Politiet inn i skolene

14.11.2003
Politiet inn i skolene
Magne Brakestad (t.v.) og Håvard Høyland

Stavanger-politiet ønsker at hver skole skal ha en egen politikontakt. På nyåret avgjøres det om skolene på Våland og Eiganes blir med på prosjektet.

Prosjektet med politikontakter for skolene startet nå i høst. Politiet har som mål at samtlige grunnskoler og videregående skoler skal ha faste politikontakter. I arbeidet legges det stor vekt på oppsøkende virksomhet og samtaler med elever, lærere og foreldre. Politibetjent ved Stavanger politistasjon, Håvard Høyland, har allerede tilbrakt fire uker ved St. Svithun skole, og tilbringer nå dagene i skolegården ved Gautesete skole. Prosjektet er foreløpig på forsøksstadiet, men går ting som Høyland håper, vil også skolene på Våland og Eiganes få en egen konstabel som kan være tilstede i skolegårdene. 

- Det skal lages en evalueringsrapport av prosjektet på nyåret. Så langt har prosjektet vært svært fruktbart. Men hvor mange skoler vi klarer å dekke, avhenger av ressurser. Arbeid blant barn og unge er et viktig område for politiet, og hver skole bør ha sin kontaktperson hos politiet, sier Høyland.

Tverretatlig
- Politiet har ikke nok innsikt i rusproblematikk blant unge. Kunnskap er et nøkkelord i arbeidet med å forebygge rus. Det er et mål i seg selv å være til stede i skolegården, man får ikke innsikt i ungdomsmiljøer ved å sitte på kontoret. Det skal bli lettere, både for elever og lærere, å forholde seg til politiet når det oppstår problemer. Prosjektet er tverretatlig, skolene og politiet skal samarbeide mer og bedre, forteller Høyland.

Vil redusere terskelen
Elevene ved St. Svithun skole og Gautesete skole har tatt godt i mot politiet. Leder i SLT-avsnittet (Samordning av Lokale kriminalitetsforebyggende Tiltak), Magne Brakestad, poengterer at politiet og lærerne skal ha tydelig atskilte roller i skolegården.
- Politibetjentene er ikke til stede for å slå ned på brudd på skolereglementet. Den biten ligger fremdeles hos lærerne. En viktig del av vårt arbeid er informasjon. Elever, lærere og foreldre ved skolene skal bli informert om hva politiet kan gjøre når problemer er i ferd med å utvikle seg, eller allerede er til stede. Det kan være en høy terskel å ta kontakt med oss. Ofte ønsker både skolene og foreldre å løse problemene selv, men her kan vi være en god støttespiller. Vårt nærvær skal gjøre det lettere å ta kontakt, forteller Brakestad.

Frank Bertelsen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...