Trenger en «buddy» i nytt land

13.08.2012
Trenger en «buddy» i nytt land
Ingvild Selvik Henriksen og Bjørn Harald Lye

Internasjonale studenter som kommer til Universitetet i Stavanger (UiS) blir møtt på flyplassen av en ny kompis. Buddy-ordningen til Røde Kors og UiS gjør overgangen til en norsk hverdag enklere.

Bjørn Harald Lye begynte å hente nye, tilreisende studenter på flyplassen allerede i 2003. Da han leste om Røde Kors sin Buddy-ordning i studentavisa i 2009, tenkte han at dette var jo omtrent det samme som han hadde holdt på med, og engasjerte seg med det samme. Han er leder i ressursgruppa for ordningen.
- Ordningen omfatter i dag 220 tilreisende studenter og 30-40 faddere. Vi har sett at det særlig er studenter fra andre land som trenger dette. 180 av studentene er fra utlandet, forteller Lye.

Annerledeslandet
Mye er nytt for studentene fra utlandet, både på universitetet og i samfunnet ellers. Gjennom Buddy blir det arrangert samlinger som spillkvelder eller turer på kino eller ishockeykamp. Den sosiale utvekslingen går begge veier, og det er gjerne språkkurs der fadderne lærer av de internasjonale studentene.
- Det er veldig sosialt, og vi knytter bånd til folk over hele verden. Gjennom Buddy blir vi kjent med 60 ulike kulturer. Alternativet hadde vært å reise til 60 land for å få et innblikk i det samme. Jeg kan reise til mange byer rundt om i verden og vite at det er folk der som jeg kjenner, påpeker Ingvild Selvik Henriksen, som har vært fadder i to år.
- Hva spør studentene om når de kommer?
- Tre ting går igjen: Norske priser, norsk klima og norsk alkohollovgivning. Mange kjenner bare Norge fra et søk på Wikipedia, sier Bjørn Harald Lye med et smil.
- Jeg har hentet en student fra Rio på flyplassen som aldri før hadde sett en sau, jeg har hentet studenter som aldri hadde vært utenfor kommunegrensene hjemme i Indonesia, og jeg har hentet en som kom fra et velstående hjem og aldri tidligere hadde laget seg mat, humrer han.

Sterke bånd
Bjørn Harald Lye kan også skrive under på at det knyttes sterke bånd. Han har vært i bryllup i India, og til sommeren skal han i samme ærend i Polen. Lye fullførte sin master i internasjonalt reiseliv i fjor, men har ingen planer om å gi seg i Buddy selv om han er uteksaminert fra UiS.
- Dette er en veldig givende oppgave, fastslår han.
De aller fleste fadderne er selv studenter, men det er også en åpning for at andre kan gjøre en frivillig innsats for å hjelpe internasjonale studenter med å finne seg til rette i en ny hverdag.
- Men det er mange spørsmål som er relaterte til det å finne fram på universitetet og i systemet her, så det enkleste er at andre studenter stiller opp, sier Lye.
Ingvild Selvik Henriksen var selv tilreisende fra en annen kant av landet da hun startet sine studier innen samfunnsfag og personalledelse.
-Jeg hadde dessuten vært med i Røde Kors på mitt hjemsted, og syntes denne ordningen var en god måte å bli kjent med andre på. Mange av de internasjonale studentene er dessuten åpnere og mer kontaktsøkende. De gir mer av seg selv. Jeg får mange klemmer i korridorene her, sier hun.

Trenger flere
Buddy-ordningen til Røde Kors finnes også på universitetene i Bergen og Tromsø. Ved UiS blir ordningen administrert av en av Stavanger Røde Kors sine frivillighetskoordinatorer. Det betyr at ressursgruppa Bjørn Harald Lye leder, kan glemme papirarbeid og trivielle ting og konsentrere seg om den frivillige innsatsen. Den gøyale biten, synes Lye.
- Jeg ville ikke byttet dette med noe, sier han.
- Har du en kronprins i ermet, siden du ikke studerer selv lenger?
- Nei, det har jeg ikke. Jeg skal i alle fall være med ut 2013, sånn at jeg får feiret et slags 10-årsjubileum, konstaterer han.
Lye er mer opptatt av å rekruttere flere faddere enn av å finne sin etterfølger. Ennå, i alle fall.
- Vi har ikke vært veldig aktive med rekrutteringen, men har flere som har meldt seg i år enn tidligere. Men vi vil gjerne ha enda flere frivillige, sier Bjørn Harald Lye

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...