Gips opp og i mente

15.08.2006
Gips opp og i mente
Instruktør Randi Kluge Vatne viser hvordan gipsing gjennomføres i praksis. Vegard Espeland, Josefin Myren, Kristian Boldog og Stig Arne Tranøy Hetland følger med.

- Hvorfor gipser vi?
Spørsmålet kommer fra Randi Kluge Vatne i Kverneland Røde Kors barnehjelp. Hun er på besøk hos BARK i Sandnes, og skal vise hvordan man legger gips på fingeren.

Svaret kommer kontant fra Stig Arne Tranøy Hetland:

- Gipsen skal holde fingeren stødig mens det gror.

Han og de andre ungene i Barnas Røde Kors (BARK) har lært det viktigste innen førstehjelp. Men dette er bare en liten del av de mange tingene som deltakerne i Barnas Røde Kors stifter bekjentskap med hver eneste uke.

- Tradisjonelle Røde Kors-aktiviteter er jo det viktigste, som blant annet førstehjelp og Røde Kors-prinsippene, hvor blant annet dette med vennskap står sentralt. Men vi gjør mye annet også, forklarer Sigrunn Usken, som er frivillig voksen i Barnas Røde Kors i Sandnes. Hun nevner blant annet besøk på brannstasjonen og hos politiet, i tillegg til hobbyaktiviteter og friluftsliv.

 

I Rogaland finnes det sju BARK-grupper. Barnas Røde Kors er for unger i alderen 7 til 12 år, og det er gratis å delta. Man behøver heller ikke være medlem i Røde Kors.

Denne kvelden er fem unger samlet på Røde Kors-huset i Sandnes. Vanligvis pleier de å være ti, for barn fra flyktningemottaket på Dale deltar også.

- Vi henter dem med drosje, og kjører dem tilbake etterpå. Men samtidig konkurrerer vi med mange arrangement på Dale, så det er ikke alltid de kan komme, sier Usken.

 

- Tommelen må vi ikke gipse. Da risikerer vi at gipsen setter seg fast, sier instruktør Randi Kluge Vatne, og setter fram ei skål med vann og ei bunke gipsstrimler.

Det blir litt sølete, og to av guttene synes det er ustyrtelig morsomt å bruke langfingeren som gipsfinger. Men gipsen kommer på, og stivner akkurat som den skal.

- Før dere får gå herfra, må dere ta av gipsen. Vi må være sikre på at den kan tas av, sier Kluge Vatne, under store protester fra ungeflokken.

- Dere får lov til å ta den på igjen, tilføyer hun. - Så kan dere lure foreldrene hjemme!

 

Aktivitetsnivået i de ulike BARK-gruppene varierer. I Kverneland er de svært aktive.

- Hos oss er det mye friluftsliv. De lærer å knytte knuter og lage båre. I tillegg har vi laget to videofilmer, og deltakerne får kunnskap om både fjellvett, badevett og båtvett, sier Randi Kluge Vatne.

Til sommeren arrangeres det første distriktsmesterskapet for BARK i Rogaland. Det finner sted på Haraldsvangen camping i Haugesund. Her får ungene møte barn fra andre deler av fylket.

Tom Gaudland

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...