Det gamle gjestgiveriet på Våland

19.02.2002
Det gamle gjestgiveriet på Våland
Berit Jansen og Svein Kåre Edland driver gjestgiveri på godt, gammelt vis.

Muségata 18 ble opprinnelig bygget som et herskapshus i 1890, men har i mer enn 90 år vært gjestgiveri. Og både Knut Hamsun og Ingvar Ambjørnsen har overnattet her.

- Ting har ikke forandret seg så mye innenfor disse gamle veggene. Mange av rommene ser ut som de gjorde da man begynte å drive gjestgiveri, det er bare gjort noen små forandringer her og der. Huset er en perle som vi må ta ansvar for. Jeg tror ikke det finnes mange steder som dette lenger, sier Svein Kåre Edland som overtok driften av Rogalandsheimen for litt over tre år siden. Før den tid var det ekteparet Leonard og Alfhild Roalkvam som drev gjestgiveriet i Muségata, og atmosfæren de to skapte lever den dag i dag.
- Det er et hus med masse sjel og sjarm. En gjest mente interiøret var som i en gammel Agatha Christie-roman. Ting er litt roligere her enn på de andre overnattingsstedene i byen. Vi har satt oss fore å ta vare på gjestene våre slik at dette faktisk kan oppleves som et hjem, forteller Edland.

Husfrue Jansen
Berit Jansen har hatt sitt virke på Rogalandsheimen i mer enn 20 år. Jansen er det nærmeste man kommer en ekte husfrue i den stavangerske overnattingsbransjen, og hun kan fortelle mang en historie om langveisfarende med Stavanger i sikte.
- Tidligere var dette et yndet overnattingssted for mennesker som kom reisende fra ytterkantene i Rogaland. Mange av gjestene kom fra Ryfylke og Jæren, særlig i den tiden da det tok så lang tid å reise til byen at man måtte overnatte før man dro hjem igjen. Det er nok derfor huset i dag kalles Rogalandsheimen, fordi det var et overnattingssted hvor rogalendingene møttes. Dette skjedde for det meste før min tid, men det kommer fremdeles mange fra Ryfylke som kun vil bo her, smiler Jansen.

Fritenkere
Som de fleste andre som tilbyr overnatting, har Rogalandsheimen relativt stille dager i januar og februar. Men fra påske og fram til jul, er det stort sett fullt i de 13 rommene.
- Mange av gjestene våre er folk som reiser mye, og som setter pris på et alternativ til de travle hotellene lenger nede i byen. Her kommer leger som skal jobbe en periode på Sentralsjukehuset, professorer som gjesteforeleser i Høgskolen i Stavanger og mange selgere. Det er også en del fra vårt nærområde som innlosjerer sine gjester her når de har større familietilstelninger.
- Og Berit tar vare på dem alle. Hun tar i mot gjestene i døra og hvis noen bor her ekstra lenge, blir hun så glad i dem at hun springer ut og kjøper avskjedsgaver til dem når de drar, ler Edland. Jansen nikker bekreftende.
- Jeg liker alle typer mennesker. Jeg er fritenker, og velger å tro godt om alle. Det får jeg belønning for gjennom å møte masse flotte mennesker. Og det er spesielt artig om sommeren, når det kommer musikere som vil bo her. Kunstnere er kjekke folk, og de har vi hatt en del av her. Jeg har latt meg fortelle at Knut Hamsun bodde her med sin kjære frue, og i den senere tid har også Ingvar Ambjørnsen overnattet hos oss, smiler Jansen.

Vil skrive bok
Som eier av en del av Stavangers kulturarv, går Edland med planer om å skrive Rogalandsheimens historie. Han mener det er viktig å ta vare på alle minnene og historiene som knytter seg til huset.
- Det er en ære å være en del av historien til dette gjestgiveriet. Det er en plikt å ivareta huset i seg selv, samt å kunne fortelle husets historie til kommende generasjoner. Det er jo ganske spesielt å drive et overnattingssted som dette, avslutter Edland.

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...