Turtips

01.12.2006
Turtips
Obrestad fyr

Kongevegen

Kongevegen er en turvei som følger stranda langs store deler av Hå kommune. Og navnet bærer den med full rett, man regner med at Kong Kristian I red på denne vegen da han besøkte Norge i 1450. Man vet også at Kong Kristian V reiste langs denne veien i 1685, Kong Fredrik IV i 1704 og Kong Kristian VI og Dronning Sophie i 1733.

 

Kommunen har lagt ned mye arbeid i å gjøre Kongevegen tilgjengelig for publikum. Langs veien ligger en rekke kulturminner, både fornminner og spor fra nyere tid. Det er gjort avtale med grunneierne om ferdsel, og satt opp gjerdeklyvere. Stien er godt merket med blå markeringsstikker, følg disse hele veien. Det beiter dyr langs hele turen, så husk båndtvangen.

 

Et fint utgangspunkt for turen er Hå Gamle Prestegard. Stien begynner her like fra parkeringsplassen, i det søndre hjørnet. Men selve prestegården er verdt et besøk i seg selv, gården er et av de mest besøkte utfartsstedene på Jæren. Allerede for flere hundre år siden var plassen embetsmannsbustad, prestegard, administrasjons- og kultursenter. I dag presenteres skiftende utstillinger med arbeider fra norske og nordiske samtidskunstnere her, og i tillegg er det prosjektutstillinger innen kunst- og kulturhistorie. Prestegården har også en egen butikk med stort utvalg av kunst og kunsthåndverk. På rullesteinstranda like nedenfor gården ligger også det urgamle Hå-gravfeltet. Dette er regnet som et av de fineste gravfeltene i Norden og er fra cirka 500 år etter Kristus. I gravhaugene er det funnet mye av arkeologisk verdi, blant annet glassperler og våpen.

 

Fra prestegården ser man Obrestad fyr. Turstien går på nedsiden av fyret, men det er verdt en tur opp bakken og ta fyret i nærmere ettersyn. Publikum er velkomne til å gå rundt i fyret, og fra galleriet i toppen av tårnet er det flott utsikt i alle retninger. Man ser hvordan landbruket dominerer området, og før da tåkeluren var i drift på Obrestad, gikk den under navnet ”Stuten på Obrestad”. Fyret framstår i stor grad som da det ble fraflyttet i 1991 da fyrmester Rolf Kristiansen satte fra seg spilloljen for siste gang, og sagen og skrujernet ble hengende på sin vante plass.

 

Cirka 1,5 kilometer fra fyret er neste holdepunkt langs Kongevegen, Obrestad Hamn.  Dette er den eldste kunstige havna langs Jærkysten, byggearbeidet her startet så tidlig som i 1874, året etter fyret var ferdig. Havna lever den dag i dag, og er i likhet med fyret, et fredet kulturminne.

 

Fra havna arbeider stien seg videre i lett terreng sørover langs kysten. Det kan anbefales å ta turen opp til Grødaland bygdetun. Dette er et gårdsanlegg med jærhus fra 1700- og 1800-tallet som viser hvordan folk bodde på Jæren i gamle dager. Her er det også parkeringsplass for de som ønsker å begynne turen langs Kongevegen om lag midt på. Følg den blå-merkede skogsstien fra parkeringen for å komme inn på Kongevegen.

 

Fra Grødaland og sørover er turen lettgått og fin. Etter hvert nærmer man seg Varhaug gamle kyrkjegard. Mange starter turen langs Kongevegen herfra og går nordover. Kirkegården ligger ut mot havet og må sies å være enestående. Historikere kan fortelle at det her har stått kirker siden 1300-tallet og fram til begynnelsen på 1900-tallet da ny kirke ble bygget på Odland i Varhaug. På kirkegården står også et lite kapell fra 1951 som blant annet huser en kirkeklokke fra 1700-tallet.

Fra kirkegården strekker Kongevegen seg videre mot Husvegg, for de som ønsker en enda lengre tur. Det er også mulig å forlenge turen et stykke nordover fra Hå Gamle Prestegard, mot Nærland.

 

Adkomst: Følg RV 44 til skilt mot Hå Gamle Prestegard, Grødaland bygdetun eller Varhaug gamle kyrkjegard.

Parkering: Ved Hå Gamle Prestegard, Grødaland bygdetun eller Varhaug gamle kyrkjegard.

Mat: Kafeteria ved Hå Gamle Prestegard (ikke alle dager).

Tid: 3,5 - 4 timer tur-retur. Store deler av stien er uegnet for barnevogn.

Vanskelighetsgrad: 2

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...