Mat på bergensk vis

20.11.2018
Mat på bergensk vis
Forlaget.
Tradisjonsmat fra Bergen.

En viktig del av norsk kultur, er maten. Se på bare på hva vi spiser til jul rundt omkring i de ulike landsdeler – på Sørlandet er det ofte torsk (juletorsk, rett og slett), på Vestlandet er det pinnejøtt og i store deler i ellers av landet, er det svineribbe. Skinkestek er mye brukt, og noen spiser kylling, mens noen få – underlig nok – spiser pizza. Kulturen er forskjellig selv innenfor vårt lille land, men poenget er at det er kultur og den er dynamisk; tilpasningsdyktig.

Norge har en rik mattradisjon å øse av. Komper i ulike varianter, fisk på «tusen måter» fra sør til nord, kjøttkaker, trøndersodd ... Listen kan bli svært lang som «herfra til månen» og enda litt lenger. Og det finnes kokebøker nær sagt for alt, heldigvis. Det gjør at vi andre kan ta del i den delen av kulturen vi ikke kjenner, og som vi kanskje bare har hørt om. Det gjør oss under alle omstendigheter til rikere mennesker.

 

Nå er det kommet en kokebok som ikke bør bli borte mellom grytene. «Bergenskokeboken» heter den og er ført i pennen av Hugo Ivan Hatland med gnistrende matbilder av Skjalg Ekeland. Her er det mye god kultur. Vigemostad og Bjørke er forlaget.

 

Hvilken mat er typisk for Bergen? Tja, også det kan være så mangt. Men helt nøkternt vurdert, spørs det om det er noe så enkelt som skillingsbollen – SKILLINGSBOLLEN. 125 g smeltet smør, 5 dl H-melk, 1 kg siktet hvetemel, 150 g sukker, 1/2 ts kardemomme, 1 ts salt, 1 pk tørrgjær, pluss «strø». Elt det hele sammen, kna, rull det ut og lag skillingsboller. Husk kanelen i «svingene». Så enkelt, og så sofistikert, kan det være. Og det smaker like godt som det høres ut. Opprinnelsen til skillingsbollen kommer av at den opprinnelig kostet en skilling – i Bergen!

 

Jo, det er mye god kultur i god mat. Men først og fremst er det kanskje fisk Bergen er kjent for, og omtalte kokebok kommer med flere gode retter i så måte pluss kaker i ulike varianter og mye annet hvor ganen bare kan glede seg.

 

La meg trekke frem en fiskerett som for meg var ukjent, men som jeg lærte om i denne boken: kattemat! Ja, trekk ikke på munnvikene nå - «kattemat» heter retten, og den er satt sammen på følgende måte: 800 g torskekjaker, 2.5 ss smør, 3.5 dl hvetemel, 3 dl H-melk, 3 dl fiskekraft pluss salt og pepper.

 

Det hele skal «trekke» i en hvit saus, og på den måten bli en delikatesse. Noen kaller denne retten «stua torskehovud», og jeg tviler ikke et øyeblikk på at katter også setter pris på den. Hvordan begrepet «kattemat» om denne retten kom «til sin rett», kan man bla og lese om. Det gjør denne utmerkede kokeboken også til en aldri så liten opplevelsesbok. Det er morsomt!

 

Men les også om sild i «hundre» varianter og om mye annet godt som tar vare på både tradisjon, kultur og rikdom.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
bergensmat,

Nyheter

Skriver om sprikende strømninger i mellomkrigstiden

Skriver om sprikende strømninger i mello...

– Angsten for det ukjente er ofte farligere ...

Den som sporer ulven

Den som sporer ulven

"En tankevekkende bok" - Bjørn Sæther, ...

Med grønn penn

Med grønn penn

Frisk grønn er vel tegn på at noe ...

Hver dag vi lever

Hver dag vi lever

Et viktig budskap om det å finne sin ...

Mingus møter nye venner

Mingus møter nye venner

Møt Mingus - tøffeste katten i ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...