Fogdahuset til fordums

11.04.2002
Fogdahuset til fordums
fogdahuset

Det var en stolt fogd Oluf Zachariassen som i 1724 kunne ta i bruk det nye huset sitt på Hana. Nesten 300 år senere er bygningen i ferd med å bli restaurert til en prislapp av 7,2 millioner kroner.

Arbeidet med å bringe det vakre trehuset tilbake til fordums prakt er allerede i gang. Foreløpig har kommunen konsentrert seg om det ytre. Huset ble restaurert utvendig så tidlig som i 1991, og nå er uteområdene i ferd med å bli opparbeidet. Fram til i dag har parkeringsplassen ved Havannasenteret strukket seg helt inn mot husveggen, men slik blir det ikke i fremtiden.
- En steingard mot parkeringsplassen er allerede anlagt, forklarer kulturvernleder Mette Paavola i Sandnes kommune. Steingarden omkranser huset på tre sider, og tre porter skal lede folk inn. Innenfor legges det skiferheller, og det blir satt av plass til benker. Hage skal også anlegges. Den omfatter et tuntre av bøk og en rad trær innenfor steingjerdet. Hagen legger beslag på ti av parkeringsplassene utenfor Havannasenteret, og har en kostnadsramme på nærmere 1 million kroner.

Før man kan gå i gang med den innvendige restaureringen, må interiøret kartlegges. På oppdrag fra Riksantikvaren, skal lag for lag av maling og tapet skrelles av for å gi et bilde av hvordan det opprinnelig så ut den gang salig Oluf Zachariassen tronet i Tingstova og utøvet sin makt på Jæren. Denne stua utgjør den eldste delen av huset, som har blitt påbygget og ombygget flere ganger.
- Selve Tingstova er relativt intakt i forhold til slik den så ut da huset var nytt, sier kulturvernleder Paavola. Hun viser blant annet til listverket på gulvet, som er formet i stjernemønster.
Men det kan ikke utelukkes at huset er bygget med materialer fra andre og eldre bygninger. I en artikkel i avisen ”Stavangeren” lørdag den 5. juni 1920 spekulerer museumsdirektør Eyvind de Lange i dette: ”Er tradisjonen rigtig at det nuværende hus paa Hana er bygget av fogd Oluf Zachariassen, kunde det ha sin interesse å efterforske om der kunde være deler av de tidligere besidderes hus innebygget i dette”, skriver de Lange, med referanse til at fogden overtok eiendommen fra familiene Godsen og Sandborg i 1719.

Etter at Riksantikvaren har gjort sin kartlegging, blir det en møysommelig og kostbar jobb med å restaurere interiøret. Huset er preget av forfall. Fremtredende fuktskader, og et stort hull i gulvet, gjør sitt til at prosjektet vil koste tid og penger. Det er arkitekt Helge Schelderup som har utarbeidet planene for restaurering.
- Totalt vil det koste 7,2 millioner kroner å restaurere fogdahuset. Foreløpig har politikerne i Sandnes bare bevilget 2 millioner, så det gjenstår en del, forklarer prosjektleder Brit Pedersen i eiendomsavdelingen i kommunen. Det er hun som har hovedansvaret for restaureringen.
Etter at huset brant på slutten av 80-tallet, ble interiøret i store deler av loftsetasjen fjernet. Dette skulle senere vise seg å være en tabbe, men det blir ikke aktuelt å bringe loftet tilbake til fordums prakt.
- Vi tar utgangspunkt i huset slik det ser ut i dag, sier Pedersen.
Når restaureringsarbeidene er fullført, vil Fogdahuset romme den gamle Tingstova, en spisestue, kjøkken og kontorer. Det er også kjeller i en del av bygningen, men denne kan neppe brukes til annet enn lagerplass. Grunnflaten på huset er 175 kvadratmeter, og det er to full etasjer i bygningen.

Tom Gaudland

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...