Det er slett ikke lett å orientere seg i hvordan plantehelseforvaltning har blitt administrert opp gjennom årene. Bøndene i Hå og Kleppe som har fått jord båndlagt som følge av hvit potetål er de første som får smake på den nye og strenge forvaltningspraksisen. Seksjonssjef Hilde Marie Birkeland ved Mattilsynet gir oss et lite historisk bilbakeblikk:
- Den nye forvaltningspraksisen tredde i kraft i 2001, sier Birkeland, og legger til at Mattilsynet overtok ansvaret i 1999. Før Mattilsynet overtok har ansvaret vært litt fordelt. Fra 1962 til 1989 var det fylkeslandbruksselskapene som forvaltet på vegne av landbruksdepartementet. Fra 1978 hadde forgjengeren til Bioforsk plantehelse - Statens plantevern – et delansvar. I 1990 fikk vi en ny plantehelseforskrift, og da fastasatte statens plantevern en utfyllende bestemmelse om tiltak mot gul og hvit potål. Det var Statens tilsynsorganisasjoner i landbruket ved planteinspeksjonen som hadde ansvaret for tilsynet, med bistand fra fylkesmannens landbruksavdeling. I 1997 ble plantehelseforskriften revidert, og landbrukstilsynet fikk forvaltningsansvar med faglig bistand fra plantevernet og assistanse fra fylkesmannens landbruksavdeling. I 1998 ble de utfyllende bestemmelsene revidert, og i 1998 ble fylkets fullmakter trukket tilbake. Fra 1998 var det landbrukstilsynet som hadde ansvaret, og det er i dag en del av Mattilsynet. I 2000 fikk vi en lov om plantehelse, og i 2001 fikk vi en forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere, og det medførte at de utfyllende bestemmelsene ble opphevet. Det viste seg da at det var en ulik forvaltningspraksis i de ulike fylkene. I årene 2000 og 2001 ble det utarbeidet en ny forvaltningspraksis ved påvisning av gul og hvit potetål (pcn). Det er den som gjelder nå, og det er den bøndene i Hå og Kleppe nå får smake på.
Opphevet restriksjoner
Noen bønder har fått opphevet restriksjonene etter at jordbruksland har blitt båndlagt, men det har skjedd helt i overgangen mellom ny og gammel forvaltningspraksis, sier Birkeland.
- Hvorfor er restriksjonene så mye strengere her i landet enn i andre land?
- Jeg har ikke oversikt over andre land, men totalt er det veldig få funn av hvit potetål i Norge. Vi ønsker å hindre ytterligere spredning, og da er det viktig med strenge restriksjoner. Hvis vi ikke iverksetter strenge tiltak i de få tilfellene vi avdekker, kan det fort bli et stort problem for mange flere, hevder Birkeland.
Tekst: Trond Anfinnsen
Redaktør -