i bruk. Vi går nedover mot Bryne sentrum.

– Vi kan gå ned til Jæren Forum som nettopp er blitt ferdig, foreslår Haugland. Foran oss skinner Jærens store praktbygg i den klare høstsolen.

– Hvordan var det dere kom med i besøkstjenesten?

– Vi begynte med å kjøre rundt og selge snop og frukt, både her på Bryneheimen og på Sivdammen eldresenter. Vi fant ut at vi ville gjøre noe mer, og for rundt to år siden begynte vi å ta dem med ut på tur, forklarer Kvassheim. Haugland legger til at de fortsatt drar på hjemmebesøk, og at de om vinteren, når været ikke tillater det, må nøye seg med besøk på eldresenteret. Men så sant det lar seg gjøre blir det tur ut i frisk luft en gang i uken.

 

Kontroll på stolen

De to frivillige understreker at det er rom for flere i besøkstjenesten.

– Men det må vel gjerne være damer i vår alder. De yngre jobber jo på denne tiden, spekulerer Haugland.

– Hvor pleier dere å gå?

– Vi ser det litt an. Vi kan gå ned til torget for eksempel. I dag har vi med litt brød, så vi kan mate fuglene i parken. Der er det jo også en ny skulptur nå, sier Kvassheim.

– Vi har også samlinger en lørdag i måneden. Da er vi enten her på Bryneheimen eller på Sivdammen eldresenter. Vi har fått vite at det skjer lite på lørdagene, så da er det godt å samle beboerne. Vi har med frukt, og spiller og synger gamle sanger. Det blir veldig godt mottatt, sier Kvassheim, mens de to frivillige manøvrerer stolene over et gangfelt.

–  Fungerer den elektriske rullestolen godt?

–  Ja, det går bra nå. Til å begynne med styrte stolen litt over meg. Nå har jeg tatt kontrollen. Litt som når jeg tok sertifikatet, sier Haugland og ler mens turlaget sikter seg inn mot Bryne sentrum. 

Redaktør -

Nyheter

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...