Vi testet nettleksehjelpen

09.08.2010
Vi testet nettleksehjelpen
logo nettleksehjelpen

Siden Nettleksehjelpen er en åpen og anonym tjeneste, valgte vi å sette leksehjelperne på Sølvberget på en aldri så liten prøve. Vi klekket ut et spørsmål i samfunnsfag som vi så for oss at en tiendeklassing kunne ha spurt om:

Spørsmål fra ”elev”:
”Vi lærer at Norge fikk sin frihet i 1814 fordi vi ble fri fra Danmark. Men vi gikk jo inn i union med Sverige og kom under kongen der. Hvorfor feirer vi ikke 1905 heller, når vi ble fri fra Sverige?”

Nettleksehjelpen:
”Hei!
Takk for at du bruker Nettleskehjelpen. Det er riktig at det danske kolonistyret opphørte i 1814, og ble avløst av det svenske. Men i denne prosessen fikk Norge sin egen grunnlov. Den ble signert og godkjent på Eidsvoll 17. mai 1814, og den gjaldt selv om Norge var i union med Sverige. Derfor feirer vi 17.mai og 1814. 7. juni er offentlig flaggdag fordi da var unionsoppløsningen i 1905 med Sverige et faktum.
Påskehilsen fra nettleksehjelpen.”

Med sitt korte og konsise svar viser denne lille stikkprøven at Nettleksehjelpen utgjør et ypperlig tilbud til elever i ungdomsskolen. De kan formulere og legge inn spørsmålene når de måtte ønske, og om en virkedag eller to kan de gå inn og hente ut svaret.

Ros fra bruker
Det hender at nettleksehjelperne får inn tilbakemeldinger fra brukerne. En fornøyd elev skrev følgende om tilbudet fra Røde Kors:
"Jeg vet ikke om dere ser dette, men jeg håper dere gjør det. Etter jeg lagde en konto her, på nettleksehjelpen.no har det blitt mye enklere for meg å gjøre leksene. Dere svarer utrolig bra, samtidig som jeg må tenke litt selv når jeg skal gjøre oppgaven, altså dere sier ikke svaret rett ut til meg. Så denne siden er ganske bra for meg, og dere er veldig flinke, bare sånn dere vet det. Dette var ikke akkurat et spørsmål, men jeg følte dere trengte denne oppmuntringen, og at dere får vite hvor stor pris jeg setter på denne nettsiden."

 

Fakta om nettleksehjelpen
Stavanger Røde Kors driver flere leksehjelpstilbud, og dekker både videregående skole og ungdomsskole. I samarbeid med Stavanger bibliotek drives det leksehjelp fire dager i uken for elever i videregående skoler, og to dager i uken for ungdomsskoleelever. I august 2007 tok prosjektleder ved Stavanger Bibliotek, Roar Houen, kontakt med Røde Kors for å se på muligheten for å tilby nettbasert leksehjelp i Stavanger. Firmaet Logica ble med i prosjektet og fikk ansvaret for utviklingen av programvaren. Germinatr har utviklet den grafiske profilen. Systemet ble testet på flere elevgrupper høsten 2009, og tilbakemeldingene var gode. Det ble spesielt oppfattet som positivt at elevene kunne logge seg på systemet når det passet dem.

Om systemet
Systemet er laget så enkelt så mulig for å ha en lav brukerterskel, og for å kunne være en enkel løsning å implementere i flere lokalforeninger i Røde Kors. Det er også bygget inn kontrollfunksjoner i systemet. Det betyr blant annet at både elevene og leksehjelperne er anonyme, at det er en enkel spørsmål/svar-funksjon, og at leksehjelpernes svar alltid skal kontrolleres av en annen leksehjelper. Dette både for at systemet skal være enkelt, men også fordi en vil unngå muligheten for en uheldig utvikling av kommunikasjonen.
Samtidig er systemet bygget slik at det kan utvides med ekstrafunksjoner dersom en ser behov for det.

Om brukerne
Nettleksehjelpen vil være mulig å bruke for elevene der de er, hjemme eller på skolen. Selv om nettleksehjelpen ikke vil kunne erstatte vanlig leksehjelp, så vil det kunne være et supplement til det eksisterende tilbudet. Det vil være et tilgjengelig tilbud for de som er forhindret eller ikke ønsker å gå på vanlig leksehjelp. Det er ikke andre krav til brukerne enn at de har tilgang til en pc, og at de registrerer seg med en bruker på nettsiden.

De frivillige
Leksehjelperne er frivillige, og de har høyere utdanning. De har gjennomgått nødvendig opplæring og kursing for leksehjelpere. De har også fremvist politiattest og oppgitt referanser før de starter i arbeid som involverer kontakt med barn og unge. De vil svare på spørsmål hver dag fra mandag til torsdag. Dette er den viktigste faktoren for å få nettleksehjelpen til å fungere, og er den delen vi vil jobbe mye med for å sikre oss kvalitet i tjenesten. Vi ønsker å samle leksehjelperne på biblioteket som det formelle svarstedet. Slik tror vi at vi kan gjøre det hyggelig for leksehjelperne, og samtidig sikre oss at kvaliteten på svarene blir bra ved at de kan bruke hverandres kompetanse.

Mål og fremdrift
Målet med prosjektet er å drive et godt nettbasert leksehjelpstilbud for ungdomsskoleelever i Stavanger. Tanken er at ordningen kan gjøres til et landsdekkende tilbud gjennom Norges Røde Kors. En eventuell utvidelse til videregående elever kan også vurderes dersom kapasiteten tilsier det. Prosjektet er en pilot for Norges Røde Kors, og erfaringene fra Stavanger dette første driftsåret vil være nyttige ved en eventuell utvidelse av tilbudet.

Finansieringer
Røde Kors har hatt mulighet til å jobbe med utvikling av nettleksehjelpen på grunn av midler fra Barne- og Likestillingsdepartementet, samt kommunale midler for barne- og ungdomsarbeid. Sølvberget, Stavanger Bibliotek har bidratt med prosjektmedarbeider og stiller også pc`er og lokaler til disposisjon. Logica og Germinatr har sammen laget nettløsningen helt vederlagsfritt, et arbeid som har krevd mange arbeidstimer. Systemet som er valgt er valgt fordi det er en gratisløsning uten lisensutgifter. Det har vært et bevisst valg fordi en ønsker å gjøre dette til en løsning som flere lokalforeninger kan overta og drifte uten for store kostnader. Nettstedet har vært i ordinær drift fra 1. februar 2010, og er tilgjengelig fra denne siden: www.nettleksehjelpen.no

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...