Gjorde kroner av konkurs

01.07.2004
Gjorde kroner av konkurs
Rune Haugseng overtok hauger av Pioner-klær da gamle ærverdige Øglænd Pioner gikk konk. Den enes død, den andres brød.

Når man driver for seg selv, trengs pågangsmot, littegranne flaks og en god porsjon teft. Rune Haugseng skjøt gullfuglen da han kjøpte store deler av lageret til konkursrammede Øglænd Pioner i januar.

- Selvsagt var det trist at en tradisjonsrik produksjonsbedrift som Øglænd Pioner gikk konkurs. Men for meg representerte konkursen en fantastisk mulighet. Jeg kjøpte Pioner-klær i haugevis. Lageret rekker i årevis framover. Selv om salget er bra, smiler Rune Haugseng der han sitter ved kjøkkenbordet i huset sitt på Lode. Utenfor, på gårdsplassen, står et svært telt som er stappa fullt av arbeidsklær. Esker er stablet i høyden, og klesstativer bugner av varmedresser, arbeidsbukser, vester og mye, mye mer. Teltet er basen for Haugsengs virksomhet, salg av yrkesklær.

- Jeg kunne fylt minst tre slike telt med Pioner-klær. Det har vært en utfordring å få lagret alt jeg kjøpte, jeg har esker over alt. Å selge klærne har ikke vært vanskelig. ”Alle” på Jæren kjenner merket Pioner. Dette er det eneste utsalgsstedet med et skikkelig utvalg i arbeidsklær av dette merket. Mange kjøper mange plagg i slengen i frykt for at dette er siste gangen de får fatt i yndlingssnekkerbuksa, forteller Haugseng.

 

Familiebedrift

I dag knytter det seg fire årsverk til den lille bedriften. Det var Runes far, Rassin Haugseng, som i 1980 startet opp med salg av arbeidsklær. I 1993 ble Rune en del av av familiegeskjeften. Og da de fikk tilbud om å overta deler av Pioner-lageret januar 2004, tok det virkelig av. I dag selger Haugseng-gutta arbeidsklær fra teltet på Lode på Nærbø, og fra to lastebiler som trafikerer ei rute fra Ølen og Etne i nord til Lyngdal i sør.

- Det er en litt spesiell måte å drive på. Ikke mange har et klesutsalg like på gårdsplassen. For meg er det nødvendig å være tilgjengelig for kundene også utenom tradisjonell arbeidstid. Mange av mine kunder har ikke mulighet til å handle arbeidsklær når de selv er ute på oppdrag. De må komme om kvelden. Derfor må jeg ha utsalgsstedet her jeg bor. Det har vært et visst press fra kommunen om at jeg skal flytte virksomheten til industriområdet på Bjorland, men jeg kan ikke flytte butikken dit. Da kan jeg like godt legge ned, sier Haugseng og legger humrende til:

- Får håpe skattekronene mine er mange nok til at jeg kan fortsette å ha utsalgssted her.

 

Siste mote

På kundelista til Haugseng finner man navn på både små og store firma. Alt fra enkeltmannsforetak til Risa AS og Jærbetong AS. Og privatpersoner. Nylig var en dame fra Svolvær innom teltet og handlet Pioner-klær for 4000 kroner.

- Hun var på besøk hos noen venner på Jæren, og kjøpte arbeidstøy i massevis for å ta med seg hjem. Det er fremdeles et marked for Pioner rundt om i landet, forklarer Haugeseng. I det siste har han også hatt stor pågang av ungdommer som vil kjøpe Wenaas-jakker.

- Det er visst siste mote blant undommen i Hå. Egentlig er dette arbeidsjakker for yrkessjåfører og håndverkere, men av en eller annen grunn har disse jakkene blitt moteplagg. Har faktisk solgt mer enn 500 av dem. Bra jeg hadde dem nå når de ble populære. Litt flaks skal man jo ha, smiler Haugseng.

 

Av Frank Bertelsen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Øglænd Pioner, Rune Haugseng,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...