Når høst går over i vinter i hagen. Kronikk av Ingeborg Kringeland Hald.

29.11.2016
Når høst går over i vinter i hagen. Kronikk av Ingeborg Kringeland Hald.
Ingeborg Kringeland Hald har skrevet og fotografert årets nye hagebok, Fru Halds hage. Hun venter i det lengste med å ta inn pelargoniaene (pelargonium), men til slutt må de inn.

Nå er den snart her, vinteren. Den første snøen har strødd sitt melisaktige dryss over fjellene, og i dag morges oppdaget jeg for første gang i høst is på frontruten på bilen.

Noen har allerede klargjort hagen for flere uker siden, slått plenen for siste gang dekket til frostutsatte planter, tatt inn hagemøbler, planter som må inn om vinteren. For andre begynner det kanskje å haste, ja, selv for meg her i en god sone 2, et steinkast fra havet utenfor Haugesund. Men jeg venter i det lengste, mens jeg hver dag dras mellom dilemmaet om jeg skal være føre var eller etter snar? Jeg vil jo gjerne nyte lengst mulig, og i år har det vært ekstra viktig på grunn av det flotte været vi har hatt. Jeg har jo drevet og kjøpt nye planter, opparbeidet nye bed, helt til nå. Til Halds store fortvilelse, for han har selvsagt sine egne ting han skal bli ferdig med, og har ikke tid til å hjelpe meg med å spa opp eller ned gjenstridige planter på vanskelige steder. Men han har lovet å gi plenen en siste klipp, som jeg godt kunne gjort selv om jeg bare hadde klart å få klipperen ut av den overfylte garasjen. Han har balansert på taket og lagt på plass takstein, som har flyttet på seg i stormene som allerede har vært, og han må fikse ny takrenne til utestuen i tillegg til å finne fram strøsand sånn at vi klarer å forsere isbelagte trapper uten fare for liv og helse. At vinteren i Haugesund kommer til å bli en blanding av regn, snø, is og slaps, er noe vi vet helt sikkert. Og at gradestokken kommer til å ligge og vake et sted mellom pluss ti og minus ti.

Om hagemøblene blir stående ute en frostnatt eller fem er kanskje ikke så farlig, for dem er det verre med vinden, men det er alltid en utfordring, det å ikke ville ta inn planter for tidlig, samtidig som det i hvert fall ikke må være for sent. I fru Halds hage er det mange planter som skal inn om vinteren, det blir flere og flere for hvert år. Det er krukker med pelargonia, fuksia, canna, himmelsblomma, potetblomsten solanum rantonnetii, mexicansk estragon, georginer, blodbeger og den afrikanske agapanthusliljen. Det meste blir satt i et kjølig rom i kjelleren, men noe oppbevares også andre steder i huset. Jeg klipper ikke noe ned eller fjerner blader om høsten, alt klippes om våren.  

Før vi vet ordet av det er det på tide å få på plass julebelysningen utendørs, det er Halds jobb, og han trenger ingen påminnelser, like sikkert som det blir første desember kommer lysene på plass, og gjerne litt før også. Det beste er å være først, og det gjelder i hvert fall å ikke være den siste som henger opp lysene i nabolaget. Og når hagen er pakket sammen for vinteren er det på tide å rydde og vaske litt inne, det blir ikke gjort mye av det i løpet av sommersesongen her. Og så kan det tennes i peisen, hagebøkene kan finnes frem og en ny sesong i hagen planlegges. Da oppstår det fort nye dilemmaer, som for eksempel hvilke frø skal sås denne våren, og det kan fort bli mange flere enn de jeg selv har høstet fra egne planter.

Tips: Overvintring av planter inne:

Agapanthus: Kan klare seg ute i mildere strøk av landet, men sikrere blomstring ved overvintring inne. La den gjerne få litt frost før den tas inn.

Potetblomst: Er ikke så dekorativ sent om høsten, så den kan komme inn tidlig. Blomstringen er ikke så stor som på nyinnkjøpte planter, men stammen og greinene er dekorative i seg selv om blomstringen skulle bli skral.

Pelargonia: Står ofte i full blomst når den skal inn, la den gjerne stå der du ser den så lenge den er i blomst, kan godt klare seg gjennom vinteren i vanlig romtemperatur, og blomstrer også. Har du kanin så elsker kaniner pelargonia.

Fuksia: Tåler litt nattefrost. Noen sorter kan også overvintres ute i milde strøk av landet. La den gjerne stå et sted den kan nytes så lenge den er i blomst.

Canna: Enkel å overvintre sammen med de andre, la den stå i en potte. Siden den kommer sent i blomst kan det være lurt å starte drivingen tidlig.

Mexicansk estragon: Overvintres på et kaldt soverom.

Blodbeger: Overvintres på et kaldt soverom, og kan blomstre inne gjennom nesten hele vinteren.

Himmelsblomma: Med de fine blå blomstene, behandles på samme måte som georginer, de små knollene tas opp, mest mulig jord fjernes, og de legges i en kasse eller lignende i kjelleren, gjerne mørkt.

Georginer: Tas opp, mest mulig jord fjernes, og de legges i en kasse eller lignende i kjelleren, gjerne mørkt. Husk å merke med farge og høyde i det minste.

Hvor mye planter skal vannes under vinteroppbevaringen avhenger av hvor kaldt de står og hvor mye lys de får. 

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Reidar Lund er en forfatter som ikke bare ...

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...