Melkerutå – handel uten stress

06.08.2012
Melkerutå – handel uten stress
Melkerutå er en motvekt til handel med stress, sier Siril Grude foran friske planter på Døsen Pilgard.

Elleve bedrifter fra Klepp har slått seg sammen under paraplyen Melkerutå. De har et par ting felles. De er stort sett ganske små. De ligger stort sett utenfor sentrum. Og de tilbyr handel med opplevelser på kjøpet.

Det er ikke så uvanlig at bedrifter samarbeider om markedsføring. Det var også utgangspunktet for samarbeidet i Melkerutå. Men det ble ganske raskt noe mer.
-Vi møttes for å samarbeide om markedsføring, men hadde ikke ventet at dette skulle bli så fruktbart som det har blitt – både sosialt og forretningsmessig. Vi er en god, humoristisk gjeng som møtes månedlig. Alle går fjåge fra møtene, med nytt pågangsmot og en følelse av at vi kan drive forretningene videre med en god heiagjeng i ryggen, sier leder i Melkerutå og innehaver av Døsen pilgard, Siril Grude.

Startet tilfeldig
Samarbeidet om Melkerutå startet litt tilfeldig etter at flere småbedrifter fra Klepp gikk svangre med ulike samarbeidsplaner. De fant ut at de hadde såpass mye til felles at de like gjerne kunne samle alle.
-Det startet med at Sissel Rodal i Smiå, Hege Eldøy i Textart og meg selv – som alle driver gårdsbutikker – opplevde at kundene bemerket at «her kunne de kjøre fra gård til gård og handle». Vi syntes at akkurat det var en god idé, og skjønte at vi kunne markedsføre det som noe spesielt. Vi fikk høre at Hans Voll i Voll Ysteri og Bernt Lerøy i Vestgaard Mat også gikk med planer om et samarbeid for små matprodusenter. Det endte med at vi slo oss sammen, og inviterte også andre som passet til å bli med, forteller Siril Grude.
I dag er det elleve bedrifter i samarbeidet. Navnet Melkerutå er valgt fordi det er lagt opp til at man kan kjøre fra gård til gård og handle alt mulig.
-Vi valgte navnet fordi det ligger på landet og er en litt kronglete rute. Dette er handel med lav puls. Her er det lite stress, og det er mulig å sykle seg gjennom Melkerutå om man skulle ønske det. De fleste butikkene selger ting man ikke finner andre steder, og vi legger vekt på at kundene får gode opplevelser med på kjøpet. Det er mange som kommer igjen fordi «det er så godt å være her». Det er slik vi ønsker at det skal være å handle i Melkerutå, sier Grude.

Viser fram Klepp
Torsdag er dagen bedriftene i Melkerutå har blinket ut som den store handledagen. Da holder alle butikkene åpent. Det første synlige resultatet av samarbeidet, er en brosjyre med kart og informasjon om alle medlemsbedriftene.
-Vi har sett at folk som søker det spesielle og unike, gjerne vil innom flere steder. Vi er derfor flinke til å fortelle om hverandre, og kartet vil hjelpe ytterligere. Det er ikke bare rettet mot tilreisende kunder. Det er også mange her i Klepp som ikke vet om alle gårdsbutikkene, og flere av oss har ganske små markedsføringsbudsjett, sier Siril Grude.
-Melkerutå er en annerledes handleopplevelse. Det er kjekt å ta med gjester på en torsdagstur, og dette er en fin måte å vise fram Klepp og lokale produkter på, mener hun.
På litt lengre sikt ser medlemmene i Melkerutå for seg et mer omfattende samarbeid. Det skal utarbeides en egen logo og felles nettside.
-Vi leter fortsatt litt etter formen på samarbeidet, men jobber for at Melkerutå skal bli registrert som et samvirke, og søker Innovasjon Norge om støtte til å formalisere samarbeidet ytterligere, forteller Siril Grude.

Viktig inspirasjon
Sissel Rodal driver gårdsbutikken Smiå – med antikviteter, gaver og interiør i landlig stil. Hun har også fokus på gjenbruk, og lager blant annet puter av striesekker og lamper av melkesiler.
-Jeg vil at folk skal tenke «en sånn en hadde vi hjemme da jeg var liten» når de ser produktene i butikken, sier Rodal, som legger vekt på at Melkerutå handler om mer enn business og markedsføring.
-Her er det både helt små og litt større bedrifter, og det er noen som er nye og andre som har holdt på i mange år. Vi lærer mye av hverandre. De månedlige treffene med de andre i Melkerutå er viktig inspirasjon, mener hun.
Både Rodal og Siril Grude forteller om positive tilbakemeldinger fra kunder som setter pris på å få vite om andre butikker med spennende vareutvalg når de er innom for å handle. Siril Grude mener det er mange måter å dra veksler på hverandre på, og samarbeidet i Melkerutå er fortsatt i støpeskjeen.
-Vi har mange planer om ting vi ønsker å gjøre sammen. I første omgang kan folk møte oss på Midt på nåttå, der Melkerutå har egen stand og legger opp til handel, drøs og mye god humor, sier hun.

Redaktør -

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...