Storsatsing på murstein

01.07.2004
Storsatsing på murstein
Produksjonen er plasskrevende, men så har de også verdens største ovn for formålet.

Jærtegl har brukt første halvår av driften til innkjøring. Daglig leder, Harald Gilje, regner med full produksjon fra nyttår. 20 millioner har lokale investorer satset for at distriktet på ny skal få et teglverk.

- Med unntak av de ti siste årene har det blitt produsert tegl her i distriktet siden 1784, så du kan trygt si at det er en bransje med tradisjoner, sier Harald Gilje, som før han begynte som leder for Jærens nye teglverk jobbet som leder for Sandnes næringsforening. Totalt er det investert rundt 20 millioner i anlegget. De tyngste investorene er selv gründere, som vet hva som kreves for å starte og drive en bedrift. Med på listen finnes blant annet TS, Multiblock og Lothe Bygg. En del av investorene er også kunder til bedriften, og har bidratt med mange gode råd gjennom hele prosessen.

- 80 prosent av våre investorer har selv startet fra bunn. Det er en utfordring å jobbe for folk med gründermentaliteten. De blir veldig entusiastiske, og dette må smitte over på deg, sier Gilje, som selv virker veldig entusiastisk når han får fortelle om virksomheten. Foreløpig er han den eneste ansatte i administrasjonen. Kontoret hans er spartanske innredet. Her er det meste satset på maskiner og produksjonslokaler.

- Til våren skal vi nok bli flere, regner med mellom 12 og 14 ansatte. Må ha inn noen på markedssiden, når vi skal begynne å gå mer aktivt ut og markedsføre oss. Foreløpig har vi hatt nok med å få opp fabrikken, sier Gilje.

 

Tilpasningsdyktige

Mange var nok skeptiske til om bedriften var liv laga, og om produksjonen i det hele skulle komme i gang, men Harald Gilje tror definitivt markedet er der.

- Vi har en produksjons som gjør oss veldig tilpassningsdyktige. Både når det gjelder farger og spesialbestillinger kan vi snu oss fort rundt. Etterspørselen på tegl er generelt sett økende, sier Gilje, og peker på at flere og flere ser mye på vedlikeholdskostnadene når de bestemmer byggmateriale.

- Tegl er et stort sett vedlikeholdsfritt materiale, og brukstiden for et murhus regnes til rundt 100 år, mens et trehus kun har 40, reklamerer teglmakeren. Både leire og sand får de fra lokale leverandører. Produksjonskunnskapene har Stein Emanuel Simonsen, med bakgrunn fra Gann Graveren, stått for. Steinene produseres kun med naturmaterialer. Ingen farger tilsettes. Fargen justeres isteden ved å variere temperaturen under brenning, og å regulere oksygeninnholdet i ovnen.

- Vi bruker naturgass i ovnene, dette har gitt oss store muligheter til variasjon i produksjonen, sier Gilje.

 

Hemmelig

Telefonen ringer flere ganger mens Jærbuens utsendte har audiens. Gilje unnskylder seg gang på gang. Som nystartet gjelder det å stå på tå hev overfor kundene. Plutselig har han solgt en drøy dagsproduksjon til. Totalt produserer de rundt 17 000 steiner per dag. Neste år regner Gijle med at bedriften går i null, og i 2006 skal de tjene penger.

- Den største utfordringen i oppstarten har vært den korte tidsplanen. Vi har måttet lære mens vi produserer. Har hatt god støtte fra de som har levert produksjonsutstyret. Som mest hadde vi 12 engelskmenn her, som hovedsakelig jobbet med ovnen, også har vi en danske som skal sertifiserer våre medarbeidere på andre deler av anlegget, sier Gilje, som passer på å røpe en liten hemmelighet for Jærbuen.

- Denne Sandnes-pannen er nyrenovert. Vi holder på å utvikle en teknikk for å rehabilitere gamle takpanner. Det har vært svært stor interesse fra lokale verneinteresser for dette. Forhåpningen er at vi på sikt vil kunne bli spesialleverandører av renoverte Sandnes-panner. Det er det et stort marked for, sier Gilje.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Harald Gilje, ærtegl,

Nyheter

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Reidar Lund er en forfatter som ikke bare ...

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...