Toppen og to blader – i teplukkernes eget rike

31.10.2016
Toppen og to blader – i teplukkernes eget rike
Teen som plukkes er toppen og to blader

Har du noen gang tenkt på hva som plukkes av tebusken? Jo, det er toppen og de to øverste bladene. Det blir den deiligste te.
Te produseres i Russland, i India, i Kina, i noen land i Afrika, men kanskje fremfor alt i Sri Lanka. Hvem kjenner ikke Ceylon-teen. Camellia sinensis heter teen på latin.

Alle teplantasjene holder sine tebusker til en høyde av maksimum 60 cm til en meter, slik at det blir lettere å dyrke og høste dem. Planten vokser best i varme og veldig fuktige områder, der temperaturen stiger opp til 30 grader og ikke synker ned mer enn til 10/15 grader, nedbørsmengden kan komme opp i 2200 mm i året og høyden over havet er mellom 300 og over 2000 meter. Jo høyere opp teen blir dyrket, jo saktere vokser den og jo finere kvalitet og delikat smak utvikles.

 

Utviklingsaktivisten Arne Fjørtoft har tatt opp te–produksjon i Sri Lanka. Bortsett fra vann er ingen drikk mer utbredt i verden enn te. Jordens befolkning drikker mer te enn de drikker kaffe, brus, kakao og alkohol til sammen. Det forteller noe om omfanget og teens popularitet i verdensmålestokk.

Paradise Farm heter Fjørtofts virksomhet, og her midt inne på bondelandet har den ungdommelige saudabuen slått seg opp som «planter».

Paradise Farm lager grønn te – og driver Sri Lankas minste tefabrikk for grønn te. En del av teen er eksportert til Norge, mens mesteparten går andre steder i verden. Når Fjørtoft har satset på grønn te, er det først og fremst fordi grønn te har helsebringende effekt.

 

Arbeidet ved Paradise Farm hadde ikke vært mulig hvis det ikke var for stolte og arbeidsvillige kvinnehender som plukker tebladet fra tidlig morgen til sene kvelden. At kvinner arbeider og tjener penger de selv disponerer, er ingen selvfølge. Men Paradise Farm satser på kvinnelig arbeidskraft og god te.

Det er et imponerende skue å besøke en teplantasje. I Sri Lanka kan du kjøre kilometer etter kilometer, bakketopp opp og bakketopp ned med tebusker – ofte plantet i terrasser for å bruke vannet igjen og igjen.

Sri Lanka er uten tvil teplukkernes eget rike, og Arne Fjørtoft har gjort det mulig for både fattig og rik til å være med på dette.

 

På sin Paradise Farm driver han også helseturisme og opplevelsesferier som virkelig bringer besøkende tilbake til naturen. Ved å tilby ulike typer ayurvedisk behandling og massasje, kan den som vil oppleve nye og andre sider ved ulike helseproblemer, og noen får også hjelp.

Hatten av for Arne Fjørtoft som har vist at det nytter med små midler og et stort pågangsmot – og en god porsjon eventyrlyst og idealisme.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...