Egersund Røde Kors på husjakt

12.09.2005
Egersund Røde Kors på husjakt
Leder Bjørn Helge Sæstad i Egersund Røde Kors

Egersund Røde Kors er på utkikk etter nye lokaler. Foreningens ærverdige bygg i Strandgaten skal selges.

- Det har ikke vært noen enkel avgjørelse å selge det gamle huset, men vi har egentlig ikke hatt noe valg. Huset er fra midten av 1800-tallet, og det blir altfor dyrt å holde det i drift, sier leder Bjørn Helge Sæstad i Egersund Røde Kors. Han anslår årlige driftsutgifter på 100.000 kroner. Disse kommer i tillegg til vanlig vedlikehold av det ærverdige empirehuset plassert midt i det som tidligere var byens hovedgate. At parkeringsmulighetene er mangelfulle, gjør ikke saken bedre.
- Den nye politistasjonen skal anlegges lenger ned i gata. Da forsvinner de siste parkeringsplassene, sukker Sæstad.

Slettebø – eller det som tidligere het Bakkebø – er det beste alternativet i jakten på ny lokalisering for Egersund Røde Kors.
- Denne eiendommen var faktisk eid av Norges Røde Kors fra starten av. De solgte til fylket, som overlot bygningsmassen til kommunen etter at Bakkebø ble lagt ned, sier Sæstad, som har søkt kommunen om billig tomt eller rimelige lokaler på stedet.
- Vi har ikke råd til å kjøpe noen dyr tomt. Samtidig ønsker vi ikke å be om almisser fra kommunen.

I en lederartikkel i Dalane Tidende ble fayancemuseet foreslått som lokalisering. Dette er imidlertid uaktuelt, mener Bjørn Helge Sæstad.
- Vi er avhengig av garasjer til ambulanse og utstyr. På fayancemuseet er det ikke slike muligheter, sier Sæstad. I dag leier man garasje på Slettebø, men dette blir svært tungvint ettersom hovedkontoret ligger i sentrum.
- Hvis vi skal ut på et oppdrag, må vi først ned i Strandgaten for hente nøkkel, dernest opp på Slettebø for å hente bilen, og så ned i Strandgaten igjen. Det beste hadde vært å samle alle funksjonene på ett sted, sier foreningslederen.
De nye lokalene må også være store nok til å romme arrangementer av en viss størrelse. Det er et sted mellom 700 og 800 medlemmer i Egersund Røde Kors. Av disse er om lag 70 aktive.
- Vi driver både hjelpekorps, besøkstjeneste og Barnas Røde Kors. Og snart skal vi i gang med flyktningeguide. Da må vi ha et hus som fungerer, påpeker Sæstad.

Empirehuset som Egersund Røde Kors skal selge, er taksert til 1,2 millioner kroner. Men huset er fredet, så det er strenge regler for vedlikehold og oppussing. Fasaden kan man ikke forandre i det hele tatt. Bygningen var opprinnelig hotell. Det har også vært bakeri i kjelleretasjen. Egersund Røde Kors kjøpte eiendommen av den svenske sjømannsmisjonen, som brukte bygningen som husly og kirke for de mange svenske sjømennene som var innom byen i gamle dager. Fremdeles ser man spor etter aktivitetene. I tredje etasje er det et kirkerom med takhøyde i bokstavelig forstand. Tomta som hører med eiendommen er ganske stor, så rette eier kan få mye glede av Strandgaten 41. Men den legges ikke ut for salg riktig ennå.
- Først må vi finne et nytt sted å være. Vi kan ikke risikere å stå uten hus, sier Sæstad.

Tom Gaudland

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...