Akvakultur i øst

01.08.2008
Akvakultur i øst
Harald Jelsa

Putin sa at han har registrert en stor vekst innen akvakultur verden over, men at Russland ikke er en del av denne veksten. Det ønsket han å gjøre noe med. Og når Putin sier hopp, så hopper russerne. Derfor har AKVA group på Bryne rettet blikket østover.

- Jeg vet at det for noen år siden ble initiert midler for å få gang på industrien igjen, sier Harald Jelsa, som er eksportsjef ved AKVA group. Han mener at den tidligere russiske presidentens uttalelser skapte et større trykk i bransjen, og at det har blitt frigjort midler som gjør at hans bedrift kan få innpass i et nytt og spennende marked.

- Under sovjetregimet var det ganske mye større produksjon av blant annet stør enn det er i dag. Men når ingen lenger hadde ansvar, så smuldret det opp, og produksjonen ble redusert. Nå er de på vei ut av den bølgedalen og på vei til å bygge seg opp igjen, forklarer Jelsa.            

AKVA group er et ledende selskap innenfor leveranser av teknologi og programvare til industriell akvakultur. Produktene består av forskjellige merdtyper av metall og en spesiell plasttype, samt datastyrte fóringsanlegg både til lands og til vanns. I tillegg er bedriften store på programvare for produksjonskontroll. Jelsa forklarer at målet for selskapet er å få til en mest mulig kostnadseffektiv produksjon som samtidig spiller på lag med naturen.

 

Søker brohoder

- Når begynte dere å etablere kontakter i Russland?

- Det startet for rundt fem år siden. Da hadde vi vår første, og foreløpig eneste, leveransene til Russland. Det var en ordre på rundt fem millioner kroner nord i Petsjenga. Vi leverte et såkalt Merd-system, forklarer Jelsa mens han blar i noen papirer for å vise det flytende systemet for oppbevaring av oppdrettsfisk.

For å illustrere den videre satsningen, retter Jelsa projektoren mot den hvite veggen, og henter fram Google Earth, satellittbilde av hele kloden. Han snurrer kloden i retning øst, og peker på flere områder i det gigantiske landet. Fra Vladivostok helt i øst, til Kaukasus i sør og Petsjenga helt i nord. Alle disse områdene er interessante for AKVA group.

- Dette området er veldig bra for oppdrett av regnbueørret, sier Jelsa, og peker på området som heter Karelen. I disse innsjøene er det flere anlegg. Det som er den store utfordringen her er at innsjøene er islagt store deler av vinteren, forklarer Jelsa, og peker videre nedover mot Svartehavet:

- Her nede ligger byen Sotsji der det skal være olympiske leker. Her har vi hatt møter med en sju-åtte interessenter, og de jobber jeg med nå.

- Hvordan er det med byråkratiet i Russland?

- Vi er nødt til å ha noen brohoder der borte. Noen som snakker språket, og kan pleie våre kontakter. Det er ikke helt bestemt ennå hvem vi skal bruke, men vi har flere kontakter, sier Jelsa, og understreker samtidig at både handelskammeret og den norske ambassaden er med på laget.

- Handelskammeret har bidratt til at jeg har kommet i kontakt med en del personer. Og så var vi så heldige å ha med den norske ambassadøren, Øyvind Nordsletten, i en introduksjonsfase. - Han var god å ha med for å få innpass i alt som har med ministeriet å gjøre, forklarer Jelsa, og legger til at ambassadøren ga møtet det nødvendige løftet til å trekke til seg flere interessenter.

 

Må bruke mye tid

Jelsa forklarer at interessen blant russere er stor, men at det kan være vanskelig å vurdere seriøsiteten. Han har vært på mange messer om sjømat, og har da blitt kontaktet av ivrige russere.

- De kan komme bort til meg og si at de har lyst å starte med fiskeoppdrett, og så spør de hvor mye det koster. Jeg svarer da rundt 30 millioner kroner. Da sier de kanskje bare ja vel, og går videre.

- For oss er det viktig å finne de innovative interessentene, de som vil ta bransjen lenger enn det som har vært standarden i Russland til nå. Det er en lav intensitet på de russiske anleggene, og da er det viktig å investere i teknologi og programvare.

Jelsa legger vekt på at de må bruke mye tid før de klarer å få skikkelig fotfeste i det store landet.

- Uansett om vi har hatt mange besøk og fått mange tilbud, så har det ennå ikke konkretisert seg skikkelig. Vi ønsker at Russland skal bli et bra marked for oss. Skal vi få bransjen opp og gå ved hjelp av vår type teknologi, så må vi være mer på plass enn vi er nå. Å jobbe i Russland er noe helt annet enn å jobbe i Norge, eller i Spania eller Midtøsten for den del. Du finner ut av ting litt etter litt. Ingen har i utgangspunktet noen fasit for hvordan ting skal gjøres. Du må lære kulturen og de sosiale omgangsformene, og du må vite i hvilken retning du skal gå i når du skal inn i et nytt marked. Vi må være til stede i landet, snakke med folk og ha mange møter, forklarer eksportsjefen. AKVA group gikk på børs i 2006. Selskapet har rundt 550 ansatte i avdelinger fra Bangkok i øst til Canada i vest. Tre norske familier sitter på hovedeierskapet.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Harald Jelsa, AKVA group,

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...