Populær bok om Jæren

01.01.2010
Populær bok om Jæren
Snorre Lærdal i Kulturhuset Forlag har solgt ut halvparten av andre opplag av boka Oppdag Jæren. Han mener han har funnet en god oppskrift i å gjøre det enkelt og folkelig.

Snorre Lærdal i Kulturhuset Forlag ga i 2007 ut boka Oppdag Jæren. Den ble så populær at han så seg nødt til å trykke opp et nytt opplag. Etter julesalget er halvparten utsolgt. Lærdal tror de gode salgstallene skyldes at boka er både enkel og innbydende.

- Litt av poenget har vært å lage en lettlest bok som det er kjekt å bla i. Det er klart det kommer mange slike bøker på markedet, men jeg tror en del av dem er for kompliserte.

- På hvilken måte?

- De går ofte for langt inn i detaljer, som for eksempel å skrive om bergarter, mosetyper og den slags. Jeg tror ikke det er interessant nok for allmennheten, spekulerer Lærdal. Han tror også at de forskjellige bilde- og opplevelsesbøkene fra Jæren og Rogaland ofte har litt forskjellige utgangspunkt, og trekker fram to samtidige utgivelse fra Turistforeningen og eget forlag:

- Jeg hadde holdt på med boka Oppdag Ryfylke i ett år da Turistforeningen kom ut med sin bok som het Opplev Ryfylke. Men egentlig så har vi to forskjellige markeder. Turistforeningen fokuserer jo på turløyper. Det er klart jeg bruker en del av disse andre bøkene som kilder, men jeg prøver å lage litt mer folkelige bøker.

 

Høyt og lavt på Jæren

Det var nevnte bok om Ryfylke som ga Lærdal ideen til Oppdag Jæren. Han forklarer:

- Vi kjøpte en båt, og hadde lyst å bruke den til noe fornuftig. Vi begynte å reise rundt i Ryfylke som var relativt ukjent for meg, men kjent for far min som står som hovedforfatter av boken. Omsider, etter to år med fotografering og skriving om steder i Ryfylke, ble boken gitt ut. Den ble utsolgt på et halvt år. Det viste seg at båtfolket begynte å bruke boken som en medplanlegger når de skulle på tur. Det var et kjempekompliment for oss. Båtfolket har jo ganske peiling på hvor de vil og hva de skal, sier Lærdal, og fortsetter:  

- Vi så mulighetene for å lage noe mer ut av samme lest, kanskje en serie. Da begynte jeg å kjøre rundt på Jæren og fotografere. Det var på våren med full blomstring. Jeg holdt på i et halvt år, kjørte på kryss og tvers, fram og tilbake, høyt og lavt, og gikk mange turer, forklarer Lærdal. Boka har undertittelen ”ei vandring i natur og kultur”, og tar for seg kommunene Randaberg, Sola, Klepp, Time og Hå.

 

Trekker fram Ogna og Orre

Lærdal driver Kulturhuset Forlag alene, og gjør alt arbeidet med layout selv.

- Jeg er opptatt av form og farge. Bøkene skal være rike på illustrasjoner. De skal ikke nødvendigvis bare leses. Det skal også være kjekt å bare bla i bøkene. Det er en fellesnevner for alle bøkene jeg har gitt ut.

- Hvilke perler fra Jæren vil du spesielt trekke fram?

- En av favorittene er Sælandsskogen og Bjødnaliå. Det som også er fascinerende med Jæren er den korte avstanden fra de flotte strendene til Høg-Jæren. Av strendene synes jeg Ogna og Orre er spesielt fine. Ogna har et variert landskap, og Orre liker jeg fordi den er lang og ofte nærmest folketom, sier han, og viser et bilde av en av strendene lenger nord.

- Dette er Sola strand på en av de varmeste dagene i 2007. Likevel er det relativt lite folk her, påpeker han.

- Det er også veldig mange små steder som er kjekke å se. Dersom du først er på Ogna, så kan du oppsøke kvernhusene på Fuglestad. Dette er en fin rasteplass dersom du er på biltur med svigermor i baksetet og vil oppleve fint kulturlandskap. Det er et gjenoppbygd kvernhus som ligger ti minutt fra Ogna. Så har du selvsagt også Jærmuseets steder for de som må aktivisere barna, avslutter Lærdal.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Snorre Lærdal, Oppdag Jæren,

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...