Pinnekjøtt i Sandtangen

01.11.2005
Pinnekjøtt i Sandtangen
Bjørn Arve Larsen

Ingen grunn til å sitte inne i jula! Du kan nemlig lage julematen i det fri.

Det er to år siden kokk og forfatter Bjørn Arve Larsen ga ut boka ”Turmat på alle fat”. Her laget han alt fra fiskesuppe til helstekt ytrefilet på stormkjøkkenet sitt, med både sørlandsk skjærgårdsidyll og jærsk jordbruksland som bakteppe.

- Egentlig kan det meste lages i det fri, smiler Bjørn Arve Larsen, som har laget pizza og bakt brød på stormkjøkkenet sitt. Men utekoking behøver ikke være noen sommeraktivitet. Også i førjulsstria går det an å lage mat utendørs.

- Tradisjonell julemat smaker knallgodt inne, men er dobbelt så godt ute, sier kokken. Juletorsken kan utmerket godt tilberedes på stormkjøkkenet. Ribbe er kanskje ikke fullt så enkelt. Men hva med pinnekjøtt?

- Ikke noe problem, forsikrer forfatteren, og inviterer Jærbuen med ut på tur – med pinnekjøtt i sekken.

 

Kursen settes mot Sandtangen. Denne perla i sentrum av Bryne huser både svaner og ender, sistnevnte en juledelikatesse i Danmark. Men i fredelige Norge får endene være i fred.

- Sandtangen er virkelig flott, sommer som vinter, prediker kokken, mens han drar frem gryter og kar.

Frøylandsvatnet er så blikkstille at man kan speile seg i det, og danner en vakker kulisse til de kulinariske aktivitetene som finner sted i strandkanten.

- Pinnekjøtt er tidkrevende. Hvis du velger å lage hele retten utendørs, må du sette av et par timer. Da kan du bare sette kjøttet på kok, og gå tre-fire runder i Sandtangen i mellomtiden, skrøner Larsen.

Legg noen bjørkepinner i bunnen av gryta. Fyll på med kjøtt, og hell vann til ca 1. centimeter over pinnene. La det hele putre i en og en halv time, og etterfyll med vann når det er nødvendig. I mellomtiden skreller du poteter og kålrabi. Ta kjøttgryta av flammen, og dekk med aluminiumsfolie. Kok poteter og tynnskårne kålrabibiter i samme gryte til kålrabien er mør. Da tar du kålrabien ut og moser den i ei gryte. Spe på med kokekraft fra pinnekjøttet og kok det hele i noen minutter. Smak til med salt, pepper og muskat. Potetgryta pakker du inn i aluminiumsfolie, mens du svitsjer pinnekjøttet på panna. Det hele serveres med smeltet smør eller kraft.

 

- Selv foretrekker jeg å jukse litt, forklarer Larsen.

- Jeg koker kjøttet hjemme, slik at det bare er å frese det i panna når jeg skal lage måltidet på stormkjøkkenet. Jeg pleier også å skrelle potetene og kålrabien på forhånd, sier kokken.

Et annet tips kan være å ha med kokt vann på termos. Da sparer man noen minutters oppvarmingstid på stormkjøkkenet.

- Bruk propan når du koker ute. Stormkjøkkenet leveres for 3-400 kroner med rødspritbrenner som standard, men det tar dobbelt så lang tid å koke en liter vann på rødsprit i forhold til propan. En propanbrenner koster et par hundrelapper, men er så absolutt verdt pengene, konkluderer primusproffen.

God jul!

 

Av Tom Gaudland

Redaktør -

Nyheter

Oset ved elva Nid / Bok 2: Det svarte året

Oset ved elva Nid / Bok 2: Det svarte år...

Et umenneskelig valg - avsløre seg og ...

Thazarenes makt

Thazarenes makt

Ny, norsk Fantasy-roman

Stjernestøv

Stjernestøv

Tør du å tenke lenger enn shopping ...

Feelgood på nynorsk

Feelgood på nynorsk

Feelgood og folkehelse for deg og meg!

I sol

I sol

I landskapet og på husmannsplassane ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...