Barndomsminner ble bok

12.11.2012
Barndomsminner ble bok
Pål Osjord

Pål Osjord har skrevet en morsom bok om oppveksten i Stavanger på 50- og 60-tallet. ”Fra Vålandspibå og ner” er en bok mange kan kjenne seg igjen i. Steder, butikker og mennesker er autentiske. Boka er på dialekt og er full av artige historier.

-Jeg har fortalt disse barndomsminnene for ungene mine i 25 år. De ville stadig høre mer, og jeg skrev ned historiene underveis. Jeg er lærer og har lang ferie. I sommer satte jeg meg ned på landstedet vårt ved Tvedestrand og finpusset boka, forteller Osjord.

Utflytter
Pål Osjord er født i 1951, og oppvokst på Våland. I 1971 flyttet han til Østlandet og ble hjelpepleier. Siden gikk turen til Trondheim hvor han utdannet seg til ergoterapeut. På skolen traff han sin nåværende kone. De flyttet til Kristiansand, hvor begge fikk jobb. Sammen fikk de seks barn, og siden har de blitt værende i Kristiansand.
-Jeg har jobbet med denne boka i 25 år, og visste hele tiden at det var potensial i stoffet til å bli bok. Men jeg måtte streve litt på grunn av dialekten, ettersom jeg ikke har bodd i Stavanger på en stund, forteller Osjord.

Kreativ sjel
Han har alltid likt å skrive, og bruker det som en form for terapi.
-Jeg skriver ned det jeg har i hodet. Jeg fortsetter siden, og ser sammenhenger som ikke var meg bevisst da jeg begynte å skrive. Jeg er spesielt fascinert av å betrakte naturen. Jeg lar fantasien løpe og skaper sammenhenger som ikke alltid følger de logiske lover.
Osjord jobber til daglig som lærer på Steinerskolen, og underviser i fysikk, kjemi, historie og kunst- og håndverk. Han bobler over av ideer, og er veldig kreativ.
-Hodet jobber konstant med nye ideer, og jeg vant en gang en konkurranse med en av mine oppfinnelser. Jeg har alltid bodd i gamle hus, og liker å ha noe å reparere. Det er i mitt snekkerverksted jeg henter inspirasjon, forteller læreren.
Han gikk fra ergoterapeut til å bli lærer fordi de fire yngste barna gikk på Steinerskolen, og han så hvor bra det var for dem.

Et multitalent
-Jeg begynte som lærer av idealisme, fordi jeg er interessert i annerledes pedagogikk. Jeg er fascinert av Rudolf Steiner, og har brukt mye tid på å lese hans skrifter, sier forfatteren.
Historielæreren er interessert i historie, fordi det gir innsikt.
-Jeg liker å lese de norrøne og greske mytene. Odyssevs reise er min favorittbok. Den boka har hodet mitt brynt seg på gjennom mange år. Jeg er opptatt av symbolikken, og hva den forteller oss.
Forfatteren er også kunstner, og har tegnet alle illustrasjonene i boka selv.
-Jeg hadde utstilling i sommer, hvor jeg laget illustrasjoner fra en diktsamling skrevet av Sigmund Ro fra Sandnes. Jeg liker å tegne med en spesiell tusj, som heter sepia og er en flott brun/grønnfarge. Jeg bruker en blanding av tegne - og maleteknikk, utdyper multikunstneren.

Humoristisk
Gjennom boka si ønsker han å underholde leseren. Han prøver å lokke frem følelsene slik de var den gang og lede leseren inn i stemningen fra 1950 og 60 årene.
-Dette er en kjekk bok med en morsom vinkling. Jeg har fra jeg var liten av sett det morsomme i alt, og mener at de fleste ting har en morsom side, utdyper Osjord.
Som en del av bearbeidelsen underveis i prosessen med boka gikk Osjord på skrivekurs med Rune Belsvik.
-Det var på kurset til Belsvik at jeg fikk driv over skrivingen. Han sa blant annet: Når jeg først skal se inn i vinduet til naboen, vil jeg at det skal være reint og klart. Med det mente han at jeg hadde klart å gjengi historien klart og tydelig, forteller Osjord.
Han har forsøkt å gjengi historiene fra oppveksten på Våland så oppriktig som mulig, slik at leseren skal kunne kjenne igjen steder og personer uten dermed å påstå at alt er historisk korrekt.
-Jeg har allerede oppfølgeren i hodet. Den skal handle om hunden vår, Jimmy. Alle på Våland kjente ham. De sa bare ’oppe hos Jimmy’ når de mente ’oppe hos oss’, ler Osjord.

Redaktør -

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...