Spennende vårprogram i kulturkirken

02.02.2011
Spennende vårprogram i kulturkirken
Tone Kielland Smith, Enok Lauvås og Magne Tunheim gleder seg til å ta fatt på høstprogrammet for kulturkirken Riska gamle kirke.

Det er nå tre år siden kulturarrangementene i gamlekirken startet i den nåværende formen. Ideen ble lansert i styret for Riska gamle kirke høsten 2007, og det ble nedsatt en programkomité som besto av Tone Kielland Smith, Enok Lauvås, Helen Berge og Magne Tunheim. Senere ble Ebbe Helberg med, og nylig også Liv Haaland.

Tone Kielland Smith gikk etter hvert over til å være en ”konsulent” for komiteen, og Kjell Breivik har også blitt med som konsulent. Begge har lang og god erfaring innenfor musikklivet og med arrangering av konserter. De trekkes inn når det trengs, og når komiteen har behov for gode råd. De gir begge verdifulle bidrag til arbeidet.

 

Fullt hus

Den aller første våren med kulturarrangementer var i 2008. Da ble det blant annet arrangert Lina Sandell kveld, historiekveld med Berge M. Bertelsen og konsert med Sondre Bratland. Da var det fullt hus. Senere har det gått slag i slag med bygdekvelder, historiekvelder, foredrag og konserter med kjente og mindre kjente artister. De siste 3 årene har vi også blitt forespurt om å arrangere konsert under Riskadagene. Der har vi hatt Tønes, Elias Akselsen, og nå i år kan vi blant annet lokke med Rita Eriksen.

 

Trenger engasjement

Besøket på arrangementene har vært varierende, men stort sett bra. Det er en risiko å få inn ”dyre” artister, og vi har opplevd å gå på stygge underskudd. Heldigvis har det rettet seg med andre arrangement som har gitt fint overskudd. Det er imidlertid en forutsetning at vi klarer å trekke nok folk til arrangementene, ellers vil ikke dette fine tilbudet ha livets rett framover. Komiteen er imidlertid optimistisk, og vil gjøre et framstøt for å skaffe sponsorer til kulturarrangementene. I tillegg vil vi prøve å få til et tettere samarbeid med lag, foreninger, kor, korps etc. i bygda, slik at flest mulig får en tilhørighet til ”kulturkirken” vår.

 

Hva heter kirken?

Det dukker innimellom opp spørsmål om gamlekirken heter Riska Gamle Kirke eller Riska Kulturkirke. Det offisielle navnet er Riska Gamle Kirke, mens populærnavnet har blitt ”Riska Kulturkirke”, som bør skrives med anførselstegn siden det jo er kulturarrangementer den brukes mest til i dag. Den er imidlertid også svært populær til brylluper. Omtrent halvparten av vielsene i Hommersåk foregår her.

 

Gode tilbakemeldinger

Vi får stadig vekk positive tilbakemeldinger på arrangementene. Kommentarer som: ”Dette var bra tiltak”, ”En helt fantastisk kveld”, ”Dette er den beste konserten jeg har vært på”, er noe som varmer og inspirerer til å fortsette med arrangementene. Vi opplever at folk i det hele tatt er veldig positive til at vi driver med dette. Selvsagt er alt slett ikke perfekt, og vi driver på amatørbasis, men opplever at det settes stor pris på. Dette viser også igjen på gaveinntekter til gamlekirken.

 

Trenger mer utstyr

Vi har planer om å skaffe oss et piano, et brukt og rimelig lydanlegg, og kanskje med tiden også et enkelt lysanlegg. Dette vil bidra til at kirken blir enda mer egnet som konsertlokale. Kirkerommet i seg selv opplever folk som veldig ”koselig”, med fine og behagelige farger. Et gammelt kirkebygg som dette har en spesiell atmosfære, og et budskap å formidle i seg selv. Det har dessuten en egen akustikk, som egner seg veldig godt for mange typer musikk og instrumenter. Siden kirkerommet ikke er så stort, skaper det en fin og intim atmosfære.

Komiteen opplever arbeidet med kulturkirken som spennende og givende. Vi kommer i kontakt med artister og mange fine mennesker, og får mye igjen for det vi gjør. Arbeidet vil derfor fortsette videre med full tyngde.

Redaktør -

Nyheter

Debuterer med poetisk nysgjerrighet

Debuterer med poetisk nysgjerrighet

Når læreren Kay Karisari Solstad ...

Norsk-bosnisk kunstner debuterer med tankevekkende diktsamling

Norsk-bosnisk kunstner debuterer med tankevekkende ...

Ali Jakupovic (30) fra Arendal debuterer ...

Di rare tingå me seie te dyrå våre

Di rare tingå me seie te dyrå våre

Lars Fredrik Høiby er vokst opp i Stavanger ...

En dråpe av livet – Geir Grindstein om sin debut som lyriker

En dråpe av livet – Geir Grindstein om sin ...

Med diktsamlingen en dråpe er nok trer ...

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Reidar Lund er en forfatter som ikke bare ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...