Blide musikanter opptrer for Røde Kors

13.08.2012
Blide musikanter opptrer for Røde Kors
Kari Mette Bergersen synger og Knut Wedøe trakterer pianoet for de eldre på Blidensol

Et trettitalls beboere er samlet i kjellerstua på Blidensol sykehjem i Stavanger. De nikker gjenkjennende til gamle melodier av Jakob Sande, Alf Prøysen og selveste Doris Day

Røde Kors har mange frivillige i sving, hver eneste dag rundt omkring i hele landet. Mange forbinder organisasjonen med hjelpekorps i fjellet og førstehjelpsopplæring i lavlandet. Få tenker på at også musikere stiller i organisasjonens tjeneste, for å glede unge og gamle. Ekteparet Kari Mette Bergersen og Knut Wedøe er to av disse, og de reiser rundt på sykehjem i Stavanger med intimkonserter for de eldre.
- Vi pleier å ha en runde om våren og en om høsten. Da besøker vi cirka 20 sykehjem, forklarer Kari Mette Bergersen, som understreker at samtlige sykehjem i Stavanger får tilbud om konserter, men at noen få velger å takke nei.
- Da jeg og mannen min bestemte oss for å sette i gang med dette, kontaktet vi Røde Kors, som organiserer en besøkstjeneste ved mange av sykehjemmene i byen. Det er Røde Kors som organiserer opplegget, sier Bergersen.

Lang musikkerfaring
Fra kjellerstua på sykehjemmet i Brattåsveien høres liflig pianospill, samt en blid østlandsstemme over mikrofonen. Bergersen og Wedøe har begge musikkerfaring – hun som musikklærer, han som jazzmusiker på fritiden. Nå er de pensjonister, og har dermed mye tid til overs til å glede andre med musikken sin.
- I går hadde vi vært gift i 16 år, forteller Kari Mette Bergersen begeistret, og høster applaus fra publikum på Blidensol.
Hun trives godt blant de aldrende tilskuerne.
- Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger. Det er en vinn-vinn-situasjon. Vi har det kjekt og de får det kjekt, og alle har det bra, sier Bergersen til Røde Kors-avisa. Til sitt velvoksne publikum i kjellerstua filosoferer hun: - Det er deilig å bli eldre og få barnebarn. Vi får lov til å oppleve våren på nytt, få være med og undres...

Kommuniserte gjennom sang
Musikkbakgrunnen var god å ha da Bergersens tante utviklet senil demens. Hun ble vanskelig å snakke med. Problemet lot seg løse gjennom sang.
- Vi begynte å spille og synge for henne, og fikk faktisk kontakt med henne gjennom sangen. Det føltes veldig godt.
Ekteparet hadde bestemt seg for at de ville gjøre en frivillig innsats når de ble pensjonister, og med erfaringene fra den gamle tanten friskt i minne, var det ikke vanskelig å bestemme seg for hva de skulle gjøre.
- Dette er tredje året vi holder på. Det har vært en ganske hektisk april, med to til fire konserter i uka. Men vi holder på så lenge helsa holder, forsikrer de to.

Que Sera, Sera
På Blidensol synger tilskuerne med når Bergersen fremfører Que Sera, Sera med innlevelse og patos, akkompagnert av pianotoner fra sin trofaste ektemake. Doris Day-klassikeren er en gjenganger i repertoaret til det syngende ekteparet, og Bergersen serverer også historier om menneskene bak de kjente sangene.
- Doris Day het egentlig Doris Mary Ann Kappelhoff. Hun var danser av yrke, men gikk inn på en ny karriere etter en bilulykke i 1937, forteller Bergersen, og tilføyer litt av bakgrunnen til den udødelige Que Sera, Sera:
- Sangen ble egentlig fremført i i Alfred Hitchcocks film, Mannen som visste for meget, i 1956. Den ble umiddelbart en slager, og senere også kjenningsmelodi for Doris Day sine show, konstaterer Bergersen, som også synger Geirr Tveitt, Jakob Sande, Alf Prøysen, Edvard Grieg og Pat Boone, til stor begeistring fra sine aldrende tilskuere.
- Vi bruker samme repertoar på alle sykehjemmene denne sesongen, men øver selvsagt inn nye sanger neste sesong, smiler Bergersen.

Glad for besøket
Frivillighetskoordinator Kirsten Ask ved Blidensol sykehjem er glad for besøket fra Bergersen og Wedøe.
- Vi har ukentlige underholdningsinnslag for de eldre her på sykehjemmet, men må som regel betale for dette. Det er fantastisk at Bergersen og Wedøe stiller opp gratis, sier Ask. Hun mener ekteparet skaper en koselig atmosfære på konsertene.
- De har en folkelig tone. Og vi setter pris på at Kari Mette snakker litt mellom hver sang. Det er både informativt og bra. Knut er en utrolig dyktig jazzpianist. Sammen utfyller de hverandre helt perfekt, smiler Ask.

Tom Gaudland

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...