Fem år med Fritz Røed-parken

03.09.2009
Fem år med Fritz Røed-parken
Informasjonssjef i Time kommune, Elin Wetås de Jara, ønsker velkommen til femårsmarkering av Fritz Røeds skulpturpark i Bryne sentrum på fredag.

Det er duket for stor femårsfeiring for Fritz Røed sin skulpturpark i Bryne sentrum. Informasjonssjef i Time kommune, Elin Wetås de Jara, lover et rikt program for så vel juniorer som seniorer.

- Vi tar sikte på å få til et arrangement som favner så mange som mulig, både unge og gamle, forklarer Wetås de Jara, før hun forteller litt om kunstneren som skal markeres.

- Fritz Røed er opprinnelig fra Bryne. Han var billehogger av nasjonalt og internasjonalt format. Han hadde en veldig stor produksjon, både av monumentale verk og mindre skulpturer. Mot slutten av livet kom han opp med ideen om at han hadde lyst å gi en rekke skulpturer til Time kommune. Sammen med hans gode venn Arvid Øglænd kom de til kommunen og presenterte ideen om en skulpturpark, forklarer Wetås de Jara.

- Beklageligvis så døde kunstneren selv før ideen ble realisert den 1. oktober i 2004.

 

Næringslivet ”eier” skulpturene

Wetås de Jara forklarer hvordan parken ble til som et samarbeid mellom kunstnerens familie, næringslivet og Time kommune.

- Det var en del bedrifter i og rundt Bryne som ønsket denne parken, og da gjorde vi det sånn at de som ønsket det kunne ”adoptere” sin statue. Det vil si at de har vært med å finansiere en statue, så har de fått bruksrett på den etterpå, sier hun, og gir noen eksempler:

- Medlemmene i Brynebyen gikk sammen om Kentauren, og har den som symbolet i sin logo. Jæren Hotell har sirkushunden, Aarbakke eier klovnen, og Sparebank 1 har den skulpturen som heter Memento Mori. Det betyr ”husk at du skal dø”, og det ble jo litt spesielt med tanke på at kunstneren faktisk døde, sier Wetås de Jara.

 

Opptatt av liv

- Men det som er viktig å understreke er at parken er et uttrykk for livsglede. Selv om temaene spenner fra karnevalet i Venezia til nevnte Memento Mori. Røed var også opptatt av at kunsten skulle være tilgjengelig for alle. Barna skal kunne klatre på ”Fred”, damen som sitter ved vannet, de kan kysse Søndagsprinsessen, og ta på de lille sirkushundene. Den er barna veldig glad i. Det er bare så synd at den av og til har blitt ødelagt.

- Ødelagt?

- Ja, det er dessverre noen som ikke klarer å la være å brekke den. Det er veldig trist. Parken er jo laget for at folk skal kunne være i nærheten og oppleve skulpturene på nært hold, sier hun.

- Vi får ofte tilbakemeldinger fra folk som sier at det er helt utrolig å ha en sånn park midt i byen. Det er noe spesielt med det å vandre mellom skulpturene og vannet med alle fuglene. Det er jo et veldig rikt fugleliv her. Det var viktig for Fritz Røed når han laget hånden i vannet. Det var en hyllest til Arvid Øglænd som har tatt så godt vare på fuglene. Hånden tilhører liksom fuglene. Her skal de kunne sitte og få omsorg, forklarer Wetås de Jara.

 

Bodde i Italia

Fritz Røed hadde en lang kunstutdannelse fra både København, Oslo og Paris. Et av de mest kjente verkene hans i Rogaland er Sverd i fjell ved Hafrsfjord. Et annet viktig element i kunstnerens liv var at han lenge bodde i Italia, nærmere bestemt i den lille byen Villa Firaldi i området Liguria nordvest i landet. Derfor vil også femårsmarkeringen på Bryne inneholde italienske element kan Wetås de Jara fortelle:

- Kokken Heine Grov stiller på torget sammen med Time Videregående skole. Der skal de ha et opplegg der barn skal få lage italiensk mat. Det blir også ligurisk måltid på Jæren Hotell med en meny bestående av opp mot 12-13 retter, kan Wetås de Jara lokke med.

Andre stikkord for markeringen av skulpturparken i Bryne er rockekonsert, sjonglering, fotoutstilling og flammeshow.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Fritz Røed,

Nyheter

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har sommerferie

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har ...

Røde Kors sitt samtaletilbud Kors på ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...