Institusjonen Cementen Pub

18.08.2004
Institusjonen Cementen Pub
Sementblanderen oppe på veggen er Cementens reklameskilt.

Tidligere kunne du få kjøpt sement på Cementen. I dag er det helt andre ting som selges over disken.

Cementen Pub, eller bare Cementen blant kjente, er ikke som andre puber. Her finner du ikke noen fancy og glorete reklameskilt utenfor og inngangspartiet er relativt anonymt.  Men når du går utover Strandkaien og får øye på sementblanderen som henger på veggen, da har du funnet inngangsdøren. Anonymiteten minner litt om Chumley’s i Bedford Street i New York City. Men her stopper også likheten. Fra inngangspartiet, kommer en inn i en mørk og dunkel gang. Og opp til 2. etasje går en gammel jerntrapp. Her i 2. etasje finner du Cementen Pub, oppkalt etter Cementfabrikken. I gamle dager holdt Cementens butikk og fabrikk til i disse lokalene. Man kunne få det meste innenfor bygningsfagene, både en gros og en detail. Med dagens digitale telefonsystemer nytter det ikke lenger å ringe 20 589 for å bestille linoleum, tapeter eller maling.

 

Etableringen og drift

- Da Cementen Pub ble etablert i 1990, valgte de daværende eiere å trekke veksler på historikken i bygget, sier barsjef Gaute S. Garlid. Puben har hatt sine oppturer og nedturer.  Dagens eiere er Tor Brekke og Morten Furuberg. Nils Østenfor er daglig leder. 

- Vi var noe skeptiske til den nye røykeloven, og vi opplevde en nedgang i omsetningen de første ukene, men nå har dette bedret seg. Omsetningen er omtrent som før røykeloven trådte i kraft. I tillegg har vi fått nye gjester som trives i røykefrie omgivelser, sier Gaute. 

 

Kultur og profil

I motsetningen til mange andre puber, har Cementen sin egen spesielle profil. Her ligger kulturen tykt utpå veggene, men det er ikke finkulturen som er mest fremtredende.

- I gamle dager hadde vi en bilbane med racerbiler, og kjørte konkurranser. Men vi har ikke lenger plass til en 18 meter bilbane, nå er den til salgs. Hvis noen vil kjøpe denne, må man bare ta kontakt, sier Gaute. 

Kaizers Orchestra hadde sine konserter her før bandet ble kjent. Spellemannsprisen som Kaizers fikk står utstilt på Cementen. Backgammonklubben har sine faste møter på mandager, hvor det spilles turneringer. Stavanger Friteater har hatt mange av forstillingene sine i tilknytning til Cementen, Gaute har selv spilt teater.

- Å spille teater er noe av det kjekkeste jeg gjør. Til høsten skal vi bygge ut ny scene, og kan ha et mer variert opplegg, både med hensyn til konserter, teaterforestillinger og politiske diskusjoner. Vi har hatt noen politiske debatter i samarbeid med blant annet Attac og politiske ungdomsorganisasjoner, forteller Gaute.

”Mongoland” ble delvis innspilt på Cementen. De aller fleste som har deltatt i filmen har tilknytning til miljøet på Cementen. Dette var begynnelsen på en ny filmkultur i Stavanger.  Mange fra ”Mongoland” har også vært med i de nyere filmene med base i Stavanger, som for eksempel ”Alt for Egil”. 

 

Kunder og miljø

Nå vil kanskje noen som tror at det kun er kulturfolk som går på Cementen. Dette er ikke riktig.  

- Vi har kunder fra 20 til 60 år, folk fra alle samfunnslag og yrker. Fordi vi har så stor aldersspredning, har vi utviklet et positivt og eget miljø. Derfor har det aldri vært noen alvorlige episoder. Er man heldig, kan man treffe på kjente kulturpersonligheter som Tore Renberg eller Kristoffer Joner når han er i Stavanger. Som en kuriositet kan det nevnes at vi har hatt astronaut Charles I. Brady fra USA på besøk. Beviset har vi på veggen. Han sa at dette var den beste puben i universet, sier Gaute. 

- Kundene ønsker lange åpningstider. Av den grunn holder vi åpent til halv fire om natta. Men for oss som jobber her er det ikke slutt før omtrent halv fem på morgenkvisten. Man får en egen sær døgnrytme av slik jobbing. Men så lenge det er kjekt gjør det ingenting, sier Gaute. 

- Vi har i tillegg et spesielt forhold til stamkundene. Mange av våre stamkunder benytter Cementen som sitt andre hjem. De stikker ofte innom for å ta en kopp kaffe eller et glass med brunt. Hvis kunden ikke er innom i løpet av tre eller fire dager, tar vi kontakt med han eller henne for å sjekke alt er i orden, sier Gaute.                                                                                                                                                                      

 

Mange av de ansatte har tilknytning til kulturlivet i Stavanger. Så neste gang du besøker Cementen, så kan det godt være at det er Julenissen i ”Mongoland”, han Eigil, som serverer deg. Hvis du ser godt etter, kan det hende at du ser den røde nisseluen. I så tilfelle bør du gå over til alkoholfritt.    

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...