Riska frikirke runder 25 år

11.03.2013
Riska frikirke runder 25 år
Pastor Lillian Øksnevad inviterer alle til jubileumsgudstjeneste i Riska frikirke i april.

I april er det 25 år siden den evangelisk-lutherske Riska frikirke ble stiftet. Det skal markeres med en egen jubileumsgudstjeneste.

Riska frikirke tar ikke av med jubileumsfester og selskapeligheter. De nøyer seg med jubileumsgudstjenesten 21. april, og håper i stedet at mange finner veien til den.

-Det er mange fra Riska som har et forhold til frikirken, enten fordi de har gått i menigheten eller deltatt i våre aktiviteter gjennom 25 år. Vi har også invitert folk fra andre frikirker i området og vi får besøk av tidligere pastor Lloyd Tryland som i dag driver frikirkens campingplass i Kristiansand, sier Lillian Øksnevad, som har vært pastor i frikirken de siste seks årene.

 

Fred og fordragelighet

Riska frikirke hadde tilhold i private hjem de første årene etter starten i 1988. I 1990 ble den første gudstjenesten holdt på Maudland skole, og i juni 1991 kunne menigheten flytte inn i egen kirke.

-Menigheten har 80 medlemmer i dag. Vi har gudstjenester hver andre eller tredje søndag, aktivitetsklubb for barn, egne bibelgrupper og manns- og kvinneforeninger. Tidligere har vi hatt aktiviteter som speidergruppe, ungdomsklubb, gospelkor og formiddagstreff for småbarn med foreldre, forteller Lillian Øksnevad.

Aktivitetene for barn og småbarnsfamilier var også en av grunnene til at Riska frikirke i sin tid ble etablert. Dette var mens statskirkens menighet fremdeles holdt til i den gamle Riska kirke, og det var mange som ønsket mer aktivitet og større fellesskap i menigheten.

-Det var mer det enn store meningsforskjeller som var årsaken. Frikirken er et trosfellesskap, ikke en meningskirke. Det er rom for mange meninger i frikirken og vi har et godt økumenisk samarbeid med statskirken og andre menigheter fra Riska i dag, blant annet med månedlige felles bønnemøter. Det er også folk som har gått andre veien og blitt med i Riska menighet igjen etter at arbeidskirken ble etablert og aktivitetene og fellesskapet der ble styrket. Det er åpne dører og god kommunikasjon menighetene imellom her på Riska, mener Øksnevad.

 

Mer demokrati

Det var heller ikke de store trosmessige stridstemaene som gjorde at de første frikirkene oppsto i Norge i 1877. Det var heller kirkens makt og mangelen på demokrati i menighetene som var foranledningen.

-Frikirkene er fortsatt veldig demokratisk oppbygd, og vi står friere til å organisere arbeidet vårt slik vi vil. Pastorene trenger ikke å være teologer, selv om jeg og mange andre likevel er det. Det er også eksempler på frimenigheter som har rørleggere og snekkere som pastorer. Vi er også mer fristilte fra fast liturgi i gudstjenestene, og kan gjøre ting på vår måte, sier Lillian Øksnevad.

-Er dere mer konservative enn Den norske kirke i trosspørsmål?

-Det er høyt under taket og rom for mange meninger. På noen områder er vi mer nyskapende enn Den norske kirke, på andre områder er vi mer konservative. Da jeg begynte i denne jobben i 2006, hadde frikirkene for eksempel nettopp åpnet opp for kvinnelige pastorer, og jeg var den andre i Norge. I dag er vi seks kvinnelige pastorer. Så frikirkene kom seint, men godt på det området, sier hun og smiler.

Det er i dag rundt 85 frikirker i Norge, og menighetene har 23.000 medlemmer. De driver misjonsarbeid i seks land, og har blant annet tatt en brobyggerrolle i konflikten mellom Israel og palestinerne.

-Våre misjonærer driver både humanitært arbeid, diakoni og bibel- og menighetsbyggende arbeid, sier Lillian Øksnevad.

 

Nye naboer

Riska frikirke har ligget litt isolert i Maudlandslia i mange år. Nå ligger den midt i et utbyggingsområde. Et tjuetalls boliger, kommunale boliger og en barnehage er under oppføring rundt kirken. Det setter Lillian Øksnevad stor pris på.

-Det er kjekt å få mange boliger rundt oss. Vi har en åpen kirke, og vi vil at folk skal tenke at det er noe mer i livet når de ser lys i kirken. Vi vil ha en nabodag med grilling og kos og kanopadling på Frøylandsvatnet når folk begynner å flytte inn i boligene seinere i vår, forteller hun.

Kirken ønsker også å være et samlingssted utenom de kirkelige arrangementene.

-Vi leier ut kanoer, og kirken blir også leid ut og brukt som selskapslokale til konfirmasjoner og andre anledninger, sier hun.

Menigheten har også benyttet anledningen til å pusse opp uteområdet sitt når anleggsarbeidet pågår rundt dem.

-Vi har ligget ute i naturen tidligere. Nå får vi veier og hus rundt oss. Da passer det godt å gjøre litt dugnad og pynte litt på vår egen eiendom, mener Lillian Øksnevad.

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...