Russland-Norge på Hå

03.07.2009
Russland-Norge på Hå
Magne Haugland har skrevet boka ”Do svidanija – på gjensyn”. Onsdag den 16. september kommer han til Hå gamle prestegard og forteller gripende historier om russiske krigsfanger i Rogaland under andre verdenskrig.

I forbindelse med den store kulturhistoriske utstillingen ”Fra vikingtokt til oljefat” på Hå Gamle Prestegard, blir det flere arrangement som setter fokuset på forholdet mellom Norge og Russland. Jærbuen presenterer programmet framover.

Søndag den 30. august blir det familiedag med Vennelaget for Hå gamle prestegard, med aktiviteter for barn som steking av pinnebrød og ponniridning. Musikeren Ludmila Alvestad fra Moskva og kulturformidler Anne Marie Gjølme vil bidra med fortellinger og sang. Det blir både eventyr, russiske sanger og enkel ringdans. Eventyret ”Gjessene” handler om vesle Masja som skal passe på lillebroren sin mens mor og far er i byen og handler. Men gjessene til heksen Baba Jaga røver med seg lillebroren. Hva gjør Masja da?

 

Arkadiev – den russiske bamsen

Rune Gerhardsen kommer også den 30. august og forteller om oppveksten, og en spesiell bamse som het Arkadiev. Den ble innledningen til en eiendommelig periode i hans liv. En gutt og hans bamse var plutselig midt i et spennende og komplisert diplomati mellom landets statsminister, sovjetiske diplomater, KGB og sovjetunionens ledere. Einar Gerhardsen var formann i Arbeiderpartiet fra 1945 til 1965. Han var også statsminister i ti år. Det sier seg selv at sønnen Rune Gerhardsen fikk en oppvekst helt utenom det vanlige, på første rad i det politiske teater.

 

Romkappløp

Torsdag den 10. september kommer Erik Tandberg og forteller om romkappløpet mellom Sovjetunionen og USA som startet i midten av femti-årene og varte til slutten av juli 1969. Kappløpet startet med oppskytingen av Sputnik 1, den første satellitten i historien, etterfulgt av senere suksesser fra Sovjetunionen. USA sin frustrasjon nådde toppen da sovjetunionen i april 1961 skjøt opp det første mennesket i rommet, Jurij A. Gagarin. I slutten av mai 1961 foreslo president John F. Kennedy at USA skulle ta igjen forspranget ved å landsette et menneske på månen og bringe vedkommende trygt tilbake innen utgangen av tiåret. Sivilingeniør Tandberg forteller om kappløpet, og om hvordan USA overtok ledelsen med Apollo 11 sin vellykkede landing på månen. Han kommer også til å ta opp framtidsplaner i rommet.

 

Russisk heltefortelling

Søndag den 13. september gjengir Alvestad og Gjølme en russisk heltefortelling i ord og toner. Bli kjent med den legendariske Skalden og musikeren Sadko og hans utrolige opplevelser i det gamle Russland og på de syv hav. Fortellingen er basert på en russisk episk folkevise. Koret Kalinka synger både inne og ute.

 

Sovjetiske krigsfanger i Rogaland

Onsdag den 16. september kommer dokumentarbokforfatter Magne Haugland og forteller om boka ”Do svidanija – på gjensyn”. I boka forteller et trettitalls tidligere sovjetiske fanger om hvordan de ble tatt til fange på østfronten, om oppholdet som slaver for nazistene i Norge, og om hva som hendte da de reiste hjem til Stalin sommeren 1945. Flere av russerfangene har de senere årene kommet tilbake til

leirene der de var i Norge under krigen, og de har møtt sine norske hjelpere. I sitt foredrag vil Haugland gi et overblikk over nazistenes største krigsforbrytelse under krigen, nemlig ihjelsveltingen av rundt 10 000 russiske krigsfanger, og han vil fortelle om gripende og interessante møter med eksfanger som lever i Russland og Ukraina i dag. Stavanger Aftenblad skrev: ”En sterk bok som norsk krigshistorie har manglet”.

Under 2. verdenskrigen etablerte de tyske styresmaktene rundt 18 fangeleirer for sovjetiske fanger i Rogaland. Den første ble etablert i en gammel løe ikke langt fra Sola flyplass. Sammen med Michael Stokke arbeider Atle Skarsten for tiden med en bok om de sovjetiske fangene og fangeleirene i Rogaland.

 

Videre utover høsten

- Søndag den 20. september blir det spiontime med skuespiller og tøysekopp Vegard Hoel. Alf R. Jakobsen vil holde foredrag om spioner under den kalde krigen.

- Onsdag den 23. september forteller historiker Torgrim Titlestad om Cornelius Cruys, gutten fra Stavanger som ble admiral i Russland.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Fra vikingtokt til oljefat,

Nyheter

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Rafarta

Rafarta

Spennande norsk roman for ungdom og vaks...

Per Bredesen - Glemt i Norge - Helt i Italia

Per Bredesen - Glemt i Norge - Helt i It...

Dette er historien om Per Bredesen. En legende ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...