John og Erik vil bli mestere i Spania

07.03.2012
John og Erik vil bli mestere i Spania
John og Erik får ikke gjøre så mye praktisk rørleggerarbeid mens de tar utdannelse i Spania.

Det er temmelig hardt å ta såpass omfattende utdanning på bare tre måneder, men vi valgte å dra til Spania for å gjøre det på kortest mulig tid. Samtidig håpet vi på å kunne nyte sol og varme. Det siste er det sannelig ikke blitt mye tid til, forteller John Masia og Erik Helland.

Begge bor på Hommersåk - og begge er rørleggere. John driver sitt eget firma, mens Erik arbeider i farens selskap, Ole Løvås, i Stavanger.  Begge følte de i første omgang trengte mer utdannelse innenfor økonomi, markedsføring og ledelse.

 

Blir rørleggermestere

 

- Det er naturlig for oss begge å bli rørleggermestere. I Spania tilbyr Folkeuniversitetet i samarbeid med Mesterbrevnemnda intensiv opplæring og eksamen. Nå er vi snart ferdige med de tre første månedene. Går dette bra vil vi også ta det neste kurset her - i faglig ledelse. Tilsvarende utdannelse kan tas på kveldstid over to år i Norge, men det er ganske slitsomt med full arbeidsdag og familie som krever sitt, sier de to karene.

 

Lite solslikking

 

Rørleggerne fra Hommersåk kom til Solkysten, ikke langt fra turistbyen Benidorm, tidlig i januar. - Vi angrer ikke at vi valgte "det spanske opplegget", selv om februar måned har vært den kaldeste på 20 år, blir det sagt. Vi hadde hørt om god undervisning, flinke lærere og gode eksamensresultater. Dette kan vi bekrefte. Vi lærer mye og undervisningen går skikkelig i dybden - og den er mer omfattende enn vi hadde forestilt oss. Det har derfor blitt svært lite fritid og solslikking, sier Hommersåk-karene.

 

Billig å spise ute

 

Det konsentrerte undervisningsopplegget foregår om ettermiddagene på den norske skolen i den lille byen Alfaz del Pi. På skolen går det omkring 400 norske elever; barn av de mange nordmennene som har slått seg ned her for kortere eller lengre perioder.  - Til tross for mye jobbing får vi tid til litt sosialt også. - Det er nesten like billig å spise ute som å lage maten selv. Da er vi ofte mye sammen og kan også diskutere fag, sier John Masia.

 

Venner fra hele landet

 

- Flere bor tett sammen; vi lager mat sammen og blir venner med andre håndverkere fra hele Norge. Fordelen med dette er at vi hjelper hverandre med skolearbeidet; særlig i

 

forbindelse med innlevering av oppgaver og før prøver. På denne måten lærer vi lettere også. Vi som bor sammen har fått til et godt miljø; alle tar tak når det er nødvendig for å holde orden. Det er vi fra før selvfølgelig vel vante med hjemmefra også - der vi begge har ektefeller som arbeider fulltid, sier Erik Helland.

Redaktør -

Nyheter

Debuterer med poetisk nysgjerrighet

Debuterer med poetisk nysgjerrighet

Når læreren Kay Karisari Solstad ...

Norsk-bosnisk kunstner debuterer med tankevekkende diktsamling

Norsk-bosnisk kunstner debuterer med tankevekkende ...

Ali Jakupovic (30) fra Arendal debuterer ...

Di rare tingå me seie te dyrå våre

Di rare tingå me seie te dyrå våre

Lars Fredrik Høiby er vokst opp i Stavanger ...

En dråpe av livet – Geir Grindstein om sin debut som lyriker

En dråpe av livet – Geir Grindstein om sin ...

Med diktsamlingen en dråpe er nok trer ...

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Reidar Lund er en forfatter som ikke bare ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...