Søndag 13. juni finner vi igjen frem sangleker som ”Tyven, tyven” og ”Bro, bro, brille”, og aktiviteter som å hoppe paradis, spille veggball og å gå på stylter. Vi inviterer til en dag med mange tradisjonelle leker på Haugabakka. Kanskje klarer du å gå lengre på stylter enn selve ordføreren. Utfordringen er herved sendt.
De aller fleste i Klepp har nok lagt merke til skiltet som viser vei opp mot kirken, mot ”Bygdemuseum” og det hvite jærhuset og sandneshuset bedre kjent som ”folgehuset”. Det er plassert midt i et bostedsområde med en stor hage, flotte trær og velstelte bygninger. Bor det noen der? Har det noen gang bodd folk der? Hva blir det egentlig brukt til? Kanskje har du også vært der, gjennom undervisningsopplegg på skolen, på et privat arrangement eller på en utstilling i regi av kunstforeningen eller Jærmuseet og Klepp historielag?
Jærmuseet overtok
Klepp Bygdemuseum har røtter tilbake til 1930-årene, da Peder Heskestad og Karl Særheim begynte å samle inn eldre gjenstandsmateriell. Noen år etter krigen ble gjenstandene samlet i det gamle skolehuset på Haugabakka. Det var det første skolehuset i Klepp, og det gjorde også tjeneste som lærerbosted. I 1973 overtok Klepp kommune museet, før driftsansvaret i 2006 ble overført til Jærmuseet i forbindelse med ”museumsreforma”, og det er nå en del av Jærmuseet sine lokale anlegg.
Glemte leker?
Jærmuseet ønsker at våre lokale anlegg skal bli aktivt brukt, og være til glede for de som bor i nærheten. Vi skal formidle lokal historie, med prinsippet ”å læra med å gjera” i fokus.
På Haugabakka søndag 13. juni kan du få være med på tradisjonelle leker som kanskje har gått i glemmeboken, eller som du kanskje aldri før visste en holdt på med på Jæren. Det blir en blanding av 17. mai og Sankthans feiring ute på tunet, med leker og aktiviteter for store og små. Kanskje må vi også stenge veien? Det blir konkurranser med premiering, der du kan vinne et familieårskort som kan brukes på alle Jærmuseet sine avdelinger. Eller en annen fin premie? I tillegg serverer saniteten både mat og drikke i Folgehuset. Vi håper du allerede nå setter av dagen 13. juni fra klokken 13-16, tar med hele familien og kommer og leker med oss på Haugabakka.
Utleietilbudet på Haugabakka
Jærmuseet har ansvaret for noen fantastiske museumsanlegg spredd fra Randaberg i nord til Ogna i sør. Vitengarden og Vitenfabrikken er de to største avdelingene, men i tillegg til disse så er 6 andre anlegg åpne for publikum. Haugabakka i Klepp er et av disse. Jærmuseet ønsker å øke aktiviteten og gjøre de mindre avdelingene mer attraktive, og har i den forbindelse opprettet et markedsråd i hver kommune som skal bidra med tips til hvordan dette kan gjøres.
Markedsrådene består av lokale personer, og i markedsrådet for Haugabakka sitter Siri Olsen, Ingve Tingvik, Eva Owen og Svein Efteland, i tillegg til to representanter for Jærmuseet. Det er markedsrådet som har tatt initiativ til en aktivitetsdag i juni, og videre vil rådet arbeide med å gjøre utleietilbudet på Haugabakka mer attraktivt for næringslivet så vel som for private.
Perfekt for næringslivet
Det er planer om innkjøp av fullt AV-utstyr, og en ønsker å innrede ”loftet” i Folgehuset til et koselig møtelokale. Haugabakka er en perfekt plass for næringslivet å ta med forretningsforbindelser. Der kan de bli bedre kjent med historien til Klepp, og få seg en tradisjonell lunsj med for eksempel komler eller kjøttkaker i Folgehuset. Jærmuseet vil ha mulighet til å legge opp til aktiviteter både ute og inne enten det er en familiedag for en bedrift, eller forretningsforbindelser som skal utfordres til ”jærsk aktivitet”. Folgehuset kan leies som det står i dag, men en vil gjennom året gjøre flere oppgraderinger som vil gjøre det enda mer attraktivt. Markedsrådet er godt i gang med planlegging og finansieringen. Vil du vite mer så kan du kontakte driftsleder for det lokale anlegget i Jærmuseet: Hans Dybvad Olesen på telefon 952 54 538.
Redaktør -