Passer på alt fra sanddyner til doseter

01.05.2007
Passer på alt fra sanddyner til doseter
Oppsynsmann Elling Hodne i Jæren friluftsråd har nok å henge fingrene i. Søppel er det største problemet langs strendene på Jæren. Det koster både tid og penger.

Friluftsrådet møter daglig utfordringer på jærstrendene. Oppsynsmann Elling Hodne og hans mannskap skal legge til rette for at flere kan bruke strendene. Men samtidig må han passe på alt fra sanddyner til doseter.

- Akkurat nå jobber vi med universell tilrettelegging av strendene. Det betyr at flere av strendene skal bli tilgjengelig for funksjonshemmede. Da tenker jeg ikke bare på rullestolbrukere, men også andre grupper av funksjonshemmede, forklarer Hodne.

- Poenget er at flest mulig skal få være med og oppleve noe av det strendene byr på, sier oppsynsmannen, som selv er oppvokst på garden Hodne, helt ut mot sjøen.

 

Flere p-plasser

Også parkeringsplasser skal det bli flere av, både for å øke tilgjengeligheten og for å verne områdene rundt.

- Strandsonen er definert som landskapsvernområde. Når mange vil bruke stranden samtidig, hender det at bilene parkerer på vernet område. Det er ikke bra. Derfor vil vi etablere bedre parkeringsmuligheter, lover Hodne, som imidlertid ikke kan si noe om hvor fort dette vil gå. Mye av den typen arbeid foregår vinterstid, for om sommeren er de ansatte i friluftsrådet i full sving med å vedlikeholde alle områdene de har ansvar for. Og det er ikke rent få. Strendene langs Jæren er bare noe av ansvarsområdet til Jæren Friluftsråd.

 

Vasker 130 doseter

- Om sommeren er vi travelt opptatt med søppeltømming og toalettvask. Totalt har vi 120-130 toalettseter som skal holdes rene, og det er en stor jobb. I tillegg har vi alt søppelet som hoper seg opp, sier oppsynsmannen.

Søppel er et stort problem, og friluftsrådet bruker nærmere 100.000 kroner for å kvitte seg med bosset. Dette er sårt trengte midler som kunne vært brukt til andre ting, for eksempel veivedlikehold eller oppussingsjobber. Friluftsfolket kaster fra seg 50 tonn søppel årlig! Men jærbuen er ikke de verste.

- Hvis vi følger kystlinja fra Randaberg til Hå, er det ingen tvil om at folk i Sola og Randaberg er av en helt annen rase enn de på Jæren, mener Hodne, og tilføyer:

- Her på Jæren er de mye flinkere til å rydde etter seg.

Likevel er det ille. Oppfordringen er enkel: Ta med deg søppelet. Og helst bør du kaste det i søppelbeholderen hjemme, for da sparer du friluftsrådet for utgifter. De betaler nemlig en pris pr. tonn søppel.

- Folk må bidra på hver sin måte hvis vi skal få dette til, forklarer Elling Hodne.

 

Sanddynene

Det er fylkesmannens miljøvernavdeling og Statens Naturoppsyn som har myndighet over den vernede strandsonen. Men friluftsrådet hjelper til så godt de kan.

- Vi har ikke myndighet til å slå ned på ulovligheter, men vi kan snakke med folk hvis vi oppdager ting som ikke er slik de skal være, sier oppsynsmannen.

Sanddynene er spesielt utsatt for slitasje, og bør brukes med omhu. Derfor er det ikke tillatt med motorisert ferdsel eller hesteridning i dynene.

- Rundt 1900 fantes det nesten ikke sanddyner her i området. Det førte til stor sandflukt, som blant annet ødela for gårdsbrukene rundt omkring. Men så ble det plantet marehalm, og denne har fått fotfeste. Dermed holder sanddynene seg på plass, forklarer Hodne. Da blir det mindre sandflukt, noe som er til glede både for gårdbrukere og ikke minst fuglelivet. Svarthalespore er eksempel på en sjelden fugleart som trives godt i våre strandområder.

 

Kvassheim rustes opp

Et av de største prosjektene på jærkysten for tiden, er oppussingen av Kvassheim fyr. Den gamle fyrstasjonen ble overlatt til friluftsrådet for en tid tilbake, og de jobber sakte men sikkert med å sette anlegget i stand. Målet er å kunne leie ut en del av bygningene til dags- og helgegjester. I tillegg vil man etablere en permanent kystutstilling i tårnhuset.

- Foreløpig er det det gamle maskinrommet som er gjort i stand. Her har vi satt inn panoramavinduer. Det har blitt ei fantastisk varmestue. Du kan sitte i timevis og skue utover havet, filosoferer Hodne.

Tårnhuset er neste som står for tur. Det skal etter planen bli klart til høsten, og da vil blant annet fylkesmannens miljøvernavdeling sette opp en utstilling.

Dernest skal assistentboligen pusses opp. Og leies ut til for eksempel kunstnere eller andre som vil oppleve noen rolige dager eller uker langs jærkysten.

 

Av Tom Gaudland

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...