Trenger 500 blodgivere i Egersund

07.01.2003
Trenger 500 blodgivere i Egersund
Leif Erik Egaas har vært blodgiver i mange år. Nå setter han pris på å få tappestasjon på det lokale sjukehuset

Rogaland Røde Kors driver flere tappestasjoner for blodgivere i distriktet. Nå skal organisasjonen opprette ny tappestasjon på sykehuset i Egersund. 200 personer har allerede meldt seg som frivillige, men målet er 500 faste blodgivere i sørfylket

- Til nå har vi hatt tre stands hvor vi har rekruttert blodgivere i Dalane-regionen. 200 har meldt seg på, og halvparten av disse er allerede godkjent som blodgivere, sier leder Bjørn Helge Sæstad i Egersund Røde Kors. Det er lokalforeningen i Egersund som vil ha ansvar for å drifte tappestasjonen. En håndfull fast ansatte, samt et titalls frivillige vil få jobben med å holde tappestasjonen i gang. Fagpersoner leies inn for å ta seg av selve blodtappingen, mens frivillige sørger for å rekruttere nye blodgivere, samt ta seg av de som allerede er i systemet. Dersom alt går som man håper, vil tjenesten være i drift allerede fra januar.

Rogaland Røde Kors driver i dag tre tappestasjoner: Bryne, Nærbø og Kverneland.
- På Jæren tapper vi blod fem kvelder hver måned, og i løpet av et år henter vi ut 1600 enheter blod, sier Per Arne Lea som er daglig leder i Rogaland Røde Kors m/Flekkefjord by. Hvis alt går som det skal, vil også Egersund kunne bidra med 1600 enheter. Dette tilsvarer 720 liter blod hvert år, ettersom hver enhet er på 4,5 desiliter.
- Vi samarbeider selvsagt tett med blodbanken på sentralsjukehuset. Fordelen vår i forhold til blodbanken er at vi tapper på kveldstid. I tillegg har vi tappestasjoner i blodgivernes nærområde, slik at de slipper å reise langt for å gi blod, utdyper Lea.

Han mener det er flere fordeler ved å ha det man kaller "desentraliserte tappestasjoner". Beredskapsmessige hensyn er kanskje den viktigste.
- Dersom sykehuset av en eller annen grunn blir satt ut av funksjon, vil vi på kort varsel kunne etablere en tappetjeneste utenfor sykehusets vegger, sier Lea, som understreker at det hele er nullbutikk for Røde Kors.
- Fagpersonene vi har knyttet til oss får lønn på timebasis. Men det er også mange frivillige hjelpere som gjør en ulønnet innsats.

Norges Røde Kors har vært engasjert i blodforsyning siden 1933. I dag driver organisasjonen tappestasjoner i Trondheim og på Jæren, samtidig som lokalforeninger i Oslo og Bergen er med på å rekruttere blodgivere. Norge skal være selvforsynte med blod og blodprodukter. Derfor er hver enkelt blodgiver viktig for beredskapen i landet. Blodoverføring brukes ikke bare ved kirurgiske inngrep, men også i stadig større utstrekning ved medisinsk behandling av en rekke sykdommer, ulykker, brannskader, transplantasjoner, behandling av blødere og tilsvarende.

Tom Gaudland

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...