Levende fisk gir regnskapsmessige utfordringer

01.04.2005

Fra årsskiftet ble den nye regnskapsstandarden IFRS innført. Oppdrettsbransjens største utfordring blir hvordan fisken i merene skal verdisettes. Trine Sæther Romuld hos Pan Fish spår store variasjoner (jeg mener at ordet volatilitet er et ord alle kjenner til og at dette bør stå her i stedet for variasjoner) i kvartalstallene, men ser allikevel positivt på innføringen av den nye standarden. Kan ikke si den nye standarden – jeg ser ikke positivt på den nye standarden relatert til fisk – men på IFRS generelt!

I forbindelse med innføring av den nye IFRS-standarden IFRS er rapporteringsstd – IAS er regnskapsstandarden – du blander begrepene her og mitt forslag opprettholdes ved årsskiftet, må oppdrettsselskapene nå verdsette den levende fisken til markedsverdi, og dermed inntektsføre fortjeneste på fisk som ennå ikke er solgt. Tidligere har men brukt kostpris, eller virkelig verdi dersom den har vært lavere. For en næring med lang produksjonstid og store usikkerhetsmomenter grunnet biologisk produksjon, blir en verdivurdering basert på markedspris en ekstra utfordring.  

– Det er vanskelig å sette verdien av yngel eller mindre fisk. Yngelen har jo i prinsipp ingen verdi for oppdretteren før tre år senere, når den skal slaktes. I løpet av produksjonsprosessen er det mange forhold som spiller inn på verdien til det ferdige produktet, sier Sæther Romuld, finansdirektør hos Pan Fish. Det er mye som kan skje med fisken, som tross alt er et levende produkt med en produksjonstid på rundt tre år. Fisken kan bli angrepet av sykdom eller alger og det varierer hvor fort fisken vokser. I tillegg har også temperaturen i havet mye å si for utviklingen og til sist verdien av produktet.

– En del ting kan du ikke se før du fysisk tar fisken opp av havet. Å beregne dødelighet, vekst og kostnader tre år fremover er ikke så lett. Kvaliteten på fisken kan også variere, og dermed prisen vi får. Det blir for mange enkeltfaktorer som skal forutsettes til at vi faktisk kan beregne en fornuftig og pålitelig markedspris, sier Sæther Romuld. Andre forhold som aktørene i bransjen ikke har kontroll på er hva markedsprisen faktisk blir når fisken skal selges. Bransjen har blitt enige om å bruke prisen på balansedagen som utgangspunkt i verdisettingen. Historisk sett har prisene variert veldig. I tillegg har Norsk fisk tradisjonelt oppnådd høyere pris enn det markedet får. Dette er direkte feil – det er jo helt umulig . det som er tilfelle at Pan Fish i Norge oppnår høyere priser enn det som gjennomsnittlig oppnås i Norge

– Dette gjør at jeg stiller spørsmål til hele markedsverdibegrepet, og hvilken verdi standarden ønsker skal reflekteres i balansen. Synes dette henger dårlig sammen med det som er sagt i avsnittet over – ber om at du ser på mitt opprinnelige forslag en gang til

 

Samarbeid

De største internasjonale oppdrettselskapene har et godt samarbeid. Alle så at det ville bli utfordringer i forbindelse med verdifastsettelsen av fisk i sjø med den nye IFRS-standarden. Igjen du kan ikke bruke IFRS, det er IAS som er stdDerfor satte de største aktørene seg sammen, og ble enige om hvordan de skulle forholde seg til de nye reglene. 

– Vi har blitt enige om en felles forståelse av regnskapsstandarden, noe som er veldig bra, sier Sæther Romuld. På fisk under fire kilo beregnes verdien på samme måte som tidligere, med kostpris. På fisk over fire kilo beregnes markedsverdi.

– Så stor fisk kan i prinsippet slaktes dagen etter, den er salgbar, sier Sæther Romuld. I praksis innebærer det at fisken skal slaktes innen seks måneder.

– Det er lettere å spå seks måneder fremover enn tre år, smiler Sæther Romuld.

IFRS-standarden gir igjen kan ikke bruke IFRS, heller den nye regnskapsstandarden veldig detaljerte instrukser om hvordan verdiberegningen skal gjøres, men det er allikevel mye som fremstår som uklart når det skal brukes i praksis. Sæther Romuld mener at de har funnet en måte som er fornuftig, og i tråd med de nye retningslinjene.

– Å sette oss sammen i en gruppe tror jeg var veldig riktig og nødvendig. Når vi har kommet frem til en felles bransjetolkning av standarden vil jeg tro at det også er lettere å få med oss våre revisorer.

 

Rapportering

Selv om det har vært en del jobb med innføringene av IFRS, og firmaet nå har presentert sin første kvartalsrapport ut fra den nye standarden, ser Sæther Romuld mye positivt med endringene.

– Investorer og andre som bruker rapportene, og som skal sammenligne de ulike selskapene, får bedre og mer informasjon enn tidligere. Dette vil på sikt gjøre det lettere å analysere selskapene. Jeg er opptatt av at vi skal gjøre dette på en ordentlig måte, sier finansdirektøren. Allerede i årsregnskapet for 2003 sa Pan Fish å noe om hvilke konsekvenser IFRS ville ha for foretaket. I løpet av 2004 ble denne informasjonen utdypet. Nå har firmaet startet arbeidet med å få en oversikt over hvilken tilleggsinformasjon som skal med i årsrapporten for 2005.

– I det daglige er ikke overgangen til IFRS så stor, og ikke så omfattende som forventet. Overgangen ble hauset, og fikk nesten et litt år 2000 og IT preg. Faktisk fantes mange av reglene før, men nå må vi skjerpe oss, og få på plass en del av de tingene enkelte kanskje ikke var så flinke til før. Særlig gjelder dette dokumentasjonskrav og impairmentvurderinger av anleggsaktiva for å kartlegge en mulig nedskrivingsbehov, sier Sæther Romuld.

 

En stund fremover vil Pan Fish rapportere tallene slik at man også kan se hvordan disse ville vært dersom en ikke justerte for markedsverdi på fisk i sjø.

– Vi må gi de som leser våre rapporter et sammenligningsgrunnlag, også kan de selv vurdere hvordan de vil ta hensyn til dette i sine analyser. Det som blir spennende, er hvordan analytikerne forholder seg til endringene, sier finansdirektøren. Hun ser for seg mye større volatilitet mellom de ulike kvartalene som følge av de nye reglene.

– Effekten hvert kvartal vil blant annet være avhengig av hvor stor andel av fisk i sjøen som er over fire kilo, samt hva salgsprisen på laks er på balansedagen. Alt sett under ett, så er jeg i tvil om verdisetting av levende fisk basert på markedsverdi gir et pålitelig og fornuftig inntrykk av markedsverden, og dermed gir de som bruker tallene våre relevant og viktig informasjon. Vi inntekstfører jo fortjenesten før vi har solgt fisken basert på en rekke forutsetninger, sier Sæther Romuld.

 

Av Sjur O. Anda 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Pan Fish, IFRS, Trine Sæther Romuld,

Nyheter

Debuterer med poetisk nysgjerrighet

Debuterer med poetisk nysgjerrighet

Når læreren Kay Karisari Solstad ...

Norsk-bosnisk kunstner debuterer med tankevekkende diktsamling

Norsk-bosnisk kunstner debuterer med tankevekkende ...

Ali Jakupovic (30) fra Arendal debuterer ...

Di rare tingå me seie te dyrå våre

Di rare tingå me seie te dyrå våre

Lars Fredrik Høiby er vokst opp i Stavanger ...

En dråpe av livet – Geir Grindstein om sin debut som lyriker

En dråpe av livet – Geir Grindstein om sin ...

Med diktsamlingen en dråpe er nok trer ...

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Reidar Lund er en forfatter som ikke bare ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...